Hitit Uygarlığı ve sanatının sembolü sayılan bir nesnedir. Güneşi sembolize eden dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş öğelerden oluşur. Bazılarının üstünde ses çıkarması için sallanan parçalar, kimisinin üstüne barışı sembolize eden geyik figürü, kimisine ise üremeyi sembolize etmek üzere kuş, ağaç figürleri vardır. Ahşap asaların ucuna takılarak dini törenlerde kullanıldığı veya at koşum takımlarının arasında kullanıldığı sanılmaktadır. Genellikle tunçtan yapılır. En seçkin örnekleri Çorum yakınlarında Alacahöyük’te bulunmuştur. Hitit’lerin sembolü haline gelmesine rağmen, aslında Anadolu’nun en eski uygarlığı olan Hattilere ait bir eserdir. Hatti Kralları öldükleri zaman güneş kursu ve benzeri 4- 5 sembolle birlikte gömülmekteydi.
Eskiden astrologlar tarafından yıldızların birbirlerine göre konumlarını belirlemekte kullanıldığı, daha sonra bu amaçla başka araçlar geliştirilince törensel bir nesneye dönüştüğü sanılmaktadır. Ortadoğu uygarlıklarında hükümdarlığın simgesi olan “alem” lerin atası kabul edilir.
ankara büyükşehir belediyesinin bir zamanlar logo olarak kullanmayı reddettiği sembol. yerine kaşla göz arasında camili atakuleli bir sembol tasarlanmıştır. sıhhiye de büyükçe bir heykeli vardır.
Vatan gazetesinin 11 nisan tarihinde haber yaptığı simge.
--spoiler--
ANKARA- Ankara 3. idare Mahkemesi, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin Ankaranın ambleminin değiştirilmesine yönelik kararını iptal etti. Eski CHP Milletvekili avukat Rahmi Kumaş, Hitit Güneşi Kursunun değiştirilmesine yönelik Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 14 Ocak 2005 tarihli ve 59 sayılı kararının iptali istemiyle, Ankara 3. idare Mahkemesinde dava açmıştı. Dosyayı görüşen mahkeme, Ankara Büyükşehir Belediyesinin eski Hitit Güneşi Kursunun değiştirme amacına yönelik savunmasını inandırıcı ve hukuka uygun bulmayarak, amblemin değiştirilmesinde kamu yararı olmadığına işaret etti.
Davalılar Ankara Valiliği veya Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı kararı temyiz ederse, dosya Danıştaya gidecek.
Davayı açan Avukat Kumaş, iptal kararının uygulanmaması halinde belediye yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
--spoiler--
Bence de ankara'nın simgesi hitit güneşi olmalı. cami simgesi gereksizdi zaten; gerginlik yaratmakatan başka birşey katmadı ankara'ya. umarım adalet yerini bulur.
(bkz: http://w9.gazetevatan.com...erdetay.asp?Newsid=172291)
melih Gökçek'in dandik amblemi iptal edilince ilk ışıklarını yavaş yavaş salmaya başlamıştır; zira yeni şekillenen belediye meclisi sayın gökçek'in dilediği gibi at koşturamayacağı hale gelmiştir. (amblem için 2/3 çogunluk gerekir.)
Tuba Çandar' ın Köy Enstitüleri'nin mimarı, Rumeli Hisarı gibi pek çok tarihi eserin restoratörü, Bedri Rahmi ile Sabahattin Eyuboğlu' nun kız kardeşleri Mualla Eyuboğlu' nun hayatını anlatan kitabıdır.
başkent ankara'nın sonradan monte edilmeye çalışıldığı için şişirme ve iğreti duran minareli simgesi yerine daha eskiden kullanılan hakiki simgesidir. aynı zamanda ankara üniversitesi de kullanmaktadır.
1956 yapımı yapımı, kısa belgesel. yönetmen sabahattin eyüboğlu, bu film anadolu'daki hitit kültürünün değişik yönlerini anlatmaktadır. çeşitli büyüklükte ve biçimde güneş kursları güneşin orta anadolu yaşamında rol oynayan en etkili doğal güç olduğunu gösteriyor. hititler daha çok orta anadolu'da güneşi bol, suyu kıt, dağları yumuşak, iklimi sert topraklarda oturmuşlardır.
ankara'nın yeni amblemi yapılmış, hititlerin sembolüdür. çorum'a pekala yakışırdı bu amblem de, ankara bölgesi yeterince temsil etmiyor hititleri. en azından çorum kadar temsil etmiyor.
cüce denilecek kadar kısa boylu, okunabilmiş yasalarından çıkardığımız kadarıyla insanlık tarihinin en ahlaksızı, türk ve türklük ile zerre alakası olmayan bir milletin sembolü. ankara sembolü yapıldı yeniden.
Çorum'a bağlı Alacahöyük'te bulunmasına rağmen; Ankara tarafından zimmetine geçirilmiş semboldür. Çorumlular da aval aval seyretmiştir. E tabi adama gitsen desen "Hitit Güneş Kursu'nu Ankaralılar elimizden alıyor." desen; "Kaç para veriyorlar? Bu sene de pancar para etmiyor zaten." der. Yakında Atina ile de özdeşleşebilir. Belli olmaz.