duygusal patlamalar,aşırı duygusallık,aşırı hareketlilik,heyecanlanmak ve kaygıyla,endişe dindirme ve ilgi çekmeyi amaçlayan nevroz.
(bkz: histerionik kişilik bozukluğu)
konversiyon bozukluğunun önceki adı.
"hystera" sözcüğünden gelir, yunancada rahim anlamındadır. hipokrat'ın konversiyonu -sadece kadınlarda olan ve rahmin bedende gezmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık- şeklinde algılaması sonucu bu ismi almıştır. dolaşan rahmin çocuğa olan arzuyu sembolize ettiği zannedilmiştir.
aslında hipokrat sadece kadınlarda görülen bir hastalık diyerek mutlak doğruya çok yakın bir tespitte bulunmuş.*
psişik ve motor bozukluklar, özellikle duygusal reaksiyonlarda taşkınlık, ani sinirlenme, hareket bozuklukları, geçici kişilik değişimi ve günlük hafıza kaybı, çeşitli sistemlere ait psikosomatik şikayetlerle belirgin psikonevroz bozukluk.
yaşanılan acı tecrübelerin, o anki ruhsal yapıyı tahrip etmesi ile oluşan güvensizlik. panzehir olarak bir doz cesaret gereklidir. evrimini tamamlamış bir histeri, sonraki aşaması için kronik melankoliye geçiş yapar. zordur. hayal olarak kurgulanan herşey olumsuzluklar üzerinedir. ağlanır. ağlarkerken yerlerde sürünen duygular, bir yenisini türevler. can acıtır. yapma.
dikkat çekme amaçlı bir süre sonra kontrolden çıkan abartılı istemsiz davranışlar bütünü.
doktorun biri buna 'a.s.k.s' yani, az s..miş kadın sendromu demiş. zamanın birinde. haksız mı? bilemiyorum.
daha çok kadınlarda rastlanılan ruhsal bozukluktur. geçiçi görme bozukluğu, işitme kaybı, titreme, kuruntu, gerginlik, sorumluluktan kaçma, örneğin: zor bir iş görüşmesinde bayılma numarası yapma. gibi belirtileri vardır.