isa'nın doğumunu 3 müneccim aracılığıyla haber alan hirodes, müneccimlere çocuğu nasıra'dan alıp getirmeleri emrini verdi. onları kandıran hirodes, bebeğin yahudilerin beklediği mesih olduğunu söyleyerek, tapınmak içn bebeği alıp gelmeleri gerekliliğini yineledi. ne var ki gayes, mesih bebeği öldürmekti..
ancak bu gizil görevden bağımsız müneccimler isa bebeği gördüklerinde ona tabii olup, ibadet gösterdiler. ayrıca, hirodes'in korkunç planı, bir melek tarafından meryem ana'nın nişanlısı yusuf'a görünerek, başlarına gelebilecek olanlardan söz edildi. melek, kutlu bebek ve annesini alıp, mısıra kaçmalarını tembihledi. ailenin mısıra gidişi ardından, hirodes ve yandaşlarının ölümü yine aynı meleklerce yusuf a bildirilince, geri dönmeleri söz konusu oldu.
isa, meryem ana ve yusuf'un, mısır'da çok güç koşullar altında bir samanlık veya mağarada uzunca süre gizlendikleri söylenir.
bir başka hıristiyan kaynağına göre ise, isa çarmıha gerilmeden önce, o bebekken öldü denilen hirodes hayattadır.
şuradan anlıyoruz ki, kaynakta hirodes'e: "ne yapalım onu?" dediklerinde hirodes, "pilatus'a götürün, karışmam" demiştir.
museviliği sonradan kabul etmiş lakin soylu bir aileye mensup yahudi kral. bir kısım yahudiyeli tarafından bu sebepten benimsenmemiş. büyük hirodes olarak anılır (mö- 74 mö-4). romalılar tarafından önce yahudiye eyaletine vali olarak atanmıştır. matta incil'inde adı geçtiği gibi gaddar ve kötü kalpli yahudi kral olarak aktarılır, oysa dönemi bolluk ve refah içinde geçmiştir. romalılar ile arasını iyi tutmuş hirodes kendi adıyla anılan sarayını yaptırmış ve kudüs'te bulunan büyük tapınağı tamir ettirmiştir. 1972 yılından itibaren aranan mezarı 2007 yılında ibrani üniversitesinden prof. ehud netzer tarafından bulunmuştur. lahtinin ölümünden kısa süre sonra intikam almak isteyen yahudilerce parçalara ayrıldığı düşünülüyor.