kep törenlerinin de yapılabildiği yer.uludag üniversitesi eğitim fakültesi mezuniyet töreni için yola koyulup gideceğim ve kepimi havaya atıp belki de öğrenim hayatıma son vereceğim yer.
e onca sene at gibi yarıştırdık ve hala yok kpss yok less yarıştırıyoruz, mezuniyetleri de hipodromda olmalı bunların diyen zihniyetin bize son hediyesi.sağolun... sağolun...ama biz zaten biliyorduk bizi at yerine koyduğunuzu..
insanların yarışlar arasında kavun, karpuz, peynir, ekmek getirip piknik yaptığı, bolca küfürün, lakırtının, boşluğa ait içinde ne varsa barındıran eğlence yerleri.
Orijinali, Roma imparatoru Septimius Severus tarafından yaptırılan ve daha sonra Büyük Constantinus tarafından genişletilen ve imparatorluğun değişik yerlerinden getirilen eserlerle donatılan şimdiki sultanahmet meydanı.
Hipodrom'un (at meydanı) eni 117, boyu ise 480 metreye, kapasitesi ise 100.000 kişiye ulaşıyordu. Bir seferde şehrin nüfusunun dörtte birini aldığı söylenir. Kuzey ucundaki girişte büyük kemerli yapılar, duvarlarda çok sayıda heykel vardı. Ortada, yarışan arabaların döndüğü Spina'da, şimdiki yılanlı sütunla, dikiltaşta vardı.
Büyük Saray diye bilinen imparatorluk Sarayı Hipodromun yanından başlar, aşağılara, deniz kenarına kadar uzanırdı.
bizans döneminde araba yarışları kent yaşamının önemli gösterilerinden biriydi. bu yarışlarda dört atlı arabalar, dört ayrı grubun renklerini taşıyan sürücüler tarafından kullanılırdı. bu dört grup; yeşiller, maviler, beyazlar ve kırmızılardı. bu gruplar aynı zamanda bizans politik yaşamında da yer almaktaydılar.
şu anki partiler gibi bir şey. günümüzde "takım tutar gibi parti tutuyorsunuz" serzenişi vardır ya. o zaman ikisi bir aradaydı.
fakat asıl büyük gruplar maviler ve yeşillerdi. yarışlar imparatorun sahaya bir mendil atmasıyla başlardı. yarış her biri ayrı rengi taşıyan dört arabanın hipodromda yedi tur atmasıyla tamamlanırdı.
Araba yarislari yaninda, müzisyen topluluklari, dansözler, akrobatlar, vahsi hayvanlarla kavga gösterileri, toplantilar yapilirdi.
Bizans Imparatorlugu devrinde hipodrom sehrin toplanti, eglence, heyecan ve spor merkezi olarak 10. yüzyıla kadar önemini sürdürmüstür.
sınav filminde öğrencilerin össye girerken gözleri bağlı yarış atlarına benzetilmesiyle bağlantılı kep törenin orda olacağını duyunca derin imalar hissettiğim mekan. (bkz: üç bacak depar atmak)
Bizans dönemindeki istanbulda, bugünki sultanahmet cami yanındaki alanda yer alan, içinde o dönemin eğlence törenlerinin düzenlendiği mekan. Bugüne kalıntıları pek ulaşmamıştır. O dönemde bizans kraliyet sarayı ve ayasofya ile birlikte şehrin en önemli 3 noktasından biridir. Bu üçü arasında yer altından yollar olduğu, bizans imparatorunun bu gizli yollar sayesinde sokağa hiç çıkmadan sarayından hipodroma ve ayasofyaya geçebildiği söylenmektedir.