Fiyat genel düzeyinin sürekli olarak çok hızlı bir biçimde yükselmesidir. Hiperenflasyon paranın el değiştirme hızını yükseltir ve parasal tasarrufların değerini ortadan kaldırır. Bu dönemlerde kredi ve banknot hacmi çok hızlı bir şekilde artar.
fiyatların çok hızlı arttığı durumdur.
nadiren yaşanır.
almanya'da 1921-1924 asarı fiyatlar yüzde 30 milyar kat, 1984'te bolivya'da haftalık fiyat artışı yüzde 300 kat artmıştır.
paranın şiddetini en üst düzeyde yitirdiği durumdur.
1929 dünya ekonomik krizi sırasında Amerika'nın almanya'dan savaş sonrasında geri istediği tazminat sorununa almanya'nın çözüm olarak para basması ve bu paranın amerika tarafından kabul edilmemesi üzerine almanya'nın yaşadığı durumdur.
bu durumda insanlar para yerine altın ve döviz talep ederler.
zorunlu ihtiyaçların karşılanması için yapılan alışverişlerde de malın malla değişimi, yani trampaya doğru bir yönelme görülmektedir.
ekonomide genel olarak 'paradan kaçış' süreci yaşanır.
nihayet milli paranın hızla değer kaybetmesi mala olan talebi artırırken; üklenin ihracat imkanlarını da tamamen ortadan kaldırmaktadır.
fiyatlar genel seviyesinin aylık bazda en az % 50 artmasıdır. bu dayıllık bazda en az % 13000 demektir.
en yüksek hiperenflasyon 1946 yılında Macaristan'da görülmüştür. devletin aşırı para basımıyla enflasyon oranı aylık bazda % 41.900.000.000.000 u görmüştür. bu da fiyatların 15,3 saatte bir ikiye katlandığı anlamına gelmektedir.
aynı durumu macaristan kadar kötü olmasa da 1923'te Almanya, 1994'te Yugoslavya ve devamı Sırbistan yaşamıştır. 2008 yılında ise zimbabwe de ortaya çıkan hiperenflasyon hala varlığını sürdürmektedir.
1. dünya savaşı sonrası almanyasında da yaşanmış vaka. örneğin almanya'da 1914'te 1 ekmek yaklaşık 1 mark iken 1923 sonlarında 1 ekmek 4 trilyon mark mertebesine gelmiş.
hiperenflasyon, bir ekonomideki hızlı, aşırı ve kontrol dışı genel fiyat artışlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. enflasyon , mal ve hizmetler için artan fiyatların hızının bir ölçüsü olsa da hiperenflasyon, tipik olarak ayda % 50'den fazlasını ölçen hızla yükselen enflasyondur.
hiperenflasyon, gelişmiş ekonomiler için ender görülen bir olay olmasına rağmen, çin, almanya, rusya, macaristan ve arjantin gibi ülkelerde tarih boyunca pek çok kez meydana gelmiştir.
hiperenflasyon, bir ekonomideki hızlı, aşırı ve kontrol dışı fiyat artışlarını, tipik olarak zaman içinde her ay % 50'yi aşan oranlarda tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
bir merkez bankasının aşırı miktarda para basmasıyla bağlantılı olarak, temel üretim ekonomisindeki savaş ve ekonomik kargaşa zamanlarında hiperenflasyon meydana gelebilir.
hiperenflasyon, kıt hale geldikçe gıda ve yakıt gibi temel malların fiyatlarında bir artışa neden olabilir.
hiperenflasyonlar tipik olarak nadir olmakla birlikte, başladıktan sonra kontrolden çıkabilirler.