tarih boyunca doğal kaynaklarının zenginliğinden ve konumundan dolayı istilalara uğramıştır. din, dil, ırk çeşitliliği söz konusudur. tam anlamıyla hiç bir zaman siyasi birlik sağlanamamıştır. kast sistemi sosyo ekonomik yapıya zarar vermiştir.
O kadar çok istilaya uğramıştır ki sınırları içerisinde 900'e yakın yerel dilin konuşulduğu bir uygarlıktır. Bunda doğal zenginliklerinin yansıra merkezi otorite yoksunluğu da etkilidir. Şöyle ki hint uygarlığı "racalık" adı verilen prensliklere bölünmüş vaziyettedir. Arîler adında bir topluluk buraya gelip yerleşerek bugün hala etkili olan kast sistemi'ni uygulamaya koymuştur. Arîler'in amacı kendi öz kültürlerini korumaktır. Bu topluluğun temel özelliği din adamlarından oluşmasıdır. Kast sisteminde kendilerini en üst tabakaya yerleştirmişler ve sistemde dikey geçişliliği tamamen yasaklamışlardır. Kast sistemine göre toplumsal sınıflar şunlardır;
Brahmanlar: din adamları
Kşatriyalılar: yönetici ve askerler
Vaysiyalar: esnaf ve zanaatkarlar
Südralar: işçiler
Bu tabakalar arasında geçiş ve evlilik yasak olup eğer bu kuralı çiğneyen olursa sistemin dışına atılmaktaydı. Sistemin dışına atılanlara "parya" denilmekte ve hindistan'da yaşaması olanaksız kılınmaktaydı. Arîler veda dini'ni geliştirerek brahmanizm'ı ortaya çıkarmışlardır. Bugünkü hinduizm'in temelinde brahmanizm inancı yatmaktadır.