türkiye,de daha çok hint bülbülü diye tanınır.hindistan,dan gelmez ve bülbüllerle de akrabalığı yoktur.özellikleri ; ortalama boyu 9-10 cm,dir.gagaları parlak turuncu,renkleri gri,kahverengi ,beyaz ve siyah kanat,boyun ,göğüs çizgili olabilir.yaklaşık ömürleri 4-5 yıl arasındadır.üremeleri ; kuluçka süresi 13 gün sürdüğü için çoğunlukla sık yavru verirler.bir seferde 5 ya da daha çok yavru yapalirler.sürekli ''bip bip'' ya da '' vik vik '' gibi sesler çıkaran değişik kuş türüdür.
çok narin hayvanLardır.. küçücük bir şeyden ya hasta oLurLar ya da öLürLer.. iyi bakıLması Lazımdır.. üstüne titrenmesi Lazımdır.. bunLar ötmeyi biLmezLer.. biLdiğin inLerLer.. "ıhh ıggghh ıhhh" gibi saçma sapan sesLer çıkartırLar.. sapık büLbüLLer..
beslenmesi gereksiz bir hayvandır. ne güzel öter (çok nadirdir güzel ötüşü, ama o da hep aynı melodi), ne güzel görünür, ne insana yakınlık gösterir. mal gelip mal giden bir hayvandır.
erkek ve dişi olarak alırsanız birbirlerine alıştıkları anda ortalığu yumurta ile doldururlar.
kum kabını (her kuş türü için mutlaka bulundurulmalıdır) yuva olarak seçebilirler. ve seçtikleri takdirde gidip 10tl ye almış olduğunuz "hint bülbülü yuvası" kafesin bir kenarında boş boş durur. girsenize lan mis gibi yuva işte??? yok illa kum kabına tüneyecek...
ayrıca yumurtalarından hangisi boş , hangisi dolu anlayamamaktayım. "arkasına ışık tutunca görünür" diyenler için , tuttum ışığı hiçbirşey göremedim , 6 yumurta var hepsi boş mu yani?
son derece pozitif canlılardır. banyo yapmaya bayılırlar , bir ara muhabbet kuşları ile aynı kafeste besliyordum . geçinebiliyorlar ama nadir olarak kavga çıkabiliyor.
kalamar kemiklerini kemirmeye bayılırlar. kafeste mutlaka bulunmalıdır yoksa kalsiyum eksikliğinin faturası ağır olacaktır.
çok sevimli ve minicik kuşlardır bunlar. * ürkektirler, kafese parmağınızı uzattığınızda oraya buraya kaçarak kendilerini harap ederler. peçete, kağıt ve ip parçaları attığınızda vakit geçirmeden yuva yapmaya başlarlar. kolay ürerler, her yumurta dolu çıkmaz ama. sesleri ara sıra baş ağrısı yapabilir. :) *
en tatlı kuş türü olabilirler kanımca. 'hardy birds' olarak nitelenirler sürekli. hemen hemen her ortama uyum sağlayabilirler. çabuk yavrularlar. avustralya ana vatanlarıdır.
yavruları siyah gagalı olur, büyüdüğünde turuncu rengini alır. her bireyin ötmesi farklıdır.
erkeklerin gögsünde desenler olur, gagaları daha koyu turuncu hatta kırmızıdır, ve kanatlarının altında noktalı desenler vardır.
bizim evde bunlardan iki tane var. biri kız diğeri erkek. erkeğin çok farklı bir ötüşü var zaten arada bir ötüyor o da. bunlar hiç konuşmuyor evin bir köşesinde kafesin içinde takılıyor yavrucaklar.
yavruları sinir hastası eder, iğrenç sesleri ile ama büyüyünce sesleri daha hoş gelir kulağa. Evi çok kirletirler yemin kabuğunu dışarı fırlatırlar, çekirdeği yere çitleyen anadolu insanı gibi. *
Bildigin kuluçka makinesi olan kuşlardır. iyi bakildigi ve yuvası geniş tutulduğu zaman 15den fazla yavru almak mümkündür. Eğer kuş bakiyorsaniz alın 2 çift zamanla kumesin yol su elektrik giderlerine sponsor olurlar.
sevimli yaratıklardır. biz de aldık bunlardan bir kaç ay oldu. hemen yumurtlar dediler ama tık yok hatta dişi olanın tüyleri falan döküldü. neden anlayamadık hala. yaşları mı uymadı birbirlerine nedir?
çok şirin hayvanlar ama ele gelmiyorlar o sıkıntısı var..
iSPiNOZLARDA BESLENME
Biz kus severlerin öğrenmesi gereken en geniş kapsamlı ve tartışılır konulardan biri de beslenme konusudur.Genel bir tabirle kuşlarınıza ne verirseniz onun karşılığını alırsınız.
Tekdüze ve yetersiz bir beslenme düzeni kuşların zayıf,hastalıklara ve problemlere karşı savunmasız ve üremelerin basarisiz olması ile sonuçlanır.
Genelde çok yanlış bir inanış olan "kuşların yiyeceği kus yemidir" yargısını yıkmak gerekir. Yemin kuşların temel besini ve tanelerin besleyici olması doğrudur fakat sade yem karışımı protein,mineral ve yağ açısından yeterli gelmez.
iSPiNOZ YEMi KARIŞIMINA BiR BAKIŞ
beyaz darı,
sarı darı,
kırmızı darı,
kanarya yemi (aspur),
kenevir...
Genel olarak beyaz darı ağırlıklı olmak üzere bu tohumlardan yapılan karışım ispinozların yem karışımıdır.Beyaz darı zebra,gouldian gibi çim ispinozlarının,sari ufak taneli darı ise diğer ufak boy mumgagalarin temel besini olarak geçmektedir.
Bu karışımın içine birçok tohum daha eklenebilir,kus çeşidi ne kadar fazlaysa yem çeşidi o kadar çok artacaktır.
Mesela kabuklu pirinç (büyük marketlerde satılan esmer pirinç) Javalara,yulaf bengallere veya muhabbet kuşlarına(kırık yulafı diğer küçük ispinozlar da yiyebilir) verilebilir. Kabuklu pirinç kırılmış yulaf kırıklı yulafı küçük boy ispinozlar yiyebilmektedir.
Az miktarda yeme eklenecek diğer tohumlar:nijer,keten tohumu,devedikeni,cim tohumu,perilla,anason,kereviz tohumu. Yağ açışından zengin ötüş yemi olarak bilinen karışım.
nijer tohumu yağ açısından zengindir,çok az miktarda ekleyiniz.
perilla tohumu buruşmuş darıya benzer, doymamış yağ açısından zengindir,witte molen yem karışımında bulunmaktadır.
Dal darı: Bunun yanında sap darılar veya başka deyişle dal darılar kuşların oldukça severek tüketeceği bir besin,bildiğimiz darı taneleri silkelenmeden satışa sunulur, kuşlar dal darılarla yerken oynayıp vakit geçirirler..
Şimdide Sıra Malum Üretim işinde..; Benden Size bir Tavsiye. Eğer evimde yavru sesi duymak istiyorum, benim kuşumda yavrulasın diyorsanız kesinlikle hint bülbülü çok ideal. Aşağıda Mehmet Beyin yazdıklarını okuyunca ne demek istediğimi anlıyacaksınız.. *
ZEBRA iSPiNOZU ÜRETiMi
Merhaba arkadaşlar. Sanırım forumun en çok merak edilen konusu budur. Forumumuzda çeşitli konularda bir çok yazı makale tecrübe yazıları bulunmakta. Ancak kısa yoldan yazılması gereken, ve en çokta soru sorulan konuların ana başlığı bu sanırım.
Bir çok arkadaşımızın başlangıç alt ispinoz türü hintbülbülü olarak bilinen zebra ispinozu.
Bu tür ispinozlar kafeste en çok üreyen, en kolay yavru yetiştiren türdür. Emin olun yavru alırsınız.
Balıkçıklar arasında bir söz vardır ''Etrafta kan kokusu varsa ve bir tane bile büyük beyaz yoksa (En azılı köpekbalığı türü) tek bir nedeni vardır. Orada büyük beyaz yoktur. Zebralar yavrulamıyorsa tek bir neden vardır, o kafeste bir erkek bir dişi zebra olmamasıdır. Tek başına bir dişide yumurtlayabilir. Ancak döllenmemiş yumurtadan yavru çıkmaz sadece...
Haydi bu zebralardan nasıl yavru alacağımıza bir bakalım.
Satın alma ve kafes aksesuarları
Öncelikle kuşlarımızı alırken başlıyor yavru alma hazırlıkları ,dedik ya çok kolay yavru almak diye, sağlıklı anne baba olmalı ki yumurtlasınlar. Zebralar (hintbülbülleri)
eş seçmezler tabii ki eşlerinin renklerini de seçmezler. Siz farklı renklerde yavru almak yada anne babanın renklerinin karışımından başka bir renkte yavru almak isterseniz, size tavsiyem farklı renklerde kuş almanız. Öncelikle kuş aldığınız petshoptaki kafeste kuş sayısı azsa yani 8-10 tane gibi bunun iki ihtimali vardır, birincisi yerli bir üreticiden kardeşler gelmiştir. Kuşların kardeş olduklarını aynı renklerde olmalarından çıkartabilirsiniz. Az kuş kalmış kafesteki bir başka kötü durum ise hasta ve sakat hayvanların kalmış olmasıdır.
Yeni başlayan arkadaşlar için bu iki durumda sakıncalıdır. Kardeş olmaları durumunda zaten bu kuşlardan çift olmaz sakat ve hasta hayvanlara acıyıp eve getirmeniz durumunda yeterli bilgi olmayışı ve deneyimsizlikten dolayı kuşlarınız size acı sonuçlar doğurabilir. Mümkünse kuşların dolu olduğu mağazalardan kuş alınız. Çünkü petler en az 50 tane sipariş edebilirler. Alacağınız zebra ispinozunun hareketli gözleri çakmak çakmak mümkünse sesini
duyduğunuz hatta mümkünse hareketli tünekte durmayan bir tanesini seçiniz. Kuş alırken kafesin önünde en az 15 dakika geçirip alacağınız kuşun hareketlerini iyice takip ediniz. Çünkü doğada hiçbir hayvan hasta ve sakat olduğunu göstermez. Doğanın tek kuralı vardır hasta sakat ve yaşlılar yem olurlar. Petshoplardaki hasta ve problemli
kuşlara dayanamayıp alan deneyimli arkadaşlarımız bu durumu çok zor atlattılar. Tüm tecrübeleri ve bilgilerine rağmen ilaçlar sipariş edip, veteriner arkadaşlarla görüşüp üzerine birde sevgilerini katıp uzun süreler sonunda sağlıklı bir hayvana sahip oldular. Satın alacağımız kuşun gözleri parlak olmalı, ayakları kırmızı parlak renkte tüyleri tam olmalı. Gaga, tırnak, tüy gibi eksikleri olmamalı. Erkek kuş cüsse olarak dişiden büyük olmalı. Bir başka satın alma kriteri ise satıcılar size iki kuş satmanın derdindedir, çift kuş değil. Satıcıların bir çoğu erkek dişi olmalarına bakmaksızın size kuş vermek isterler. Mümkünse erkek dişi olmalarına çok dikkat ediniz. aynı renk ve cinsiyet özelliklerini taşıyan bir kaç kuş göstermesini isteyebilirsiniz.
Cinsiyet Ayrımı
Yanaklarındaki kırmızılık gibi, gagasının rengi gibi... Erkeklerin gagaları koyu kırmızı, dişilerin ki ise turuncu oluyormuş. Ayrıca kesin olmamakla birlikte erkeklerin yanaklarında kırmızılık oluyormuş fakat bunu çeşitli kaynaklar yalanlıyor. Bazı dişilerde de yanakta kırmızılık olabiliyormuş. Aynı bizde ki cere problemleri gibi bu ırkta da yanak problemi var sanırım..:)
Zebra ispinozları küçük kuşlar olmalarına rağmen hareketli kuşlar oldukları için küçük kafesleri pek sevmezler. ileride nüfus planlaması da yapmaya niyetiniz olmayacağı için mümkünse büyük bir kafes alın. Satıcılar size bir suluk bir yemlik bir tül vereceklerdir. Bu aparatlar size yeterli olmayacaktır. Eğer kuşlarınızı alıp foruma sonradan katıldıysanız en kısa sürede size tekrar petshop yolu gözüküyor demektir. Zebralara yedek yemlik yedek suluk mama kabı kalamar kemiği, kum yedek tünek hatta sepet ispinoz yuvası almanız gerekecek.
Kafesin yeri
Doğru kuşlarımızı aldık. hayırlı olsun. Siz kuşlarınızı çok seviyorsunuz en kısa sürede yumurtlamasını bekliyorsunuz. Evet başka koşulları da yerine getirmek bu bekleyişi kısaltacaktır emin olun. Sizin evinizin ve kafesin kuşlar için emin, korunaklı, sevgi dolu bir yuvada olduğunuzdan siz eminsiniz ya onlar emin mi...
işte bu noktada psikolojik baskı yapmak gerekiyor. ''Bakın burası sizin eviniz artık burdasınız,
size en güzel şekilde bakılacak, her şeyiniz tamam olacak düşüncenizi onlarında anlamalarını sağlamalısınız. Zira şartlar hazır olmadıkça doğada hiçbir canlı YAVRULAMAYACAKTIR. Kafesimizi yüksekçe bir yere koyalım ki kuşlar kendilerini emin hissetsinler. kafesi yerinden oynatmayalım ki yuvalarının yerinde kalacağından emin olsunlar. ışığı düzenli kapatıp ısıyı ayarlayıp gürültüden uzak tutalım ki dişi sakin güvenli bir kuluçka geçirsin ve ilk sinirlendiğinde yavruları aşağıya atmasın. Eee hani bu iş çok kolaydı.? Hintbülbülleri
kolayca yavrularlardı şimdiye kadar zor olan bir kısmı mı var gerisini siz düşünün artık.
Dişinin hazırlanması
Zebra ispinozları yumurtlamak için mevsim seçmezler. Şartlar hazır olduğu anda yumurtlarlar. Öncelikle dişi kalsiyum ve vitamin olarak iyi beslenip kuvvetlenmeli. Anne bakımlı olmalı ki yavrulara baksın baba bakımlı olmalı ki dişiyi dölleyebilsin ve dişiye göz kulak olup kuluçka süresinde asayişi berkemal etsin. bunun için gerekli olan şey öncelikle kuvvetli beslenme. Beslenme konusunu burada uzun uzun yazmayayım. Yemler mama kalamar kemiği ve vitaminli su ile en kısa sürede kendilerine geleceklerdir. Madem bu uzun yazıyı okuyarak bu satırlara kadar geldiniz sitenin makaleler kısmındaki
''Yeni başlayanlar için zebra ispinozu'' ve ''finchler hakkında genel bilgiler'' makalelerindeki beslenme kısmını bir güzel okuyalım.
Doğru kuşları aldık doğru kafes aldık. Tavsiye edilen şekilde besledik, rahatsız etmedik, işte şimdi yuva yapmaya hazırlar. Onlar için her şeyi yaptık şimdi top kuşlarımızda. Bize düşen tek şey sabır ve sevgimizi onlara vermemiz. Yavru bakımı ile ilgili makaleyi de ilk fırsatta okuyabilirsiniz. Kuşlarınızdan hiç ayrılmayın....
Bir süredir bu hareketli miniklerle beraberiz. Bu kuşlar hayatımıza girdikten sonra evin neşesi oldular. Makalenin birinci kısmında yazılanlara uyarak ideal bir çift oluşturduk. Kuşlarımız gayet güzel besleniyor,temizliklerini yapıyoruz, günlük ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sanırım artık onlarında yaşamlarını idame ettiren her canlı gibi türlerine görevlerini yerine getirip yavru yapmaları gerekli. Bu doğanın kanunu tabii ki. Öncelikle ispinozlara özel yapılmış sepet yuvalardan alıp kafesin bir köşesinde en üstte olacak şekilde yuvanın tutturma telleri ile bir kerpeten,kargaburun yardımıyla yuvayı kafese sabitliyoruz. Hatta bu sabitleme işini biraz abartıp yuvanın üst kısmından kafesin tavan tellerine birde emniyet bağlantısı şeklinde üstten tutturuyoruz. Yuvamız artık sabit kafes temizliğinde ve kuşların hareketleri sırasında gereksiz sallanmalardan etkilenmeyecek.
Yuva malzemesi
Kafesteki kuşlarımız yuvaya tabana serdiğimiz gazete kağıtlarını ufak ufak
yırtıp taşıyacaktır. Bu görev erkek kuşundur. Erkek kuşumuz aşk yuvasını hazırlayıp dişisini çiftleşmek için yuvaya davet etmek üzere hummalı bir çalışmaya girer. Yuva malzemesi taşıyan erkek kuşumuza yuva malzemesi hazırlayıp vermek gerekir. En güzel malzeme peçetedir. Servis peçetelerini düzenli bir şekilde kesip kafesin alt tarafında tellerin arasına sıkıştırmamız durumunda erkek bu peçeteleri teker teker çekiştirip yuvaya taşıyacaktır. Sizin kesilmiş peçeteleri kafesin bir köşesine iliştirmeniz ile peçetenin yuvaya taşınması yaklaşık 20 dakikalık bir süredir. Bu manzaranın keyfini çıkarmak isterseniz müsait bir zamanda peçeteleri verip bu manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz. Bu manzara Tarantino filmlerinden daha ilginçtir. peçeteleri yarım santim eninde 3-4 santim boyunda makasla keserek verirseniz taşımaları ve yuvada şekil vermeleri açısından onlara çok yardımcı olursunuz. Malzemeler yuvaya ilk taşınma sırasında oldukça düzensiz olacaktır. Bu durum sizi hiç şaşırtmasın yuva içinde odasını toplayan bir afacan edasıyla ikinci bir çalışma daha yapacaklardır. Burada dikkat edilecek husus gereğinden fazla yuva malzemesi verilmemesidir. Kuşlarımız buldukları tüm malzemeyi yuvaya taşıyıp ''bu kadarda yeter'' düşüncesine hiç kapılmayacaklardır.
Aynen önlerine konan tüm çikolatayı yemeye çalışacak küçük çocuklar gibi bütün malzemeyi yuvaya yığıp girişi kapatırlar. yuvanın ağzı tamamen kapanır kendileri de ufacık bir delikten girip bu küçücük ağzı kapalı yuvada otururlar. Yuvanın ağzı seviyesinde malzeme verip bir iki gün içinde peçetelerin ezilip bir çukur oluşturmasını sağlamalıyız. Zira yuva malzemesinin ana görevi yumurtaları sıcak tutması ve bir çukur oluşturup yumurtaların bir arada kalmasını sağlamak içindir.
Yumurta geliyor *
Kuşlarımız yuvayı ördüler yuva ile ilgileniyorlar hatta boş yuvada oturuyorlar. bu sırada bizde yumurtaya hazırlanmak amacıyla mama takviyesi ve kalamar kemiğiyle kuşlarımıza protein kalsiyum ve vitamin desteğinde bulunuyoruz. Hatta bu arada bir iki kez çiftleşmelerine bile şahit olduk. Her şey yolunda gidiyor hayatımızdan memnunuz.
işte tam bu safhada dişi hastalanır. Hemen korkmayın canım dişi tüylerini
kabartıp bir köşede halsiz kalmaya sesi çıkmamaya başlar. Bu gayet doğal bir durumdur dişinin bünyesinde yumurta oluşmaya başladığı için vücut biraz yorgun düşer. Bir iki gün içinde ilk yumurta melek renginde tüm masumluğuyla hayata merhaba demiştir. ilk yumurtayı yapan dişide biraz rahatlamış diğer yumurtaları yapmak için güç toplamaya çalışmaktadır. Yumurtlama süresi zarfında dişiyi vitamin ve mamalar ile destekleyip vücutta yumurta yapmaktan kaynaklanan kaybı en aza indirmeliyiz. Ertesi gün sabah ikinci yumurta gelir, üçüncü dördüncü ve beşinci günlerde yumurtalar birbirini takip eder. ilk kez yumurta yapan dişiler tecrübesizlik nedeniyle gelen yumurtaya bir anlam veremez ve yumurtayı sahiplenmezler hatta yumurta atmalar bile yaşayabiliriz. Doğadaki her hayvan gibi kuşlarda da üreme içgüdüsel olarak gerçekleşir kendi dna'larında yazılı kodlar gereği yumurta yapmışlar ve ilk seferde bunun şaşkınlığını yaşabilirler. Şu anda benim bc erkek ile png dişi kuşum ilk kuluçkalarında 6 yumurta yaptılar ilk çıkan yavruyu canlı canlı yuvadan attılar. Eğe çiftlerden biri daha önce yavru bakmış olsaydı yavrunun yaşama şansı çok çok daha fazla olabilirdi.
Yumurtaların Bakımı
Ortalama 5-6 yumurta bırakan zebralar yumurtalarının üstünde yatarak ısıtmaya başlarlar. hatta bu ısıtma işini nöbetleşe yapıp işi sağlama alırlar. Çukur şeklindeki yuvada bir arada birbirine değerek duran yumurtalar 14-15 gün sonra birer yavru olarak karşımıza çıkacaklarıdır.
Anne baba yumurtaları gagası ile çevirip yumurtaların her tarafının ısıtılmasını sağlar. Baba kuluçka sırasında yuva malzemelerini taşımaya devam edip yumurtaları kapatabilir. Bu durum yumurtalar için ölümcül bir tehlikedir. Tecrübesiz baba malzeme taşımak=çiftleşmek mantığıyla yoluna devam ettiği için bu taşıma işinin yumurtalara rağmen dişi tarafından çiftleşmekle ödüllendirileceğini düşünebilir. Yumurtalar geldikten sonra kafeste kesinlikle yuva malzemesi bırakılmamalıdır. Yumurtaların üzeri kapatılırsa hemen bir cımbız yada ince uçlu bir malzeme ile bu malzemeler yuvadan alınmalıdır. Kuluçka sırasında etrafta pek görünmemeli ısı değişimlerini en aza indirmeli vitamin ve mama takviyesini yapmalıyız.
Uzun bir bekleyişten sonra ilk yavru kabuğunu kırar. Birer gün ara ile tüm yavrular yumurtadan çıkarlar. Bu çok keyifli bir dönemdir. Yavrular ilk 2-3 gün kursaklarında yeterince yiyecekle doğup idare edebilirler. Anne baba yemleri yavrularının yiyebileceği kıvama getirip yavruların
ağzına kusarlar. Bu dönemde yavru biraz tüylenmiş olarak yumurtadan çıkarsa daha çok yaşama ve erkan gelişme şansı vardır. Zira genç kuşların yavruları tüysüz ve cılız çıkmaktadır. Bolca mama takviyesi ile yavruların bakımına yardımcı olunmalı vitaminli su ile yavruların dirençli olmaları sağlanmalıdır. 4-5 gün içinde seslerini duymaya başladığımız yavrular artık annelerinden yem istemeye başlarlar. Kimin sesi çok çıkarsa o daha fazla mamayı kapıp gelişecek birazda diğer kardeşlerime bırakayım düşüncesi taşımayacaktır. Zayıf düşen yavrulardan kayıplar olabilir. Bu gibi üzücü durumlar 2. 3. 4. kuluçkalarda daha azalacak ve yaşayan yavru sayısı çoğalacaktır.
ilk yavru yuvadan atlamış
Birde bakmışsınız büyüyen yavrulardan biri yuvadan atlamış. Hiç telaş etmeyin. Tüylenen ve ortalama 20 günlük olan yavru dünyayı tanımak için kendini dışarı bırakır. sonraki günlerde diğerleri bu yavru katılıp kendilerini kafes tabanında bulurlar. Artık yavrular tüylenmiş, gagaları siyahlaşmış, gözler kocaman olmuş anne babayı yem için kovalar olmuşlardır. kafes tabanına dal darı koyabilirsiniz. Bir küçük kabada az bir su. Kafes tabanında ki suyu içmeyi öğrenen yavrular anne babalarından yemde yemeyi öğreneceklerdir. Kafes tabanına yerleştirilen su ve yemler günlük olarak değiştirilmelidir. Zira dışkılarla birleşip mikrop yuvası haline gelebilirler. zaten tüneğe çıkan yavru suluktan su içmeyi
öğrenince bu geçici çözüme ihtiyaç kalmayacaktır.
Yavrular artık serpilip anne baba ile yuvaya sığmamaya başlarlar. nüfus çoğalmıştır. Eee en başında bir kafes iki kuş vardı şimdi en az 5 kuş ve bir kafes var, bu kafesinde doğal hakimi anne babadır. Bir süre sonra anne baba yavruları beslemeyi bırakıp yeni yumurta yapma hevesine kapılırlar. Önce anne bırakır yavru beslemeyi. Çünkü anne yeni yumurtaları için güç toplamalıdır. bir kaç gün içinde de baba yavruları beslemeyi bırakacaktır. Yaklaşık 1.5 aylık olan yavrular artık tek başlarına
kalmaya hazırdırlar. Onlara artık yeni bir kafes almalısınız. 3. ve 4. aylarında ise onlara birer eş bulmak durumdasınız. Nede olsa artık sizinde bizim gibi bir koloniniz var...
Sonuç olarak ilk kuluçkayı kuşlarımızla birlikte atlattık ve şirin yavrularımız oldu. Yavrularımızı her istekli olana değil de gerçekten bakabilecek bir dostunuza vermenizi tavsiye ederim. Yeni kuluçkanız da hayırlı olsun bu arada sanırım şu anda yumurtalar yuvada yatıyorlardır.
--spoiler--
~http://www.muhabbetkuslari.org ~
bir zamanlar hevesle beslediğim kuşlardi . Erken saatlerde ötmeye başlamaları sabah uykularını en tatlı yerinde bölmeleri Bütün hevesi kaçırdi.
Besleyeceklerin çok sabırlı olmasi gereken kuş cinsi.
siz minimini bir bir iken annenizin banyonuza neyin koyduğu plastik sarı ördekle aynı ses aralığına sahip, sabahın ilk ışıklarıyla başlayıp 15saat ara vermeden ötebilen kuş türü.