çok kapsamlı ve geniş bir dindir. Hinduizm de en önemli ilke dharma dır. Dharma, insanların sosyal ve dini konumlarının gereği davranış biçimlerinden dini uygulama tarzlarına kadar uzanan prensipler bütününe işaret eden bir kavramdır. En üstte bulunan Realite'ye tapar ve bütün insanların gerçeği fark edeceğini belirtir. Ebedi bir cehennem ve lanetlenme diye bir şey yoktur. Tüm görünümleri biricik kaynağın açılımları kabul eden Monist perspektiften, ikililiğe Düalizm, ortadoğu dinlerindeki gibi yüce bir Tanrı'ya dayalı deizmden, çok tanrıcılığa bütün ruhsal yolları kabul eder.
Her varlık kendi yolunu seçmekte özgürdür; bunu ister duayla, ister inzivayla, ister meditasyonla yapar, isterse fedakârca davranışlarla. Tapınaklarda tapınmaya, kutsal metinlere ve guru disiplini geleneğine önem verir. Dinsel bayramlar, haç, kutsal ilahiler ve evlerde tapınak uygulanan geleneklerdir.
Hindu yolunu sevgi, şiddetten kaçınma, iyi davranışlar ve doğruluk yasası tanımlar. Bütün karmalar temizlenene, Tanrı fark edilene kadar her varlık yeniden bedenlenir. Muhteşem kutsal tapınakların, Hindu evindeki huzur dolu dindarlığın, metafizik ve yoga bilimin önemi büyüktür.
Hinduizm mistik bir dindir. Bu dinde olan kişiyi iç varlığındaki Gerçeği kişisel olarak tecrübe etmeye, sonunda insan ile Tanrının bir olduğu şuurun zirvesine ulaşmaya teşvik eder. Hinduizm, dünyanın en eski dinidir. Başlangıcı belli değildir ve kayıtlı tarihten öncesine kadar uzanır. Belli bir kurucusu yoktur.
reenkarnasyon ve budizm in kökü.yaklaşık 2.5 milyon tanrısı vardır bu dinin.hayatta yapılan neler varsa(iyilik,kötülük) her türlü şeyin gelecekte tekrar yaşamlarına etki ediceği inanılır.
acayip ayinlerin oldugu bir din. bu ayinlerden birinde ici king kobra denilen (ki cok zehirli bir yilandir) yilanlarla dolu bir tasin icine onceden sute daldirilmis el daldirilir. sute daldirilan el kotuluklerden arinmis ruhu temsil edermis, eger ruhunuzda hic bir kotuluk yoksa kobralar sizi issirmayacak, eger ruhunuzda seytani bir sey varsa malum yilan sizi issiracak ve sonucunda oleceksinizdir. genelde bu yilanlar ne hikmetse cogu zaman insanlari issirmazlarmis.
milyonlarca tanrinin oldugu bir din. nerdeyse her aileye bir tanri duser. hepsinin hikayesi falan vardir. kisi bu milyonlarca tanrinin icinden tapmak istedigini bulur ve onun yolundan gider. yanliz bu milyonlarca tanri aslinda tek bir tanrinin degisik yonleridir. asmis bir mitolojisi vardir, hatta ilahi dinlerin de bu mitolijilerden yazildigi rivayet edilir. bu dine gore insanin basina gelecek seyler diger hayatinda hak ettigi sekilde sistemli bir sekilde gelisir. su anki hayat insanin gelecek hayatini etkiler.hayvanlarin ruhunun eskiden insan olabilecegi dusuncesinden hayvanlara en cok saygi gosteren dinlerdendir.
937 milyon inananıyla asya nüfusunun %24'ünün,
2.5 milyon inananıyla kuzey ve güney amerika nüfusunun %0.29'unun,
2.1 milyon inananıyla avrupa nüfusunun %0.28'ünün,
2 milyon inananıyla afrika nüfusunun %0.23'ünün,
0.4 milyon inananıyla okyanusya nüfusunun %1.4'ünün dini tercihi olan din.
reankarnasyon, karma, dharma, kast sistemi, meditasyon, nirvana, yoga gibi kavramlar hep kendisiyle ilişkilidir. çok tanrılı bir dindir. (2 milyona yakınmış.)
kendisi hakkında genel bir fikir edinmek için bir belgesel izleyeyim dedim. işte kutsal maymunlar, inekler falan gayet normal gidiyordu ki fareli kısıma denk geldi. o sırada bir şey yediğim için şunu biraz ileri alıyım dedim, bir fare önünde secde eden insan gördüm dondum kaldım. sanırım hayatımda unutamayacağım en ilginç görüntülerden biriydi.
benim amacım aynı dünyayı paylaştığımız insanları daha iyi anlamak, onlarla empati yapmaktı. dünyadaki her 100 insanın 12'sinin de bu dine inandığı için daha çok tanıyıp araştırmakta fayda görüyorum.
tanrının bir şekli olan vişnu'nun evi olarak cennet'in kabul edildiği din.
vişnu'nun vaikunthada yaşadığı düşünülüyor.
hinduizm'de ruhun ölümsüzlüğüne inanılıyor.
ruhun, kişi iyi biri ise iki ateşin arasından geçerek cennete ulaşacağına inanılıyor.
tanrının insan bedeninde sokaklarda gezdiği bilinen din. yaratıcı , koruyucu , yok edici olmak üzere 3 tane tanrıları vardır.
yazarın görüşü : milattan 4000 yıl öncesine dayanır bu din. insanoğlu varolduğundan beri binlerce peygamber yaşamıştır dünyada. allah her bölgeye bir uyarıcı göndermiştir. muhakkak ki o bölgeyede (hindistan,nepal,mançurya v.s..) peygamber yollamıştır. bu dinin kuruluşunda kesin bir peygamber vardır. ama tahminimce günümüze gelene kadar bozulmuş, değişime uğramıştır. çünkü insanoğlu o dönemde çok tanrılı dine inanmaktaydı. bu çok tanrılı dinlere -pagan- deniyor. bence hristiyanlıkta değişirken baba-oğul-kutsal ruh olarak paganizme uygun bir şekilde değişmiştir. aynı hinduizm gibi. her iki dindede çok tanrılık vardır.
ama islam gelerek tüm dinlerin bozulduğu yeni ve son dine itaat etmeleri söylenmiştir. hülasa, islamın doğuşundada putlar vardı. yüzlerce tanrı. ha bu arada; eski sümerlerde ve yunanlardada bi ton tanrı var. sürüsüne bereket.
allah birdir. çok şükürki islam dini bozulmamış.
binlerce yıl önce bozulmuş dindir. islamda ölümden sonra yeniden dirilme vardır. ama hindular öldükten sonra başka bir bedenle dünyaya tekrar geleceklerini düşünürler. bu nedir. allahın gerçek dininin bozulmuş halidir. gerçeğinde ölümden sonra yeni bir hayat vardır. hinduizmdeki adı ruh göçüdür. ama tekrar dünyaya geliyorlar. oda davranışına göre değişiyor. dünyada iyi işler yaptıysan güzel bi vücutla geliyosun. kötü işler yaptıysan kötü bir bedenle geliyosun. işte buda cennet cehennemin hinduizmdeki karşılığıdır.
yoga yaparlar. meditasyon ile huzur bulup kurtuluşa erdiklerine inanırlar. islamdada namaz vardır. islamdada namaz kıl huzur bul vardır. ama namaz allah için yapılır. hinduizmde olgunlaşan vatandaşlar artık ibadet etmek zorunda değildir.
ölen kişiler için kurban kesilir. bizdede var kurban kesmek. sümerlerde de vardı. ama hinduizm ölen insan için keser. islamda kurban allah için kesilir.
hinduizmde ölüler yakılır. islam dininde ise gömülüyor. buda değişmiş.
hinduizmde ganj nehrine girip yıkanma vardır. çok iğrenç bişeydir bu. hindiler birde et yemezmiş. islamda buda yoktur. bu nerden geldi onu bilmiyoruz. ama hıristiyanlardada bazı günlerde et yememe vardır. buda hıristiyanların orucudur.
sati diye adlandırılan dul yakma ritüelini içinde barındıran din. Ayrıca her ne kadar hala toplumumuzda ineklere tapıldığı zannedilse de ineklere tapmıyorlar sadece kutsal olarak kabul ediliyor.
durduk yere merak saldığım dindir. bu dinde tanrının konsepti konusunda binbir tane görüş vardır. bu sebeple direkt olarak çoktanrılı diye tanıtılması yanlıştır.