dağcılığa gönül vermiş insanların ölümü göze alarak çıktığı zirvede netice '' çıktın mı, çıktım'' bazıları sorunun muhattabı olacak kadar şanslı bile değil!
oncelikle kamuoyunun bildigi ya da tahmin ettigi gibi himalayalar bir "dag" degil, sinirlari boyunca binlerce dagin olusturdugu bir dag silsilesidir. 8000 m.'den yuksek 14, 7000 m.'den yuksek 5000'e yakin ve 7000 m. altı irtifada sayisiz dagin ya da tepenin oldugu tespit edilmistir.
uydu fotograflarina bakildiginda, himalayalar'in orta asya'nin biraz guneyinde, hindistan'in uzerinde ve cin'in ucsuz bucaksiz topraklarinin guney bati sıniri arasinda, hafif yarim aya benzer bir sekilde uzandigi farkedilir. batida, pakistan sinirlari icerisinde, bu yarim ay goruntusunu biraz bozan ve icinde 8000 m.'den yuksek (bkz: k2), (bkz: broad peak i), (bkz: broad peak ii), (bkz: gasherbrum i), (bkz: gasherbrum ii)) 4 zirvenin barindigi karakurum dag silsilesi uzanir.
gunumuzde himalayalar'in, bilimsel calismalar sonucunda, her sene 1 mm. yukseldigi tespit edilmistir. yani yillar sonra bilindik yuksek tepelerin (bkz: everest) boylarinin daha da yukselmesi ongorulmektedir.
Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağlarıdır. Asya'nın orta güney kısmında, doğu batı doğrultusunda uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i (8850 m.) içine alır. Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal'in sınırları içersindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına göre, iki kıtasal levhanın yani Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum halen devam etmektedir.