Basmaneden önceki halkapınardan sonraki ya da basmaneden sonraki halkapınar öncesi metro durağı öyle bi şey işte.
"gelecek istasyon hilal. hilal istasyonu izbanı kullanacak yolcularımız için aktarma istasyonudur.
hilal station is the transfer station for passengers that will take izban."
islamiyet'le değil, türklükle alakası olan sembol. ilk olarak göktürk inancında vardı. osmanlı bunu devam ettirdi. fakat bu, hilalin islami sembol olduğu algısını oluşturdu. bu yüzden çoğu arap ülkesinin bayrağında hilal yoktur.
ortadoğu'da yaygın bir sembol. eski putperest dinlerden kalmadır. ay tanrısını sembolize eder.
--spoiler--
Ay tapınması değişik toplumlarda, değişik sembol ve isimlerle ifade edilen ay tanrıları'na yapılan tapınmaları ifade eder.[1]
Ainu mitolojisi-Chup Kamui ,
Akad-Babil, Sin (Sumerian: Suen). Bu isim Enzu olarak değişikliğe uğramıştır,
Arabistan mitolojisi; -Illat, Hilal, Hubal, Sin, Ta'lab, Wadd, al-Ilah
Aztec mitolojisi, Coyolxauhqui ,Metztli ,Tecciztecatl
Bask mitolojis,Ilazki
Kenan mitolojisi-Jarih, Nikkal
Kelt mitolojisi-Góntia Lair bál
Hilâl sözcüğü "Seherin oğlu Hilâl, Parlak Yıldız" (Helel Ben Shachar-ibr.) sözcüklerinden gelir. Buradaki helel hilâl, ben oğlu, Shachar seherdir. Batı dillerinde bu sözcükler "Crescent, son of the morning star" (ing.) olarak çevrilmiştir.
Helel Ben Shachar - Hilel Ben Sahar: Ey seherin oğlu Hilâl, Parlak Yıldız - O Crescent, son of the morning star
Hilâl Babil'in üçlü tanrılarından biri olan Sin'in sembolü olarak kullanılmaktaydı. Sin Babil'in Hilâl tanrısının adıydı ve diğer tanrılarla, iştar (beş köşeli yıldız-pentagram) ve Şamaş (güneş) ile üçü bir arada bulunan bir üçlüyü oluşturuyordu. Sin'in sembolü hilâl şeklindeki bir Ay'dı. Hilâl (Sin) aynı zamanda insanların kaderlerini belirleyen bir tanrı olarak görülüyordu. Özellikle Arabistan yarımadasında bu tanrıya ait tapınaklar bulunuyor ve tapınılıyordu. Bu yöredeki Ay tanrısının adı, Babil'deki Sin'den farklı olarak Hubal'dı. Hilâl başlı başına bir tanrı olmayıp, Baal'ın-Hubal'ın simgelerinden biridir.
Hilâl ve Beşgenyıldız simgeleri Baal ve iştar adıyla, güneş simgesi ise Baal'ın diğer bir adı olan Tammuz'la özdeştirler. Bu nedenle genellikle hilâl ve beşgenyıldız bir arada bulunurken, Tammuz'un sembolü haç işareti bunlardan ayrı olarak yer alır. Bununla birlikte her üçü birden, efendi anlamına gelen tek bir tanrı Baal'dır. Bunların asıl üçlük olarak birleştikleri tanrı ise, aslında Babil'in baş tanrısı olan Marduk'tur.
--spoiler--
not: tarihe, aynı inancı paylaştığınız insanlarla kurulan gönül bağıyla her dediğine inanma olarak bakıp inanılacak bir şey değil; bir bilim olarak bakıyorsanız, tarih birikimle ilerler. bu doğrularda onun sonuçlarıdır.
peygamberlik döneminde hilal islami bir öge değildi. sonradan sasanilerden araklama yapıldı buna osmanlı da dahil birçok islamik ülke katıldı. *
şöyle ki hilal dünyanın her yerinde aynı gözükmüyor misal türkiye'de tam hilal(sağa doğru) görülse de güneye gidildikçe saat yönünün tersine dönüyormuş.yani biz sağa bakan hilal görüyorken:
izban'ın yapılan yeni durağıdır. böylelikle izban'dan izmir metro'ya ya da izmir metro'dan izban'a geçmek için halkapınar istasyonunu beklemeye gerek kalmayacaktır. fakat kötü yanları da vardır. mesela , karşıyaka'dan şirinyer'e gidecek adam için zaten alsancak istasyonu yetmezmiş gibi bi de bu durak zaman kaybına neden olacaktır.