hilafet

    11.
  1. işlevi olmayan gereksiz bir makamdı. emevilerin ırkçı hükümdarlarından tutun, osmanlının ayyaş, afyonkeş hatta biseksül hükümdarları bile bu makama gelmişti.
    7 ...
  2. 53.
  3. 4 Halife’den sonra hükmü kalmamıştır. Peygamberin torunlarını kesen Halife mi olur aq.
    4 ...
  4. 32.
  5. geçen seneydi sanırım, başkentte "Uluslararası Hilafet Konferansı" düzenlediler, kürsüden "ümmet hilafetin yeniden gelmesini arzu ediyor" şeklinde konuşmalar yapıldı... tabi savcılık da ertesi gün soruşturma başlatmıştı...

    ne oldu ne bitti bilmiyorum ama bazı yobazlar gerçekten yüksekten uçuyor!

    1924 yılında bile fonksiyonu kalmamış olan hilafetin günümüzde hiçbir anlamı yok.

    Çünkü "sünni dünyasının" tartışmasız bir lideri yok.

    Buna azıcık heves eder gibi oldu türkiye ama, tutturamadı.

    Hilafet, dini liderlik gibi görünse de aslında siyasi liderliktir.

    Daha geçen yüzyılın başlarında bile bir anlamı kalmış olsaydı, Araplar imparatorluğa ihanet etmezlerdi... Sancak-ı Şerif çıkardık, sopası elimizde kaldı.

    Ankara hükümeti pek pek "Hintli Müslümanlar"ı etkileyebildi "halife esir düştü" edebiyatıyla, yardım aldı. ingilizler yardım heyetine hemen bir casus sokuşturdular, Ankara'da asıldı (Mustafa Sagir.)

    Bugün hilafet ilan etsek, kimse bizi iplemez. Tam tersine, Suudi Arabistan bundan fena halde rahatsız olur. Pek pek Pakistan, Endonezya, Malezya gibi uzak ülkelerde biraz etkili olabiliriz, Ortadoğu'da değil. Afrika'da birkaç ülkenin kalbini kazanırız, bunun da hiçbir "kıymeti" olmaz. Filistinli garibanlar da umutlanırlar, o kadar.

    Osmanlı imparatorluğu nasıl yeniden kurulamazsa, hilafet de o kadar geri gelemez.

    Yoksa ben istemez miyim ya, elde kılıç, her bir bıyığına bir adam asılır babayiğitler suretinde ve de "yektir Allah yek" diye naralanaraktan Viyana kapılarına dayanalım? Ve de kafirlerin hoşur karısının iman tahtasına alıcı kuş gibi çöküp türlü çeşitli hüner göstererekten ve de 'oh eline sağlık koçyiğidim' dedirterekten aferin alalım ve de alnımızdan öptürelim? Bunu ancak rüyamda görürüm. (Şimdilik "şu vize bir kalksa da kuyruklarda sürünmesek" rüyasını görüyorum.)

    Bir kere, hilafet Osmanoğlu hanedanının tekelindedir. Onunla birlikte ortadan kalkmıştır. Günümüzde hangi otorite neye dayanarak halife olduğunu ilan edecektir?

    Ankara Müftüsü'nü mü halife yapacağız, Diyanet işleri Başkanı'nı mı?

    Yok, Türkiye Cumhuriyeti Başkanı'nı yapamayız, o artık sistemin değişmesi de değil, devletin yıkılıp yerine bambaşka bir devletin kurulmasıdır. Hiçbir faninin gücü yetmez.

    şimdi hilafet isteyenlere sormak istiyorum; "Prensipte" mi istiyorsunuz, Osmanlı ve Türk olarak mı?

    Ya Mısır "sizden önce bizdeydi" diyerek öne geçerse?

    Yarın Suudi Arabistan kralı kalksa da "makamın en eski sahibi ve gerçek mirasçısı benim" diyerek halifeliğini ilan etse, biat edecek misiniz?

    Etmeyecekseniz, "bizim hakkımızdır" diyecekseniz, demek ki amacınız dini değil siyasidir!

    Peki Fetö okyanus ötesinden kendini halife ilan etse, "yetmez ama evet" diyerek kabul mu edeceksiniz?

    neyse... hilafet konusuna gelince o mevzu geçen yüzyılda kapandı ve bir daha da açılmayacak.
    3 ...
  6. 29.
  7. 19.
  8. Allah'ın müslümanlara ilk emrinin "oku" olduğunu zannediyorduk, demek yanılmışız dediğim makam. Hilafet emredilmiş demek ki. Her gün yeni bir şey öğreniyor insan.
    2 ...
  9. 37.
  10. 3 Mart 1924'te TBMM'de kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı.

    artık konuşulması bile saçma olan durumdur.
    bitti!
    3 ...
  11. 27.
  12. büyük alim ibn'i haldun'a göre mühim ve hele ki dini açıdan şart olan bir kurum değildir. mukaddime'sinde diyor ki:

    "peygamberimiz nazarında hilafet ve halifenin hiçbir önemi yoktu. onun için bir halef bırakmadı, tavsiyede dahi bulunmadı..."
    2 ...
  13. 28.
  14. sözde müslümanların fikri. Peygamberimiz bile ardından kimsenin gelmesini ardılı olmasını istememiştir. ama birileri illa güç gösterisi için illa bir tapınma mantığı olsun diye birilerini hep getirmeye çalştıkları yer. o iş geçti arkadaşlar!
    2 ...
  15. 50.
  16. saltanatın kaldırılmasıyla beraber son padişah vahdettin ingiltereye gitti. ingilizlerin halifelik makamını kullanacağını çok iyi bilen (ileride halifeliğin kaldırılmasına en çok tepki gösteren devlet olacaktır kendileri) tmbb halifeliği Vahdettinden alıp yine osmanlı hanedan üyesi olan abdulmecid efendiye verdi.
    abdulmecit efendi ilerleyen zamanlarda padişah gibi takılmaya başlayınca (elçi falan kabul ediyor) ve cumhuriyet karşıtlarına ümit ışığı olunca 1924 yılında halifelik kaldırıldı.

    bazıları halifeliğin kaldırılmadığını yetkinin tbmm'ye devredildiğini söylese de bu yanlıştır. halifelik türk devletine bırakılır 1928 (olması lazım) yılında devletin dini islamdır maddesi anayasadan çıkartılınca da halifelik haliylen kalkmış olur.
    2 ...
  17. 6.
  18. din ve allah adına yürütülen kamu otoritesidir. hem siyasi hem de dini işleri yönetme anlamına gelmektedir.

    hilafetle ilgili bir takım bilgiler;

    - hilafet allah'ın hilafeti değil resullah'ın hilafeti demektir.
    - hilafet siyasi sistemin özünü oluşturur.
    - halife otoritesini allah'tan almaz. çünkü islam dini (teokratik) devlet tanımaz. halife peygamberin vekilidir hem din işlerinden hem de dünya işlerinden sorumludur.
    - halife otoritesini halktan alır. kanun koyucu değildir. allah tarafından konulan kanunların uygulayısıcıdır.
    - halife insanlardan daha yüksek biri değildir onlardan biridir.
    - halife masum değildir. halkın rızasıyla göreve gelmiştir.
    - halife masum olmadığından görevlerini ihmal ettiğinde uzaklaştırılarak yerine başkası getirilebilir.
    - islam ülkesinde halife birtanedir.
    - halifeliğin göreve getirilmesinde belli bir yöntem yoktur.
    - halifenin erkek olması şarttır
    - halifenin en büyük alim olmasına gerek yoktur. karar verebilecek kadar bilgili, adaletli, akıllı ve vucut sağlığının yerinde olması yeterlidir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük