"siz bilmezsiniz albayım;
insanlık tek başına kollarımda can verdi..
yanında kimseler yoktu.." diyen, soyadı benol olan, oğuz atay'ın tehlikeli oyunlar adlı romanındaki karakterlerinden birisi, en inciteni..
HiKMET Türkiye'de en çok kullanılan 168. isim (... 166. ferhat, 167. akif, 168. hikmet, 169. koray, 170. ismet, ...). Ülkemizde yaklaşık her 796 kişiden birinin adı HiKMET ve ismin yaygınlık oranı binde 1.26.
HiKMET adının yaygınlık oranının Türkiye'nin resmi nüfus sayımı sonuçları ve günlük ortalama nüfus artış hızına orantılarsak ülkemizde 13-02-2009 21:37 itibariyle yaklaşık 90,624 kişinin isminin HiKMET olduğu ve HiKMET isimli kişi sayısının her yıl ortalama 1498 kişi arttığı tahmini yapılabilir.
HiKMET isminin Amerika Birleşik Devletindeki yaygınlık oranını hesaplarken bu isme elimizdeki Amerikan veritabanındaki 702,203 kişi arasında hiç rastlayamadık. Bu nedenle ismin Amerika Birleşik Devletindeki yaygınlık oranın bir milyonda 1.4'ten dahi az olduğunu ve Amerikada toplam 400'den az sayıda HiKMET yaşadığını tahmin ediyoruz.
HiKMET Türkiye'nin en yaygın 168. ismiyken, Amerika Birleşik Devletinde en yaygın 168. ad ise Danl ismi. HiKMET adının yakın kullanım oranına sahip diğer Amerikalı isim kardeşleri arasında 166. Manuel 167. Elaine 168. Danl 169. Fred 170. Katherine isimleri de sayılabilir.
islam'da en temel erdemlerin ilkidir. kuran'da bakara suresi 169. ayetinde hikmet övülür.
anlam itibariyle; gerçeğe uyun olan, bir işin aslı, doğrusu demektir. bilge ve adaletli olma anlamına da gelir.
islam düşünürleri, kişinin yararına olan şeyleri öğrenmesi olarak da kullanırlar. bu anlamıyla hikmet ölçülü olmak anlamında da kulanılır. ne gerekmeyen şeyleri öğrenmek, cerbeze; ne de gabavet(bilmemek, öğrenmemek,ahmaklık) hoş görülür.
hikmet; bir işin nedeni, gizli anlamı olarak da kullanılır. bu sebeple fizik, kimya gibi bilim dallarının hepsine 'hikmet' denilirdi. matematik, mantık, fizik, kimya hikmet bilimleri olarak anılanlardan bazılarıdır.
ibni haldun tarih'in de bir hikmet bilimi olduğunu söyler.
erkek veya dişi herhangi bir kuşa verilebilecek bir isimdir. ev taşımanın verdiği yorgunlukla merdivenleri çıkarken gözüme siyah bir şey iliştiğinde farkettim hikmet'i. yuvasından düşmüş yavru bir kuştu hikmet. sanırım uçmayı denemiş ama başaramamış. eve götürsem mi kendi haline mi bıraksam diye düşünürken alt merdivende bir kara kedi belirince avuçlarımın içine aldım, bakmayı beceremesem bile en azından kediden uzak tutmuş olurdum.
hikmet'i eve götürdükten sonra sıcak bir ortam sağlayıp kuzene adını ne koyacağımızı sordum, "yolu bu eve düştüğüne göre bir hikmet vardır, adı da hikmet olsun" dedi. mantıklı geldi zaten cinsiyeti de belli değildi. kız olsun, erkek olsun hikmet ismi ikisi içinde kullanılabilirdi. eşyaları taşımak için hikmeti yalnız bırakıp diğer eve doğru yola çıktık.
dönüşte para çekmek için kuzenle yolları ayırdık, eve yirmi dakika sonra vardığımda tuvalet kağıdına kefenlenmiş bir şekilde duruyordu hikmet. "ne oldu?" diye sordum kuzene. tekrar uçmaya çalışmış ama başaramamış, yere çakıldıktan üç beş dakika sonrada titreye titreye gözlerini kapatmış bizim hikmet.
yavru kuş hikmet bile uçabilmek adına, gerçek bir kuş olabilmek adına ölümü göze almış, kanatlarını çırpmış ama başaramamış. ulan hikmet hayatımıza girdiğin bir-iki saatlik süreçte bile bize bir ders vererek gittin. insan olabilmek adına insani değerleri yüceltmek yolunda ölmeyi göze almayı öğrettin. saygılar hikmet. ruhun şad olsun!
hikmet-hikem, arapça kökenli kelime. bilgibilim, fransızca epistemoloji karşılığı.
osmanlca olarak; felsefe, fizik -ilmi hikmet, anlamında kullanıldığı gibi, örf, adet, ahlak; kısaca törebilimsel bağlamda hikmetli sözler manasına da haiz kelimedir.
sebep-neden, dinsel gizlilik gibi daha nice anlamları dile getirir hikmet sözcüğü.
çoğul hali, hikemi.
osmanlıcada düşünür (feylesof) manasına gelen hakim, hükema-hükkam (çoğul) kelimeleri de aynı kökten türetilmiştir.
Hikmet "doğru hüküm" demektir. Kuran'dan doğru hüküm çıkarma yeteneğine de hikmet denmektedir.
Allah gereği gibi çalışana hikmeti verir. Kime hikmet verilirse ona çokça hayır verilmiş olur. Bu zikri (bilgiyi) sadece sağlam duruşlu[9] olanlar elde ederler. (Bakara 2/269)
Bazen insanların anlam veremediği olayların arkasındaki sır.
Yolumuza çıkan her insanın bize bir hikmet taşıyabileceğini, onun yolumuza çıkmasının bir tesadüf olmadığını bilerek yaşayalım.