"Hikikomori" olarak adlandırılan ve inzivaya çekilmeyi seçen insanlar bütün gün müzik dinleyerek, bilgisayar başında vakit geçirerek zamanını geçiriyorlar, japonca'da "elini ayağını çekmek" anlamına geliyor. modern çağa ait bir hastalık olarak görülmektedir.
günümüzde (özellikle gelişmiş ülkelerde) hızlı bir şekilde artan hastalık.
bu insanların hepsi dışarıdan beslendikleri için çalışmaya ihtiyaç duymazlar. çalışmayan insan evinin rahatlığını bırakıp dışarı çıkmaz. bir de onu besleyenler evi çeşitli eğlencelerle süslemişlerse (ki sadece bir adet bilgisayar olması bile yeterlidir) o kişi %80 ihtimalle hikikomori olur.
2,5 seneye kadar ben de hikikomoriydim. okula gitmezdim, tüm zamanımı bilgisayar başında geçirirdim. sonunda sınıfta kaldım ve başıma çeşitli olaylar geldi. aklımın başına gelmesi gerektiğini fark edip (başta online oyun hesabımı silmiş olmak üzere) çeşitli adımlar atıp kurtuldum. hala etkileri görülüyor tabii. mesela hala insanlarla doğru düzgün iletişim kuramıyorum. hala kalabalığı sevmiyorum. oysaki hikikomori olmadan önce etrafımdaki herkesle iletişim kurabilen, sevilen bir insandım. şimdi insanların benden nefret etmesi için çabalıyor gibiyim. büyük ihtimalle işe yarıyor, sürekli insanlara bulaşıyorum. belki o rahat günlere olan özlem, belki benden daha sosyal olmalarından dolayı onlara karşı duyduğum nefret. ama bunlar zamanla düzelecek. sonuçta asosyal olmak, hikikomori olmaktan iyidir. öyle değil mi?
psikolojik bir rahatsızlıktır. insanda dışarı çıkmaya karşı bir çekinme durumu ortaya çıkar, ev daha güvenli, daha huzurlu bir ortammış gibi görünür. dışarı çıktığınızda herkes sizi izliyormuş yaptığınız en ufak hatada kahkahalarla güleceklermiş gibi yaşarsınız. bu konu sık sık japon anime ve mangalarında işlenir.
welcome to nhk bunun güzel örneklerinden biridir. tavsiye ederim.
özellikle okul ortamında ve/veya diğer sosyal ortamlarda aradığını bulamayan gençlerin yakalandığı bir hastalık. japonya böyle bir hastalıkla anılmak için biçilmiş kaftandır zaten.
japon kültürünün yalnızlığa bakışının olumlu olması ve ülkenin teknolojik imkanlarının fazlalığı gençleri evde oturmaya razı etmekte.
bu hastalıkla ilgili animelerin sayısı giderek artıyor diyerek bitirelim.
japon bir doktorun ilk olarak bulmasından dolayı böyle bir isme sahip olan hastalık. yıllardır sosyal fobi teşhisi koyan saygın doktorlarımın ismini bilmediğini düşündüğüm hastalık zira beni en güzel tanımlayan isimdir.
hayat tutulması.. yine japon icadı bir hebekomori durumu. içe kapanık olma, kendini odaya kapatıp tek hücreli hale geçiş, sosyal hayattan uzaklasma kendini müziğe ve ps a verme... kayıp insan modeli.. buyrun efendim.
daha çok japonya'da görülen psikolojik bir hastalıktır.
hastalık sebebi ise, kalabalıklığın verdiği etkilerden olduğu aşikârdır.
tarihe damgasını vuran bazı katillerin, bu hastalığa yakalandığı belirtiliyor.
ha unutmadan çizgi roman okumayı da çok seviyorlarmış.