high noon 1952 yapımı başrollerinde gary cooper , Grace Kelly nin oynadığı efsanevi western filmi. türkiyede kahraman şerif adıyla bilinir. Senaryosu Carl Foreman'a ait. John W. Cunningham'ın kısa öyküsü The Tin Star (Teneke Yıldız)'dan uyarlayıp yazdığı filmi, Fred Zinnemann yönetmiştir.
Şerif Kane (Gary Cooper), öğlen treniyle gelecek olan ve kendisinden intikam almaya yeminli bir haydut çetesiyle karşı karışıya gelecektir. Aslında o gün Şerif Kane'nin görevinin son günü ve aynı zamanda düğün günüdür. tüm ısrarlara rağmen o şerefi için bu eski düşmanıyla yüzleşmeyi tercih edecektir...
7 dalda aday gösterildiği Oscar ödüllerinden en iyi aktör, en iyi kurgu, en iyi müzik ve en iyi orijinal şarkı dallarında 4 tanesini kazanmıştır. Ayrıca filme aralarında Altın Küre ve Bodil ödüllerinin de olduğu 11 ödül daha verilmiştir. Film, 1989'da ABD'de kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli filmler arasına seçilerek Kongre Kütüphanesi'nin Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.
erif kane (gary cooper), öğlen treniyle gelecek olan ve kendisinden intikam almaya yeminli bir haydut çetesiyle karşı karışıya gelecektir. aslında şerif kane'nin görevi sona ermiştir. ama o kalmayı tencih eder.
--spoiler--
1952 yapımı değişik bir western filmi. oldukça farklı bir western filmi, silahlı sahneler oldukça gerçekçi yani bu kadar da olmaz diyebileceğimiz abartılı sahneler yok. ama film bunların ötesinde kitle psikolojisinin nasıl bir olgu olduğuna dair bir film. kasaba halkının şerif kane destek vermemesi nasıl bir ruh halidir, onları koruyan birine köstek olma fikri nelere dayanır? gerçekte insanların korkak olduğu ve insanların korkak olma nedenleri anlatılıyor. bu durumda şerif kane birileri de bir şeyler yapmalı diye düşünen toplumsal duyarlılığa sahip olan insanları temsil ediyor. tam vazgeçmişken eski yardımcısının kaçıyorsun değil mi lafına irkilip tekrardan mücadeleye devam etmesinin nedeni de bu zaten, kısacası western alt başlığında oldukça dolu bir psikolojik film, ben beğendim.
Başlamasıyla bitmesi bir olan film. Hikayeyisi ve ele alınışıyla bir an olsun ilginizi kaybetmiyor olayın gerilimine kendinizi kaptırıyorsunuz. Klasik mertebesine erişmesi boşuna değil.
50li yıllarda ne güzel filmler çekilmiş arkadaş..
Geçtiğimiz yıllarda bir sinema dergisinde eleştirmenler tarafından en iyi western filmlerinin bir listesi yayınlanmıştı ve ilk sırada High Noon yer alıyordu. izledikten sonra listeye de hak verdim. Şöyle ki sinemacılık sanatı açısından muadillerinden bir kaç gömlek üstün bir eser çıkmış ortaya; Film başlarken gözünüze duvarda ki saatin 10:40 olduğu ilişiyor ve film boyunca saatin 12:00 olmasını bekliyorsunuz, yani tam manasıyla 1 saat 20 dakika boyunca gerçek zamanlı olarak işleyen bir film var karşınızda. Sahne çekimleri bir ders niteliğinde olduğu gibi bu sefer karşımıza "savulun ben kahramanım" gibisinden bir şerif hikayesi değil de herşeyini insanları için vermiş fedakar bir insanın, kötü günde nasıl yalnız bırakıldığını ve geçmişinden nasıl da kurtulamadığını ve bu durumun yarattığı ölüm korkusunu izliyorsunuz. Film başlarken söylenen şarkı filmin tamamına hakim ve sözleri ile müziği bilinç altınıza işliyor öyle ki sabah uyandığımda ben bile şarkıyı mırıldanıyordum.
Ve bildiğim kadarıyla bir sosyalist olan Gary Cooper dönemin hükümet baskısı altında ki western sinemasından ayrı filmler çekmek isteyen bir aktördü, bu filmde bir protesto niteliğindeydi.