Hidrojen bombası temelde nükleer füzyon reaksiyonuna dayanan ve çok yüksek tahrip gücüne sahip nükleer bir silahtır. Füzyon reaksiyonunda küçük kütleli atom çekirdekleri birleşerek daha büyük çekirdekler oluşur ve bu sırada çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Teorik olarak füzyon reaksiyonunda bütün elementlerin çekirdekleri gerekli sıcaklık ve basınç sağlandığında birleşebilir. Ancak, en kolay füzyon reaksiyonu verebilen element hidrojendir. Hidrojen ve izotopları (döteryum ve trityum) yaklaşık 100 milyon °C gibi çok yüksek bir sıcaklıkta füzyona uğrarlar. Bu sıcaklığa ulaşılarak füzyonun başlatılması için ise atom bombasına ihtiyaç vardır.
Kısacası, hidrojen bombasının patlatılabilmesi için önce atom bombasının patlatılması gerekir.Bir hidrojen bombası; ortada trityum ve döteryumdan oluşan füzyon yakıtı, bunun çevresinde fisyon patlayıcıları (atom bombası), onunda çevresinde ise nötron yansıtıcı bir kabuktan oluşur. Öncelikle atom bombası patlatılır. Bunun sonucunda oluşan sıcaklık ve basınç hidrojen bombasının patlamasını sağlar.
Hidrojen bombasından açığa çıkan enerji aynı ağırlıktaki atom bombasına göre yaklaşık 1000 kat daha fazladır. Hidrojen bombasının gücünün daha iyi anlaşılması için şu gerçek çok dikkat çekicidir; Bir tek hidrojen bombasının patlama gücü, insanlık tarihindeki bütün savaşlardaki tüm patlamaların gücünden daha fazladır;. ilk hidrojen bombası 1952 yılının sonlarında büyük okyanustaki Marshall adalarında ABD tarafından denenmiştir. O günden bugüne nükleer bomba denemeleri artarak devam etmiştir. Ancak bu denemeler sonucunda açığa çıkan pek çok radyoaktif izotop ve ışınlar atmosferi ve çevreyi olumsuz etkilemiştir. Ekolojik dengenin bozulmasında en büyük sebeplerden biri de nükleer bomba denemeleridir.
Abd'nin atom bombasından sonra geliştirdiği hayvani yok etme gücü olan,fission la yok eden öncülü atom bombasından farklı olarak füzyon yapan (bkz: oha),rivayete göre abd'nin sadece bi kere denediği onda da pasifikteki koca bi adanın yok olduğu nükleer bomba.
Hidrojen bombası veya füzyon bombası, kontrolsüz termonükleer enerji sağlayabilen yıkıcı nükleer silah. Hidrojen bombasının yüksek boyutlardaki patlama gücü, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkimeden doğar. Bir başka deyişle, hidrojen bombasının patlaması bir çekirdek kaynaşması ya da birleşmesidir.
HiDROJEN BOMBASI TARiHi
ABD, 1952'de atom bombasından çok daha etkili ve yıkıcı bir silah olan hidrojen bombasını geliştirdi. ilk hidrojen bombası 1954 yılında Büyük Okyanus’taki Marshall Adaları’na atılarak ABD tarafından denenmiştir. Atılan bomba Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının yaklaşık 1.000 katı gücündedir. Sovyetler 30 Ekim 1961 tarihinde, saatler Greenwich saati ile 8:30'u gösterirken Novaya Zemlya'da Tsar Bomba lakaplı 57 megatonluk bir hidrojen bombası denemesinde bulunmuştur. Bu bomba Hiroşima'ya atılan atom bombasından yaklaşık 3.800 kat daha güçlüdür. Oluşturduğu alev topu 965 km (599.624 mil) öteden gözlenebilmiştir.
Peki dünyanın tepkisini çeken hidrojen bombasının atom bombasıyla ne gibi farkları var?
Hidrojen bombası veya füzyon bombası kaynaklarda kontrolsüz termonükleer enerji sağlayabilen yıkıcı nükleer silah olarak geçiyor.
Hidrojen bombasının çok yüksek patlama gücü, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkimeden doğuyor.
Yani hidrojen bombasının patlaması bir çekirdek kaynaşması ya da birleşmesi olarak anlaşılabilir. Buna fizikte füzyon deniyor.
Atom bombası ise bir çekirdek bölünmesi, buna ise fizyon deniyor.
Nükleer fizyonda atom çekirdeği daha küçük iki element üretmek için bölünürken, çoğunlukla ortaya atomaltı parçacıkları ve enerji ortaya çıkarır.
ve kuzey kore 6.3 şiddetinde bir orgazmla bunu denemiş.
japonyada gördüm gördüm denedi!
demiştir.
Nukleer bombadan 1000 kat daha etkili olan, radyasyon yaymayan ama nukleer fuzyon olmadan uygun sartlar olusmayan bomba turudur.
Hidrojenin helyuma donustugu fuzyondur. Gunesimizin de yakitidir.
kullanıldığı yerde mikro boyutta bir güneş yaratmaktır. radyoaktif serpinti etkisi atom bombasına kıyasla daha azdır. bu açıdan daha temiz bir silah sayılmakla birlikte yıkıcı etkisi atom bombasına kıyasla muazzam derecede fazladır.
Ulan ne bombaymış biri der dünyayı yok eder, ateş topuna çevirir der, biri der asya kıtasını yok eder, biri de der ki marmara bölgesini yok eder. Aslında yok ettiğiyse bir ada imiş.
Çok tehlikelidir. Var bende, nereye atsam nerde patlatsam diye düşünmekteyim.
Edit: al işte, neden eksiledin şimdi. Sende yok diye mi kıskandın acaba. Allah allah 2 dakika saçmalamaya bile izin yok adam hazırda, entry geldiği an pat eksi. Okudu mu acaba entry mi.