Abd'nin atom bombasından sonra geliştirdiği hayvani yok etme gücü olan,fission la yok eden öncülü atom bombasından farklı olarak füzyon yapan (bkz: oha),rivayete göre abd'nin sadece bi kere denediği onda da pasifikteki koca bi adanın yok olduğu nükleer bomba.
Hidrojen bombası temelde nükleer füzyon reaksiyonuna dayanan ve çok yüksek tahrip gücüne sahip nükleer bir silahtır. Füzyon reaksiyonunda küçük kütleli atom çekirdekleri birleşerek daha büyük çekirdekler oluşur ve bu sırada çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Teorik olarak füzyon reaksiyonunda bütün elementlerin çekirdekleri gerekli sıcaklık ve basınç sağlandığında birleşebilir. Ancak, en kolay füzyon reaksiyonu verebilen element hidrojendir. Hidrojen ve izotopları (döteryum ve trityum) yaklaşık 100 milyon °C gibi çok yüksek bir sıcaklıkta füzyona uğrarlar. Bu sıcaklığa ulaşılarak füzyonun başlatılması için ise atom bombasına ihtiyaç vardır.
Kısacası, hidrojen bombasının patlatılabilmesi için önce atom bombasının patlatılması gerekir.Bir hidrojen bombası; ortada trityum ve döteryumdan oluşan füzyon yakıtı, bunun çevresinde fisyon patlayıcıları (atom bombası), onunda çevresinde ise nötron yansıtıcı bir kabuktan oluşur. Öncelikle atom bombası patlatılır. Bunun sonucunda oluşan sıcaklık ve basınç hidrojen bombasının patlamasını sağlar.
Hidrojen bombasından açığa çıkan enerji aynı ağırlıktaki atom bombasına göre yaklaşık 1000 kat daha fazladır. Hidrojen bombasının gücünün daha iyi anlaşılması için şu gerçek çok dikkat çekicidir; Bir tek hidrojen bombasının patlama gücü, insanlık tarihindeki bütün savaşlardaki tüm patlamaların gücünden daha fazladır;. ilk hidrojen bombası 1952 yılının sonlarında büyük okyanustaki Marshall adalarında ABD tarafından denenmiştir. O günden bugüne nükleer bomba denemeleri artarak devam etmiştir. Ancak bu denemeler sonucunda açığa çıkan pek çok radyoaktif izotop ve ışınlar atmosferi ve çevreyi olumsuz etkilemiştir. Ekolojik dengenin bozulmasında en büyük sebeplerden biri de nükleer bomba denemeleridir.
abd'nin 2.dünya savaşında kullandığı atom bombalarına karşı sovyetler birliğinin 1961 yılında norveçte bir adada denediği bombadır.. tsar bombasıolarak adlandırılan bu bomba insanlığın açığa salınan en fazla enerjisi olmuştur.. anlamı bombaların kralıdır ve 100 megatondur.. uçağın daha fazla uzaklaşabilmesi için paraşütle bırakılmıştır ve 4000 metrede patlatılmıştır.. fazla söze ne hacet..
sscb 1961 senesinde kendi toprakları dahilinde bulunan bir ada da, 57 (bkz: megaton) luk bir hidrojen bombası denemesinde bulunmuştur. patlama anında oluşan şok dalgası dünya yı 12 kez dolaşmıştır. dünya üzerindeki en güçlü bomba dır.
en guclu olani tsar bomba olan bombadir.tsar bomba atom bombasindan 3800 kat gucludur. 57 milyon tnt ye esittir.bu nukleer bomba
sovyetler birligi tarafindan uretilmistir.
o kadar güçlü bir silahtır ki bu büyük abiler olurda bir savaşta kullanılırsa en kral rakip bile saniyeler içinde kül olur. hatta kül de değil muhtemelen cam evet cam daha olası.
hani bu silahları şöyle rahatça kullanabilmek için karşımıza uzaylıların çıkması şart.