her daim seferi durumunda oldukları için gidilmemiştir. şimdiki gibi degil teknoloji hacca gidip gelmek 3-4 ay sürse o devletin hali ne olur? hacca gitmesi için insanın özgür olması şart. bir padişah halkın durumunu göz ardı edip o uzun mesafede ve devamlı tehlike altında olan bır devleti bırakıp gitmek pekte mantıklı olmazdı. sen özgürsün niye gitmedin diye sormazlarmı adama.
abdestsiz gune baslamamak icin ytaginin basina tugla koydurup, teyemmum alan padisahlara yapilan sacma ve yersiz bir ithamdir. yavuz selim in kabe ye nasil girdigini okuyunda oyle yazin.
1. Osmanlı Devleti ila-yı Kelimetullah Allah inancını yayma gibi bir misyon üstlendiğinden sürekli savaşın içindeydi. Savaş içindeki bir ülkenin padişahı, uzun süre başkentten ayrılamazdı. Hac ise, o günlerin şartlarında aylar sürüyordu. Bu zaman içinde devlette fitne çıkabilirdi. Sultan ikinci Murad'ın Fatih'in babası Manisa'ya çekilmesini fırsat bilen Avrupa'nın, Macaristan öncülüğünde birleşip Osmanlı üstüne haçlı seferi açtığını unutmayalım.
2. Padişahlar sıradan vatandaşlar gibi tek başlarına hac edemezlerdi. Kara ve deniz yoluyla giderken uğrayabilecekleri saldırılardan korunabilmek için yanlarına bir ordu almaları gerekiyordu. Ayrıca aşçıları, özel muhafızları, danışmanları, vezirleri ve komutanları da yanlarında olmalıydı.
Devlet boşluk kabul etmez. Bu yüzden padişahlar hacca giderken de devleti idare etmek zorundadırlar. Elçiler gönderecekler, gelen elçileri kabul edecekler, geçtikleri bölgelerin fukarasına sadaka dağıtacaklardı... istanbul'la aralarındaki iletişimin devamı için de, ulakların habercilerin sürekli gelip gitmeleri gerekiyordu...
Yani hacca, savaşa gider gibi gidecekler, bunun için de çok büyük masraflara katlanacaklardı... Hiçbir padişah, kişisel servetinden bunu karşılayamazdı! Çünkü hiçbir padişah o kadar zengin değildi. Masrafları devlete yüklemeleri ise adil olmazdı ve o hac kabul olmazdı Neden derseniz, hac devletin üzerine değil, kişinin yani padişahın üzerine farzdır... Fetva işte bu değerlendirmeler sonucu verilmiş, padişahlar bu yüzden hacca gitmemişlerdir.
o yıllarda ülkelerini başsız bırakıp 2-3 ay hacda kalmalarına dönemin şeyhülislamları izin vermemiştir. ll. osman bir kere teşebbüs etmiş ve red cevabını almıştır.
osmanlı devleti kurallar ve kaideler üzerine bina edilmiş bir islam devletidir. padişahlık mertebesi ''her istediğini yapan kişi'' algısından oldukça uzaktır.
her istediğini yapan kişi görmek istiyorsanız cumhuriyetin ilk 15-20 senelik kısmına bakmanız yeterlidir.
1-2 tanesi gitmiş diye biliyor olduğum durum . diğerlerine gelince niye gitsinler yahu başını kaldıramayacakları işleri var . halveti var,cariyesi var en az 10 çocuk yapması var ohoooo.
Hacca gitmek için Genç Osman çok istekli davranmıştır. Ancak Hotin Seferi'nden sonra kendisi yeniçeriler tarafından idam edilince bu isteğini gerçekleştirememiştir.
sırf o başa ''hacı'' ünvanı gelmesin diye gitmemişlerdir. düşünsene hacı fatih sultan mehmet han, hacı yavuz sultan selim han, hacı kanuni sultan süleyman han. bu ünvanlarla hareme bile girmezlerdi. karizma meselesi yani.
özellikle kutsal topraklar alındıktan sonra zaten düzenli olarak seferi giden padişahlar hac vazifelerini yapmak için kurban bayramı dönemine denk getirirlermiş seferlerini. yanlış bilgidir. pek çok padişahımız hacılık vazifesini yapmıştır. okuyunuz lütfen.
hayır hiç bir padişah hacı olmamıştır. çünkü hacca gitmek bir padişah için büyük olaydır. o dönemde hac yolculuğu çok uzunsürdüğü için devletin aylarca başı boş bırakılması gerekiyordu ve padişahın böyle bir seyahate çıkması için gereken hazırlık neredeyse bir sefer hazırlığına denk ti. ordu ile gitmesi gerekir o sebeple hacca gitmemişlerdir..
dini sebepten ziyade devlet idaresinden kaynaklanan sebeptir. o zamanın şartlarında git gel yapmak ciddi zaman alırdı haliyle devleti boş bırakmaya gelmezdi.