Türkiye'dir. Burası öyle bir memlekettir ki, dağdaki çobanından sokaktaki çöpçüsüne, hastanedeki doktorundan adliyedeki hakimine kadar herkes siyaseti çok iyi bilir (çaktırmayın bilmez aslında bildiğini sanır). Güçler dengesini, ekonomik çıkarları, askeri anlaşmaları, saldırmazlık paktlarını o kadar iyi bilirler ki işi siyaset yapmak olan siyasetçiler bile cahildir onların yanında(!) En güzel misali bugün gerçekleşen hadise ve ardından yurdum insanının tavrı; ağzı olan konuşuyor kabilinden herkesin sözcükleri Türkiye-Suriye meselesi temelinde.
Aslında herkes kendi alanına bu kadar yoğunlaşsa her şey ne kadar da güzel olabilirdi.
bir yönüyle haklı bir yönüyle haksız tespit. haklı yönü, gerçekten birçok kimse bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor. romantik, şovenist tepkisellikler içerisine giriyor. arka plan sorgulaması yapmıyor. bu yönüyle herkes siyaset bildiğini zannediyor. öte yandan, özellikle gençlerin siyasi meselelere yoğunlaşmaması isteniyor. hayvanlar gibi, zevk-ü sefa içerisinde yaşansın isteniyor. sadece tüketsin isteniyor. parasal anlamda bir tüketim değil sadece. fikir, kültür, siyaset, tarih, bilinç de tüketiyoruz. önümüze koyuyorlar, biz tüketiyoruz. fikir üretmiyor, bilgi üretmiyor, siyaset üretmiyoruz. çünkü "onlar" böyle istiyor. aslında biri ifrat, biri tefrit.
ne acıdır ki türkiye değildir. biraz olsun siyaset bilip yönetime dahil olsaydı "çoğunluk" şu an bu durumda olmazdık. sırf amerika'ya yaranabilmek adına, "kanunisi, yavuzu, hatta mustafa kemal'i savaş kazanmış; benim neyim eksik?" kafasıyla da perçinleyip bir ülkeyi savaşın eşiğine getiren, az buçuk düşman olmadığımız tek komşumuza saldıran adam başımıza padişah kesilemezdi. bakın adam diyorum, partiden bahsetmiyorum. çünkü akp diye bir şey yok ifade ettiği tek şey rte.
siyaseti herkes bilmeli cünkü siyaset bilmeden hangi fikrin dogru oldugunu bilemezsin. bununla beraber siyaseti herkes yapmamalı. ki kimse siyasette yapmıyor. halk inandığı görüşü kah kulaktan dolma kah bilerek savunsun siyaset insanları mecliste kavga edip yumruklasiyor. parti liderleri dahil olmak uzere hepsi anaokul cocugu gibi siyaset yapiyor. o bana bunu dedi bu bana sunu dedi. e siyaset bundan ibaretmis gibi gosterilirse herkes siyaset yapar. siyaseti herkes bilir. bildigini zanneder cunku ona gösterilen budur. biliyormuş gibi zanneder. farkında olmadan oyuna gelir milletin kesesini doldurur.
demokrasi ile idare edilen bir memlekette herkes tabii ki siyaset bilir ya da en azından bilmese de söz sahibi olması gerektiği öngörülür. onun için hem vatandaşın seçtiğini demokrasi diye yüceltip sonra aynı vatandaşın konuya dair yorumlarını küçültmek abesle iştigalden başka bir şey değildir. hem sen vatandaşa siyasetin ve memleketin kaderini çizebilme selahiyeti veriyorsun sonra da senin bu konuda konuşmaya ehliyetin yok birader diyosun. peh amk.
malumunuz genel olarak seçicilerde seçilenlerden daha yüksek vasıflar aranır.
örneğin, hangi meslek dalına giderseniz gidin bir yarışma ve ya bir seçim yapılacaksa oluşan jüri o işin en iyi bilenleri, itibar edilenleri, çoğu zaman da seçilen kişilerden daha seçkinleri arasından oluşturulur. demokrasilerde bunu başarmak pek mümkün olmadığından -ki o zaman adı demokrasi değil aristokrasi olması gerekirdi- vatandaş bilir ya da bilmez seçer ve doğal olarak siyaset hakkında konuşur ve hakkıdır ve yanlış değil, ayıp değildir.
eski ingiliz başbakanını çörçilin söylediği bir söz geldi şimdi aklıma; "demokrasi nedir anlamak isterseniz herhangi bir seçmenle beş dakika konuşun demokrasinin ne olduğunu anlarsınız" demiş.
yani şimdi aklıma gelen başka şeyler de gülümsememe sebep oluyor ama uzun etmeyip konuyu bağlayayım.
rica ederim mümkün mü ki memleketimizde biri bir konuda konuşuyor ve o konuyu biliyor olsun ve değil ki vatandaştan bu haslet beklensin?
konuşanlara, televizyonlara bakın akla ziyan şeyler ve koro halinde dillendiriliyor.
ertesi gün sokağa çık aynı cümleleri noktası virgülüne sokaklarda duyarsın. sözlüklerde yazar klavyesi olanlar aynı lafları.
memlekette bir kere zihinsel faliyet bitmiş, hiç kimse her hangi bi konuda kişisel düşüncesini oluşturma gayretinde değil.
vatandaş siyaset bilmeden konuşuyormuş! konuşacak tabii.
konuş vatandaş.
herkesin her şeyi bildiği ülkedir. çok büyük bir çoğunluğun da hiç okumadığı, dinlemediği, araştırmadığı ülkedir aynı zamanda.
şunu anlamak gerekiyor, herkes her şeyden anlamak zorunda değil ama herkes siyasetten anlamak zorunda. çünkü siyaset herkesi ilgilendiren bir mevzu. demokrasiden bahsetmiyorum sadece. osmanlı zamanında da insanlar siyasetten doğrudan ve dolaylı olarak etkileniyorlardı. siyaset kimin neyden ne kadar alacağıyla ilgilenir. bu yüzden de bütün insanları ilgilendirir. ama siyasetten anlayabilmek için tarih bilmek gerekir, sosyoloji bilmek gerekir, sosyal psikolojiden, felsefeden, doğa bilimlerinden anlamak gerekir. oldukça kompleks bir şeydir siyaset ve bu yüzden çok okumayı, çok araştırmayı, çok dinlemeyi gerektirir. ama biz sadece konuşuyoruz.
evet bizim ülkemizdir o. yani diğer ülkelerde nasıldır bilmiyoruz ama bizde bilmeyen yoktur. bir dost meclisinde laf açıldımı hemen söylenenler yok abi yok deyip kendi yorumunu diretmektir.
Olmayan ulkedir. Diplomasiden herkes anlamak zorunda degildir. Bir siyasi ideolojiye sempati duymasi oy verme hakkinin karsiligini verebilmesi icin yeterlidir.
Kimse siyaset bilmiyor demek aslinda ince inceye "cobanla benim oyum bir mi?" diye sormaktir.