Bir gözlem. Herkes kendisini çok özel ve anlamlı bir varlık zannediyor. Maalesef size kötü haberlerim var. Tabi bu haber gerçeğin farkında olmayan twitter, facebook gibi yerlerde sanki çok merak ediliyormuşçasına her anını paylaşan embesillere. 300-500 takipçisi olunca memelerinin kutsallığına inanan kezbanlara, tanrının özel koleksiyonu olduğunu sanan barzolara. Özel falan değilsiniz lan, sıradan insanlarsınız. Kendinize çok büyük anlamlar yüklemeyin. işte biraz oyalanıp öleceksiniz. x kabristanlığında eşiniz dostunuz ziyaret edecek falan. Bu yeryüzü ne peygamberler, ne kumandanlar, ne kahramanlar ne falanlar filanlar gördü değil mi? Yanlışsam söyleyin sizi dinleyeyim. Ya da susun lan neyinizi dinliyim sizin? Ayrıca o eşlerinize çok büyük anlamlar yüklemeyin, mutluysanız sadece sizin için mükemmel bir eştir. işinizde başarılıysanız dünyayı yörüngede tutan sizin işiniz hiç değil.
Yani öyle. Bende örümcek adam değilim mesela hiç alınıyor muyum?
geçen benim de aklımdan geçen ve saçma gelen düşünce.
insanlar yolda yürürken o kadar enteresan triplere giriyor ki sanki sokaktaki herkes ona bakıyor. veya araba kullanırken ki tripler bütün trafik onu bekliyor sanki.
yere düştüğü zaman utanması mesela neden bu kadar fazladır. ulan bir daha görmeyeceksin ki adamı sen o kadar umurunda değilsin ki o insanların.
benim bu ben. benim gibi 8 milyar insan. ulan senden 8 milyar tane daha var nasıl özel olabilirsin. azıcık mantıklı düşün.
neyse egositliği atmışım üzerimden onu da öğrenmiş oldum.
tabi özelim be, ne sandın.
annem 8 ay karnında taşıdı özenle besleyip büyüttü. güneşte olgunlaşan domatesler bile özel oluyorsa ben niye özel olmayayım?
herkes kendini çok özel sanıyor ve ben kendimi hiç özel sanmıyorum. bu nedenle kendimi tuhaf görmeye başladım. sıradan insanların kendilerini tuhaf görmesine neden olan durumdur.
Sosyal medya bu işe ön ayak olmuştur. Aslında bu durum da kapitalizmin işini kolaylaştırmıştır. Şöyle ki; bireyler kendilerini önemli varlıklar zannederek düzenin değişmesi adına hiç bir düşünce ya da eylem içerisine girmezler. Çünkü bu düzen(ek) onları önemli birey! haline getirmiştir ve bu düzen muhafaza edilmelidir.
Biriciklikten yola çıkıldığında olması gerekendir.
Her birey özeldir.
Herkes kendini çok özel sanıyorsa kendine özel davranıyor olmalıydı. Kendine özel davrandığında karşısındakininde özel olduğunu bilir ilişki çerçevesini belirler saygınlığı korurdu.
Bireysel özel davranıştan toplumsal özel davranışa geçiş saygınlık zemininde özdeğerliliğe götürürdü. insana insan olduğu için değer verilirdi.
Hepbanacılıkla özel olmanın karıştırılıyor olması, yanılgısı.
Modern dünya da herkez özel olmak zorundadır, herkez farklı şeyler satın almalı uniq eşyalar kullanmalı, Bu da eşyaların fiyatlarının artmasına neden olmaktadır. Kapitalizmin sonuçlarından birisidir.
Bunu evrime bağlamak zeka seviyesinden kaynaklanmış olmalı herhalde. Ayrıca korkarım ki şempanzelerin kendilerini ne kadar özel hissettiklerini asla öğrenemeyeceğiz.
Edit: konuşan şempanzeler mutlaka daha zekidirler. Hatta onların seviyesine kimse ulaşamaz. Bilmem anlatabildim mi ? üstelik karıştırmadan dümdüz anlattım.
bunun sebebi herkesin kendini diğerlerinden zeki sanması. eğer muhattap olduğunuz kişi deha olduğu herkesçe ifade edilen birisi değilse (einstein, tesla gibi), zeka seviyeniz gereği kendinizden daha büyük bir zekayı anlayamazsınız. çünkü sizin birisinin zekasını kendinizce tayin edebilmenizin sınırı kendi zeka sınırınızdır.
biraz karmaşık oldu. umarım fikrimi yeterince ifade edebilmişimdir.
bugünlerde iletişim kanallarının temalaşması ve kişiye özel hale getirilmesi sisteminden kaynaklanan, kapital sermayenin insanlar üzerindeki bireyselci yapılanmasının sonuçlarıdır.
Her insan özeldir diye yapılan saçma salak genellemeler ile üzeri örtülemeyecek gözlem. Bu dünyaya bir tarla faresi, bir sincap, bir yılan da gerekli. Fakat onların topluca yok olmadan yaşamlarının sona ermesi ile bir insanın ölmesi arasında fark yok aslında. Bir yılan ölene kadar vazifesini zaten yerine getiriyor. Lan sizin için fareleri yiyerek ekosistemi dengeliyorum diye övünüyor mu? Yok, ama insanoğlu öyle. Bak aleyna tilkiye, 2 şarkı söyledi ergen kendini tanrıça zannediyor, bugün şu fani hayattan siktir olup gitse onun sesini duyamayacağımız için ne kaybederiz?.
Öyle sanıyordum, farklı olduğuma inanıyordum. Sonra olmadığımı fark ettim. Bu hayatı daha az çekilir yaptı. Kendime verdiğim değeri azalttı. Böylece tekrar kendimi özel hissetmeye çalıştım. Bütün olaylar benim etrafımda dönüyorsa, her olayın merkezinde 'ben' varsam, elbette özelim.