insan doğasının gereği olan durumdur. Herkesin hayatı algılayışı, olayları yorumlayışı, düşünce dünyası vb. birbirinden farklılıklar gösterir. Bu derece farklılıkların olduğu bir yerde (zihin), tutup da tüm insanlığın ortak bir Tanrı imajına inanmasını beklemek pek de mantılı gelmiyor kulağa. Neticede görünmeyen bir şeydir Tanrı. Ve hamur gibi zihinlerin onu yoğurmasına müsaittir bu nedenle.
Ben olaylara Anarşist pencereden bakıyorsam Benim Tanrım da Anarşist bir Tanrıdır. Ben olaylara muhafazakar gözle bakıyorsam benim Tanrım da muhafazakar bir tanrıdır.
Ha derseniz ki; ne gerek var bu kadar curcunaya, ben kökten inanmıyorum Tanrıya falan. O da bir tercihdir pek tabi.
doğru bir tespittir. bazıları ısrarla inkar etse de herkesin bir tanrısı vardır. çünkü tanrı illa, islam başta olmak üzere ibrahimi dinlerin, ya da diğer ibrahimi olmayan dinlerin şu ya da bu niteliklere sahip olan varlığı olmak zorunda değildir. tanrı, kişinin yaşantısını belirleme noktasında en etkili olan "şey"dir. bu "şey" bir yüce kişi olabileceği gibi bir öğreti veya herhangi bir şey olabilir. tanrı kavramının temel anlamı budur. zaman içerisinde bazı dinlerin tanrısı ile özdeşleşmiş olması bu gerçeği değiştirmez.