dünyası dar insanların kapıldığı düşünce. karşısındaki kişi hakkında kanıya varırken yeni pencereleri kullanamaz çünkü o pencereleri daha önce hiç görmemiştir. bu yüzden de bakış açısı sınırlıdır.
insanların kendilerini avutmak adına büründükleri psikolojik durumdur. insanlar kendi yaptıkları yakışıksız eylem ve davranışları cevrelerindeki diger insanlarında yaptıgına inanarak ve inandırarak vicdan rahatlatma cabasındadırlar. ama özünde herkesin bir kişiliği vardır. kimse hurafelere kanmaz.
kişi kendinden bilir işi atasözünün meali niteliğinde olan cümle. ayrıca herkesi kendi gibi zannetmek risk almaktır. karşınızdaki sizin gibiyse gerçekten ne ala ama eğer sizin gibi değilse - iyi ya da kötü fark etmez -hayal kırıklığı kaçınılmaz olacaktır.
karşıdakinin de kendisi gibi bir gururu, şerefi, duygusu, canı olduğunu bilmelidir insan. onu acıtan şey, karşıdakini de acıtacaktır muhtemelen. bunun farkında olmak iyidir.
Kötü niyetli bir şey yaparsınız ve karşı tarafında size böyle birşey yapacağını düşünürsünüz. Bu durumda karşı taraftan duyulması olası bir sözdür. Örnek vermek gerekirse; arkadaşınızın sevgilisine kötü niyetle asıldınız ve ardından 2 hafta sonra arkadaşınızı kendi sevgilinizle konuşurken gördünüz ve imalı imalı yüzüne baktınız, karşıdan gelen sözle dumur oluverirseniz aman diyim:
Herkesi kendin gibi zannetme..