başı sıkıştıkça gariban, savunmasız tiryakinin yakasına yapışıp sigaraya zammı ver eden, 2,5 liralık sigaradan hiç utanıp sıkılmadan 6,5 lira vergi alan (üç ayrı başlık altında) hükümetin apışıp kalması, muhtemelen açığı kapamak adına bu kez elektrik doğal gaza yüklenmesi, sigara bıraktırma hap bant ve sakızı üreten şirketlere gün doğması, ürünlerin karaborsaya düşmesi, herkesin çok sinirli olup adli vakaların artması vs.
Ekonomide dengeler değişir. Tütün üreticilerive sigara fabrikları kapanır. Dolayısıyla yüzlerce insan işsiz kalır. Sigarayı bırakan insanların cebinfe kalan sigara parası başka yerlere gider. kısacası paranın sadece gidiş yönü değişir.
tütün ürünlerinden devletin aldığı yüksek vergi miktarı, daha yüksek olarak kullandığımız elektriğe, suya, telefona yansıtılır. içen içmeye devam etsin, herkes sağlıklı yaşayacak diye bir kaide yok.
Insanlar sinir krizi gecirir cinayet orani artar. Fabrikalar kapanir bir suru isci ac kalir. Hastanelerdeki hasta sayisi azalir ki bu da ozel hastanelerin karinin dusmesi demektir. Sigara icilmedigi icin paralar insanlarin ceplerinde kalir ve harcannmazsa ekonomik krize neden olur.
cinayetler artar. evet benim ülkemde etkisi bu olabilir. zira sigarayı bırakma deneyiminde gözü dönen tanıdıklarım var benim. aman diyim bırakmasın bunlar elleşmeyin zıkkımlansınlar.
içki satışlarında büyük oranda azalma olur. Minibüsçüler sakız çiyner ve çok asabi olur. Tekel bayiiler, meyhaneler, barlar, diskolar batacak duruma gelir.