tıpkı ham maddeyi mamül hale getiren bir fabrikayı andırır. ona göre şekilsiz olan çocukları bir düzenin içine sokarak köle haline getirmek gerekli. düzenin olması şartmiş gibi. ya da sanki saf veya ham olmak kötüymüs gibi. fabrika gibi oradan buradan ekleme ve çıkarmalar yapar.
yetiştirme adı altında yaratıcılık öldürülür, aynılaştırılır. farklılıklara tahammül yok edilir. farklı olanı dışlama aynı olanı yüceltme öğretilir. ve aslında farkında olmadan esaret altına alınır beyin bir seçim hakkı sunulmadan.(ki sunulduğunda da seçim olmaz zaten.). potansiyel olarak bir tehdit olan çocuk en azından bir zaman için etkisiz hale getirilir. ve toplum yaşamaya devam eder. * eğitim dendiğinde akla hep bilgilenmek gelir ama burada daha çok bir afyon olarak kullanılır eğitim. *
Eğitim sisteminin örneği Japonya; Çocuklar 5 yaşına geldiklerinde hiroşima'ya götürülüp, milli şuur ile yetiştirilir ve ülkesine gelişim konusundan büyük katkı sağlar. (nükler sızıntıda kamikaza olmak isteyenler) birde şu var matematik sınavlarında formüller tahtada yazar. amaç formül öğrenmek değil, problem çözmeyi öğretmektir.