objektif bir bakış açısı olmayan dogmatik bir neslin geldiğinin habercisidir. Atatürk'ün oluşturduğu laik devrimci sistemin amacından uzaklaştırıldığının göstergesidir.
laikliği politik eksen olarak çizmişlerin de açmazıdır, bu bir açmazsa tabi.
bazı örnekler:
1. kişinin dini inancın saf ve manevi ufkunu aşarak bilimin ve politikanın alanına müdahil olması anlayışla karşılanabilir, ama bilimin ciddiye alacağı bir tutum değildir bu. (bkz: evrim teorisi)
2. laikliğin demokratik iddialı bir devletin temel bileşeni olması da anlaşılabilir, ancak laikliği bayrak edinip bir ideolojik-politik hatta devşirmek de tahammülsüz, seçkinci bir çabanın ürünüdür.
herkes dini farklı yorumladığından kargaşa ortamı doğacaktır.hangi islam cumhuriyetinde kuran hükümleri vardır ki?en basitinden kutsal kitabımızda başınızı kapayın diye bir ibare yer almadığı halde tartışmaları iç bulandırmaktadır.tarihte bir çok molla kitabı kendine göre yorumlamış,kendince kitaplar yazmıştır.din sömürülmüş,insanların hassas duygularıyla oynanmıştır.ayrıca böyle bir durumda sözde namus,şeref için cinayet işleyenler yaptıkları eylemleri meşrulaştırabileceklerdir!
Dine göre yorumlamak.Elbette bir bakış açısı.Gayet de olağan bir durum.Asıl anlaşılmayan din teması geçtiği yer mantar gibi biten laiklik kelimesinin insan üzerinde bir çeşit anti-din modeli oluştuması.
Nedir ya bu din?Laiklik dine karşı bişi mi?Her şeye laiklikle muhalefet etmek zorunda mıyız?
Aslında tüm bu sorunun kaynağı "laiklik" anlayışının Türkiye'de yanlış yerlere çekilmesi.
Bir kere bu başlıkta sitem konusu olan din bireylerin yaşama konusunda sınırsız hakka sahip olduğu bir inançtır.Laiklikle ilişkisi ise laikliğin din ve vicdan özgürlüğü üzerinde teminatıdır.
Şimdi sen dini sevmiyosun diye,dini hazmedemiyorsun kalkıp laikliği bir yasak olarak kullanırsan hem yanlış yaparsın hem laiklikten nefret ettirirsin insanları.
Bir de din kelimesiyle çağdaşlığı veya modern olmayı yanyana koyamama sorunsalı var.Din açısından bakılınca çağdaş olunmuyomuş.Bırakın bu işleri.
Objektif olmak ne demek?Sen dini bi tarafa atıp yok sayarsan ve bir de tutup dinin Atatürk'ün sistemine aykırı düşünce sistemi olduğunu söylersen ben de senin objektifliğin şüphe ederim.
kişinin tüm yaşamını dinin getirdiği kurallara göre düzenlemesidir. herkesin kendine has bir bakış açısı, yaşam tarzı ve hayata karşı duruşu vardır. bunları oluştururken kimisi dini baz alır, kimisi toplum kurallarını, kimisi kendi kuralarını*. başkasına zarar vermeden, saygı çerçevesinde yapıldığında herkes istediği şekilde yaşayabilir dedirten durumdur.
dini bir yaşayış bir yönetim şekli olarak kabul eden bireylerin yaptığı ve yapması gereken davranıştır.kişi kendi hayatı ile alakalı yaşantısında dilediği herşeyi bu şekilde yorumlayarak kendi adına olan adımları dinin dediğine göre atabilir ki saygı duyulması gereken bir durumdur.
(bkz: senin dinin sana benim dinim bana)
laiklik=dinsizlik midir sorusunu akıllara getiren durum. yaşamıyorsam saygı duyarım böyle yorumlayana. inançlarını bir tarafa itip yorumlamasını beklememek lazım.
din bir inanc meselesi oldugundan sorgulamamak daha dogru olur,saygi duyulasi ama ne kadar az rastlarsam ulkemin geleceginden o kadar umitli olucagim yorum...
hayatinda ailesi arkadaslari tarafindan surekli kafasi dinle yikanmis din disinda kendini gelistirememis hayata yabanci kalmis tiplerin icine dustukleri durum.
gerçek dindar. ramazanda oruç tutup 11 ay şarap içmek din değil, cahilliğin de bu kadarı. ulan din gündüzleri, geceleri, yemeyi, içmeyi, oturmayı, kalkmayı yani herşeyi düzenler, laiklik var deyip insanların evlerinin içine de mi girmeye başladık, aferin. dini bir tavsiye, bir öğüt kitabı gibi okumak da bana göre pek hayra alamet değil. dine yoga muamelesi yapan arkadaşlara selamlar.
- mumin bey bilgisayarlar geldi ama isletim sistemi yuklememisler. Windows Vista yukleyelim mi?
- bekleyin bi dakika, kuran'a bakmam lazim.
- mumin bey sistem ul isletim suresine bakin orada vardir