bence aslında çok mantıklı ve gerekli bir şey değildir. camiyi çok seviyorsan camiyi gören bir evde oturabilirsin. zaten insanlar dinden çıkmıyor mu hani. zaten her yerde cami var.
cami yapmayi geçtim, o güzelim tepelere yaptiracaginiz cami muhteşem olmalı. gösteriş sadece sarayla olmaz, halkın kullandigi camilerle olur. malesya'dan neyimiz eksik, camilerine gıpte ediyorum. bizimkiler aynı şaplondan çıkmiş mantarlar gibi ucube ucube türüyorlar.
Arkadaş sanki camiler çok doluyor da daha da cami yapacam diye uğraşıyorsunuz.inançsız deilim ama fazlası da zarar.Ne bilim halka ücretsiz spor tesisi aç,etüt merkezi aç imam yerine öğretmen atamış olursun.Ulan en kötüsü park yap da beton yığınları arasında az befes alalım.
Yanlışta olabilir lakin bildiğim kadarı ile dünya da en fazla camii olan yer kahramanmaraş tır. Ve yine istatistikler yanılmıyorsa, türkiye'nin en büyük 3. camii si Kahramanmaraş 'daki Abdülhamid Han Camii dir. Camii mevzusu açılmışken, yazayım dedim. *
cami yapımına kimsenin bir itirazı yok ancak bir mahalleye adım başı cami yapmak yerine sağlık ocağı yada okul gibi daha işe yarıyacak şeyler yapılsa çok daha iyi olur fazla cami yapmak akıl işi değildir bazı mahallelerde camilerin arasında 100-200 metre aralık oluyor sadece fazla cami gereksizdir.
gereksiz bir uygulama. örneğin aynı mahallede iki tane cami var ama hadi sabah namazını geçtim öğle namazında bile bir iki saf anca doluyor. caminin yapılış amacı hizmet vermektir bu da ihtiyaçtan kaynaklanır. aşırısı israfa girer. görüyoruz süslü süslü çinilerle donatılmış, yüksek paralarla yapılan camileri açıkçası ben üzülüyorum. bana kalırsa ilk önce halka namazı sevdirmek gerekir, mevcut camilerin dolup taşması gerekir. ondan sonra dileyen hayırsever yaptırsın cami.
entry açan başlıkta yanılmış olmalı zira konu cami sayısı üzerinden gitmiş. Tabikiside her yerde cami olur, ermeni ve rum mahallelerini saymazsak. sayı meselesine gelince vatandaş sanırım hayır işlerken karlılığı orada görmüş heralde. sonuçta serbest piyasa inancı...
etraf esnafına felaket rant sağlar. bizim camimiz sizinkinden daha büyük olacak şeklinde anlamsız bir rekabet de var zaten, bir cami yaptırma derneği kuruluyor, insanlar yıllar boyunca sömürülüyor bu şekilde. camileri devlet yaptırmıyor, ama yapımı onaylanıyor bir kere. yakında hepimizin balkonlarında küçük birer minare olacak sanırım. harala gürele her köşeye bir cami kondurma telaşı. gerektiği yere yapılır, halk kendi arttırdıklarından yaptırıyor deniyor, doğru. anlamadığım şey, bize tek gereken cami mi? ortalama bir cami ve hastane ya da okul maliyeti aynı olmayabilir ama hayırseverlik yalnızca cami yapımı olarak algılanıyor. bu bir sorun ve bir çözüm bulmaya çalışmayı geçtim, hala harıl harıl inşaata devam ediliyor. nereye kadar gidecek merakla bekliyoruz bakalım.
sadece pazar gunlerı ve bazı ozel gunlerde kılıseye gıdılırken ıstısnasız her gun 5 vakıt namaz kılınmakta olan camılerın var olması hıc de abes degıldır, hastane eksıklıgıne gelınce bu devletin görevidir burda herhangı bı itirazım yok en az camı sayısı kadar olması gerekır ama bı hastaneye harcanan parayla 20 tane camı yapılır buda o kadar kolay bısey olmadıgını gosterıyor.
yok sayılamayacak durumdur. zira bir yerde camilerin çok olması durumu, o yere daha da camii yapılmayacağı anlamına gelmiyor. aksine ülkemizi ele aldığımız da geçmişe bir bakıcaksın, biz bu değerleri yok sayamayız, yok edemeyiz. camilerin fazlalağına dem vuran arkadaşlara derim ki ; konuşmanız gereken camilerin fazlalığı değil, sağlık kurumlarının eksikliği olmalıdır. velev ki sen bir de bunun yanında camiler fazla dersen veya her kelime başında camii dersen, başka şeylerle kıyaslarsan burada hiçe sayamayacağımız değerleri mıncıklamış olursun ve söylediklerinin altında art niyet aranır.
not: evet ülkemizde sağlık kurumları gerçekten dışarıya göre çok çok azdır.
özellikle türkiyede normal olan durum. almanlar ve fransızlar kliseye gitmiyorlar,kliseler bomboş; ama türkiyede camiler doluyor.hatta bazı yerlerde hala camiye ihtiyaç var. sağlık kurumlarının sayısını eleştirebilirsin ama cami sayısıyla ilişkilendiremessin.
türkiyede mehmet ismi almanya ve fransadan kat kat fazla ama neden sağlık kurumu sayısı daha az demek gibi bir şey.
(bkz: almanyanın tıpda dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi olması)