insanlara bir engel, bir yasak konulduğunda bunun tersini yapmaya yönelik anarşist bir eğilim vardır. bu gerçeği ifade eden, sinan çetinin kağıt filminde geçen sloganvari bir cümledir.
doğrudur yasaklayan zihniyete karşı isyan etmek haktır. hele söz konusu bir halkın dilini kimliğini kültürünü yasaklayanlara karşı durmak insanlık görevedir. allahın verdiğini bir diğer kul gasp ediyorsa kabul etme canını ortaya koy.
Yasaklar insanı yasaklanana çeker. Bir insan ne konuda baskı görürse ona meyleder. Bu onun iyiliğine olsa bile onun kötülüğüne olan ona cazip gelir. Bu böyledir. Nasıl ki cehennemin etrafı süslü, göz alıcı görünüp esasında kötü olan amellerle bezeliyse yasaklar da öyle cazibelidir. Sadece irademizle yasağın neden yasak olduğunu idrak edip bu yasağın isyancısı olmamızın ne gibi sonuçlar doğurabileceğinin hesabını yapabilme bilincinde olmamız gerekiyor.
doğrusu "her yasak kendi isyancisini yaratır" olup sinan çetin in kağıt filminde geçen repliktir.
-yasalar her zaman masum değildir müzeyyen hanım. bir sabah uyandiniz ve birileri diyor ki size 'sabah kahvaltısında zeytin yemek yasak.' ne olurdu?
+sabah kahvaltısında zeytin yemeyiz...
-yanlış. her yasak kendi isyancisini yaratır. zeytin severler bir örgüt kurarlardi üzerinde zeytin dalı amblemi olan bir bayrakları olurdu zeytinlere özgürlük diye bir marşları olurdu belki. Şimdi soruyorum size zeytin severler ayaklanip dağa çıksa, dağa çıkan mi suçlu zeytini yasaklayan mı?