israfin dibine vurulmasina yol acan sistemdir. parasini onceden odedim bari alabildigim kadar alayim zihniyetiyle gunde 8 ogun yemek alan ve dogal olarak cogunu bitirmeyen tatilci, 3 ogunluk yemegi sokaga atmis olur. tatil anlayisini durmaksizin yiyip icmekmis gibi gosterirken ayni zamanda insanin acgozlu ruhunu tetikler, nefsinin onunu acar. nefret ettigim sistemdir kisaca. *
insanın nefsine yenik düşmesini sağlayan sistem hem de ne kadar çok para ödediğinizi anlarsınız. turizm acentesinin gözünüze bakarak size "seni sağlam kazıkladık istersen birazını çıkarabilirsin" diye bir fırsat daha sunduğu sistem, pozitif feedback.
Türklerde "Parayı verdim,bu otel 7 gün benimdir." gibi bir mantığın oluşmasına yol açan sistem.Oteldkei bütün yemekleri yiyip,bütün aktivitelere iştirak etmeye çalışan türkler,bitkinlik,tende solgunluk,hazımsızlık nedeniyle şiş karınlr vb. özelliklerle oteldeki yabancı turistlerden hemen ayırt edilebilir.
Ayrıca Turistik yerlerdeki küçük esnafın kan ağlamasına yol açar.Haberlerde geçen "Bu yıl ülkeye bilmem kaç turist geldi ve bilmem kaç euro bıraktılar."haberleri,"Evet,bu sene de yine sadcec büyük otel sahiplerinin cebine para girdi." diye anlaşılmalıdır.Tıpkı ekonominin yalnız en zenginler için büyüdüğü giib.
halkımızda büyük bir yanılma sağlayan bir argüman.
bu kavramın bir üstü "ultra herşey dahil"dir.
herşey dahilde gece 1 den sonra gündüz su gibi akan içeceklerin 5 ytl olması büyük tepki yaratır.
bu sisteme dahil olanlardan, yaz sıcağında sahilde, kasket kafada, haşlanmış mısırları ile beraber güneşin alnında haşım haşım haşlanan mısırcı amcadan önce mısır seçip, ardından para isteyen amcanın yüzüne bön bön bakarak, 'ne parası? herşey dahile dahil değil mi yani?' diye çemkirenlerine de rastlanmıştır.
güneşin altında herkesin bütün gün içki içmesine sebep olan sistemdir. çok uygar bilinen turistler, bedava içkileri haddinden fazla tüketip magandaya dönüşmektedir.
turizm konusunda türkiye'de atılmış yanlış adımlardan birisidir.
zaten en başta türkiye'nin turizm pazarlama anlayışı yanlıştır. dünya üzerinde çok az ülkeye nasip olacak alternatifli bir potansiyele sahip olmasına rağmen, türkiye yıllarca ısrarla deniz, güneş, kum şeklinde bol rakipli ve bol rekabetli bir alana kaymıştır.
rekabet ile başa çıkabilmek için de sadece gelen kalitesiz,( buradaki kalitesiz sektöre herhangi bir katkı sağlamayan anlamındadır) müşteriye yarayan abuk subuk bir her şey dahil sistemine geçilmiştir.
bu sistem ne işletmecilere, ne de işletmelerin bulunduğu yöreye bir katkı sağlamıştır.
halbuki türkiye kendisi ile rekabet edecek çok az ülkenin bulunduğu kültür turizmi ve doğa turizmi gibi alanlara yatırım yapsa bu tür sıkıntılarla karşılaşmazdı.
türkiye'de turizm sektörünü baltalamış, esnafa kepenk kapattırmış bir pansiyon türüdür. ilk kez almanyada uygulanmıştır. kaldıkları otellerde market alışverişinden tutun da sağlık hizmetine kadar herşeyden faydalanabildikleri için otel dışına çıkmayarak esnafı bitirmişlerdir. yazıktır. günahtır.