Yüce yaradanın müsadesi olmadan, hiçbir şeyin varolamayacağını bilen tiplerdir.
'inşallah, 'Allahü teala dilerse olur' manasına gelir ve bütün işlerini Allahü tealann dilemesine havale etmek için söylenen sözdür.'
kehf suresi, 23. ve 24. ayetlerinde şöyle buyrulmaktadır; ..ve la tekulenne li şey'in inni faılun zalike gaden. illa en yeşaallahu vezkur rabbeke iza nesite ve kul asa en yehdiyeni rabbi li akrabe min haza reşeden.
meali; ''hiçbir şey için 'ben bunu mutlaka yarın yapacağım' deme ; ancak 'Allah dilerse yapacağım' de. Unuttuğun zaman Rabbini an ve de ki: Umulur ki Rabbim beni bundan daha yakın doğruya eriştirir.''
genellikle çok zengin olmayan tiplerdir. fakirin ekmeği umuttur. ha ben hem zengin değilim hem o kelimeyi sık kullanmıyorum. sürekli inşallah demeyi tercih etmiyorum. yapacağım derim yaparım. 15 yaşlarında arkadaşlarıma 5 yıla kadar yurtdışına çıkacağım deyip çıkmam gibi. ya da ömür boyu sigara ağzıma değmeyecek diyip sözümü tutmam gibi. kendine güven, yap. Tanrı'ya ihtiyacın yok. * şu sıralarda 30 yaşında olmadan bir yazlık sahibi olacağım diyorum. olacağım.
"hiçbir konuda, "inşallah" demeden , "ben yarın mutlaka şöyle yapacağım " deme . bunu unuttuğun takdirde allah'ı zikret ve umarım ki rabbim doğruluk yönünden beni daha isabetli davranışa muvaffak kılar."
genellikle Günümüz dindar geçinen kesiminin kullandığı kelime.
abi, abla ortamlarındada fazlaca kullanılır.
-pikniğimiz, muhabbetimiz olacak insallah.
-makrubemizi yiyeceğiz inşallah, sohbet ortamı olacak inşallah.
plan yaparken hiçbir şeyin kesin olmadığının farkında olmakla beraber doğru bir davranıştır.fakat abartmak yanlıştır.
örneğin; nasılsın kelimesinin yanına inşallah kondurmak akıl karı değildir.
inşallah:allah dilerse demek.müslüman biri yapacağı ya da öyle olmasını umduğu şeyler için bunu kullanır.
müslüman olmayan anlam veremez.gelir burda bilgilenir.