başlık biraz ters tepki yapabilir, hatta sırf başlıktan dolayı eksilemek için gelenler de var. benim lafım bunu okuyacak cesareti olanlara ve yeni üniversite kazanacak olanlara.
sözlükte olsun, dışarda olsun insanların işsizlik konusundan çok ciddi şikayetçi olduğunu görüyoruz. özellikle üniversite mezunlarının çoğunluğu oluşturduğu, üniversite mezunuyuz ama iş yok sözü adeta arşı inletiyor.
şimdi şöyle bir senaryo üzerinden gidelim,
ünivertsitede sürekli kitap okuyan, araştıran, ingilizce öğrenmeye çabalayan, biz sağda solda oyun oynarken skype'te ingilizlerle ingilizce konuşmaya uğraşan bir arkadaşımız vardı. çocuk okula zerre kadar güvenmez, kendini geliştirmek için ne bulursa yapardı. internette sertifika programları bulur, katılır, eğitim alır sürekli aktif olarak bir şeylerle uğraşırdı. gezmeye gidiyoruz dediğimiz zaman da gelir bizimle gayet güzel eğlencesini de yapardı. böyle sürekli ders çalışan inek bir tipten bahsetmiyorum. öyle mal zaten olmayın. sınav haftasında sınavlarına çalışan, okulla alakalı şeyleri de okuyup öğrenmeye çalışan normal bir öğrenciydi. çocuk okulunu bitirdi, kişisel gelişim sertifikaları, dil sertifikaları, iş sağlığı eğitimleri, tiyatro sertifikaları, sinemacılık kursları vs vs bir sürü eğitimle, sağlam bir genel kültürle ve 100 küsür kitapla okulu bitirdi. boş zamanlarında "ücretsiz" olarak sağda solda çalıştı. tecbrübe için.
gelelim ikinci senaryoya,
okulu kazandın. tamam baba 4 sene hayat güzel. babadan para geliyor. akşama kadar gez, sabaha kadar sözlükte şu kızla şu kadar yiyiştim başlıkları aç. üniversite bitince o rulo şeklindeki diplomayı eline al. diplomayı niye rulo şeklinde veriyorlar biliyor musun? eğer kendini geliştirmişsen al bunu duvarına as, eğer buraya ilk geldiğin gibiysen, al bunu..
siz iş sahibi olsanız, 2 tane üniversite mezunundan hangisini işe almayı tercih edersiniz? Birisi iş tecrübesi olan, konuşması diksiyonu eğitimli, her konuda bilgi sahibi, sağlam birisi. diğeri ise liseden fırlama gibi?
tercihiniz belli zaten. bu noktada üniversiteye olan "okul kötü eğitim kötü" tepkisi giriyor devreye. üniversiteler kötü değil kardeşim. eğitim de kötü değil. geliştirilebilir mi? evet. Türkiye'de üniversite okuyup, Amerika'da prof.luk yapan mühendislerimiz var mı? Sürüyle.. ee o zaman? demekki olayın tek sıkıntılı noktası biziz. çalışırsan olur, çalışmazsan olmaz.
mühendislik konusu gelmişken, alanım olduğu için söyleyeyim. yazılım konusunda bir üniversitenin öğrenciye verdiği tek şey, google'da arama yapmayı öğretmek olsa, eğer insanın içinde varsa prof'a posta koyacak bilgiyle de okulu bitirir.
işin ikinci boyutu,
bizim problemimiz işsizlikten çok tembellik. günlük 40 lira kazandığın zaman asgari ücretten daha fazla para geçecek mi eline? evet. git 50 tane poğaça sat garlarda günlük dediğin zaman, olmaz abi ben koca mühendisim diyorsan, işte o zaman sen işsiz değil, aptalsın.