sorumsuzlukta nirvanaya ulaşmış insandır. genellikle türk toplumunda yaygın bir davranıştır. bunun iki nedeni vardır birincisi zeki türk insanının son gün kimse olmaz anlayışıdır ki herkes böyle düşündüğünden hiç boş olduğu görülmemiştir, ikincisi ise öz ve öz sorumsuzluktandır. bu iki nedeni harmanlarsanız çok ilginç sonuçlarda çıkar tabi ortaya.
türkiye'nin %90 lık kesimini ifade eder. son günlerde banka önlerinde, devlet dairelerinde uzun kuyruklar oluşmasına sebep olurlar. bir nevi kuyruk kardeşliği oluştururlar. diyelim ki elektirk faturası vardır on beş günlük bir süre içinde ödenmesi lazım gelen. ilk on üç kişi kimse ödemez; on dördüncü gün kuyruk başlar son gün ise kuyruğun sonu görünmez bir hal alır.
işini son gün halletmesinde bir keramet olduğu pek görülmemiş insan tipidir. hele ki faturaların son günü ise, yani bu "her işini son gün halleden insan"lar bir araya gelip sıraya girecek olursa,o zaman ortaya çıkabilecek güçten korkmak gerekir.
bu insan hic bir seyi beceremese bile , son dakikaya sikistirdigi isini yapinca , icinde bulundugu kan-ter pozisyonunda durur ve kendine sunu der.. ulan 3 dakka nasi hallettim be su X i iste buu! bu huy da olmasa intihar edeceklerdir zaten.. eh bende boyleyim bir nevi , ama bir birim sikisik zamana 4 birim kallavi is sigdirabiliorum..*
aha bu benim lan.yalnız şunu belirtmekte fayda görüyorum, bu bi tercihten ziyade hastalık gibi bişi.yani ben istemezmiyim her işimi zamanından önce bitireyim, rahat rahat malak gibi dolaşayım ortada. olmuyo ama işte, istesen de beceremiyosun. hastalık bu hastalık
Şark mantığında güneş hergün yeniden doğar, bugün yarının aynısı olacaktır. Bu anlamda genellikle doğu (Türkiye'nin doğusu değil) toplumlarına mensup insandır, rahattır, içimizden biridir.
(bkz: memleketimden insan manzaraları)