mark twain tarafından, "insan nedir?" kitabı ile temel alınan önerme.
yazara göre, yaptığımız tüm eylemlerde, birilerine yardım etme, merhamet gösterme veya iyi davranışlarda, aslında kendi mutluluğumuzu ve huzurumuzu düşünürüz.
kitapta, sokratik şekilde tartışan yaşlı bir adam ile genç arkadaşı var. eserde verilen bir örneği, konuyu daha net hale getirmek için özetlemeye çalışarak buraya taşıyayım;
muhtaç biri gördüğümüz zaman içimizden gelen ona yardım etme dürtüsünün temelinde ne vardır? o insanı biraz olsun rahatlatmak mı yoksa yardım etmediğimiz için gece bizi yiyip bitirecek vicdanımızın sesinden kurtulmak mı? vicdanımız bizi günün sonunda rahat bırakmayacaksa ve bizi uykumuzdan edip, keşkeler içine sürükleyecekse, rahat bir uyku çekebilmek ve ne kadar iyi bir insan olduğumuzu düşünmek için yardım ederiz. yazarın deyişi ile içimizdeki efendinin isteğini yerine getiririz. karşılığında huzurlu bir uykuya sahip olur ve rahatlama yaşarız.
kitapta örnek olarak verilen bir çok konu neticesinde, insanın her koşulda bencil olduğunun altı çiziliyor.
insan doğası gereği önce kendini düşünür. çünkü kendisi mutlu olunca etrafındakileride mutlu edeceğini düşünür. halbuki büyük yalan. başkalarının mutlulukları ile de mutlu olunabilir. sanırım devir değişti derken büyüklerimiz bundan bahsediyorlardı. yani artık herşey herkes kendisini düşünüyor. iş yerinde, arkadaşlıklar arasında, aşk, aile de yani aklınıza neresi gelirse orada.
menfaat, sosyal yaşamda dostlukta aşkta.. kısa kesmek gerekirse tüm hayvanlar aleminde yardımlaşmanın temel nedenidir. bencillik bir insanın yaptığı tüm davranışları onun karakterini belirler.
insanların menfaat uğruna yaşadığı bir dünya..
bencil insanlar kazanırlar. az bencil olanlar sevilirler, sayılırlar.
insanın bencilliğini ifade için edebiyatçılar yeni doğan çocuğun parmaklarının yumuk olmasına dikkat çemiştir.
Bebek, elleri yumuk olarak doğar ve dünyaya geldiği zamandan itibaren "hep bana hep bana "der ve ellerini cömertçe açamaz.
Öldüğü zaman ise, doğumun aksine eller açıktır. Elin açık olmasına "Hep bana hep bana" diye yaşadığım dünyadan eli boş gidiyorum" manası verilir.
kimisi duygu yoksunudur. umursamazca 5 senelik geçmişini siler bir kalem de. düşünmez karşısındaki insanı. bencillik yapar bir nebze. öldürür sevdiğini... sevmiş ise ki eğer, olmazdı ki böyle bencil...