Bizden önceki nesiller ufak yaşlarda bir aile düzeni kurarken zaman ilerledikÇe bu yaş hızla artış gösteriyor. Sizce bunun sebebi sadece kapitalizm mi ?
Bence kapitalizm ile alakalı olabilir. Sonuçta daha çok kazanmayı, kazandırmayı sürekli çalışmaya itekleyen bir anlayış var. Eh hâl boyle olunca insanlar evlilikten çok kariyerine,işine odaklanıyor. Bu yüzden de evlilik ikinci planda kalıyor. Tabii çocuk yasta evlenmenin azalması,bilincin bu yönden daha çok artması da var.
Baba annelerinizin anneleri 14 15 yaşlarında evlenıyorlardı. Üstelik hiç bırısı de bosanmayıp aynı yastığa 60 70 yıl baş koyuyorlardı.
Kapitalist sistem öyle insanları etkıledıkı evlilik yaşı 30 lara çıktı. Bu durum ıssızıne iş bulamayan devletinde işine geldi. Bu durum bazı medya ve STK larcada desteklendi.
Erken yaşta evlenenlere pedefoli yakıştırması yapıstırıldı. Oysa akıl reşit olduktan sonra herkes evlenmelıdır. Düzen bunu karsılayamayacagı için bu yakıstırmaya çanak tuttu.
Madem 18 yaşının altında evlenmeyi yasaklıyorsunuz, 13 14 15 yaşındaki kızların dost edınmesıne, zina yapmasına niye birşey demıyırsunuz zalimler sizi? Yani hayvan gibi çiftleşmek serbest ama evlenmek yasak öylemi? Toplumu zinakar yaptığınız için yazıklar olsun size.
Evlilik yaşının artması halkın alım gücünün düşmesinin ve işsizliğin doğal sonucudur.
Günümüzde standart üni bitirme yaşı 22. Çok ciddi bir kesim 2. girişte kazanarak veya üniversiteyi uzatarak veya da ünide hazırlık okuyarak bunu minimum 23te başarıyor. Örneğin ben 24 yaşımda mezun oldum. O esnada askerlik, iş bulma, daha iyi bir iş bulma ve evlilik için para biriktirmeden ötürü hayata hazır olma yaşı minimum 27 oluyor. Ben 26 yaşında bir hukuk fakültesi mezunuyum ve şu an düğün yapacak param bile yok. Ki mesele sadece düğünden ibaret değil. Mobilyacılardan defolu ürünleri alsam, spotçulardan beyaz eşya işini halletsem yine de minimum 40 bin TL gerekir. Karımla bir yere giderken otobüs durağında yarım saat bekleyip sonra sıkışa sıkışa bir yere gitmek istemiyorum. Bu yüzden minimum 37 bin TLlik araba da şart.
Yani ortalamanın üstünde bir bölüm bitirip stajdan sonra iş bulabildiğim halde evliliğe karar verme yaşım en az 28 olacak. Kız bulup evlenme yaşım da 30u bulur herhalde. Artık fen edebiyat, iiBF mezunlarını hiç düşünemiyorum.
Uzun lafın kısası bu mesele "Yeni nesil evlilik istemiyor" gibi basit bir cümleyle atlatılacak bir durum değil. Birden fazla faktör var.