Her fikre saygı duymak kadar saçma çok az şey var. insan inanmadığı, kendine aptalca gelen bir fikre saygı duyuyorum diyorsa mütevazilik adı altında yalan söyleyen bir yavşaktır. Haa derse ki fikrine değil ama şahsiyetine saygı duyuyorum o ayrı, karşınızdaki insanın her fikrine saygı duymak zorunda değilsiniz, bazen karakteri düzgün insanların da saçma sapan fikirleri olabilir.
benim haklarıma, görüşlerime, düşüncelerime o kişinin fikri saygısızlık, hadsizlik oluşturmuyorsa elbet saygı duyarım. ama haddini aşıp aşağılama, hakaret, küçük görme varsa saygı duymam.
mesela biri dünya düz derse saygı duyarım, erkekler kötü, hepsi aynı vb. saçmalarsa niye saygı duyuyum ki.
Hiçbir fikre saygı duymak zorunda değilim ama saygı duymadığımı gösterecek hiçbir eylem de gerçekleştirmem. insanlardan bananedir, banane insanlardandır benim için.
Arkadaşlar, insan kendi kabul ettiği fikirlere, inançlara saygı duyar. Kendi inanmadı, katılmadığı düşüncelere saygı duymak zorunda değildir.
Saygı duyulması gereken ve Saygının beklenmesi hak olan şey inanç özgürlüğüdür. Yani kimsenin ineğe tapmasını bekleyemezsiniz Ve bunu dayatamazsınız, ineği besin kaynağı olarak her anlamda kullanırsınız ama ineğe tapanlarA da siz bu hayvana tapamazsiniz diyemezsiniz.
Tabiki çünkü fikirlere güç kullanamazsınız, fikirlere kurşun işlemez. Fikri üreteni öldürmeniz fikrin varlığını etkilemez takipcileri illaki çıkacaktır.
Bir fikri beğenmeseniz bile eğer onu değiştirmek varlığını etkilemek istiyorsanız akıllı hareket etmeniz gerekir. Fikirler sadece daha iyi fikirlerle baskı altına alınır varlığı ve hatırlanırlığı azaltılır.
Örnek: Medyada sık sık duyduğumuz gündem değiştiren haberlerin gündem olması gereken haber üzerinde yaptığı etki.