her bildigini dogru sanmak

entry5 galeri0
    ?.
  1. geçmişten sahip olduğu ve kalıp şeklinde verilmiş bilgilerin hepsini doğru sanma durumu. istisnasız her insan yapar, çünkü insan hayatını kendi doğruları üzerine kurar ve doğru kavramını iyi ya da kötü bir şey ile doldurmak zorundadır.

    sürekli gördüğüm bir örnek olarak, ortaokulda aldığımız derslere değinicem. bu dersleri bu sözlükte yazan herkes aldı, okudu öğrendi. hemen hemen hepimizde kalıcı bir iz bıraktı, aynı zamanda kimileri bu izlerin üstünü örtmeyi de öğrendi.

    ancak önemli olan, ermeni soykırımı yoktur'u veya osmanlı devleti şanlı bir imparatorluk idi'yi hap gibi yutmamız. bunların doğruluğu veya yanlışlığı beni şu an zerre ilgilendirmiyor. önemli olan bunları nasıl öğrendiğimiz.

    şimdi çıkıp biri diyebilir mi ki, biz altıncı sınıfta ermeni soykırımını tartıştık, süper bi münazara oldu, ermeniler bizi katletmiş. ben buna da razıyım. ama ben dahil çoğu insanda gördüğüm şey şu idi.

    tarih kitabı bölüm 6, kurtuluş savaşı ve öncesi
    2. Şark Sorunu
    ....
    ermeniler bizi katlettiği için biz de onları sürdük.
    ....

    bu bilginin doğruluğu ne kadar tartışıldı? bakın, önemli olan doğruluğu değil, bu önermenin kişi tarafından kabul edilme biçimi. ortaöğretimde, liselerde yıllarca enjekte edildi bu ve çok az kişi karşı çıktı buna.

    lütfen bana söyleyin, bunun gibi bir tarih kitabını okuduktan sonra, sadece bunun paralelindeki kitapları okuyarak mutlak objektifliğe ulaşmak mümkün müdür? ya da tek bir düşünceyi savunan bu kitaplar yüzünden, düşüncenin gelişimi ne kadar sağlıklı olur?

    hiçbirimiz aldığımız eğitim boyunca, gerçek bir insan gibi yorum yapma şansını bulamadık. varna savaşının nedenleri ve sonuçları ile sınırlı tutulduk, katerina'nın bize yaşattığı travmayı tattık.

    peki sonunda ne oldu? karşıt düşünceden bir kitabı bile okumadan savunmaya başladık bize öğretilmiş ideolojiyi. boku sizin üstünüze atmıyorum, ben de yapıyordum bunu.

    gerçek ya da değil. bu hiç önemli değil. önemli olan, gerçekliğin size enjekte edilip edilmediği. hala çok geç değil.

    not: lütfen yazının tamamını okuyup, ona göre bir şeyler yazın.
    1 ...
  2. ?.
  3. özellikle 15-16 yaşlarından sonra yaşanabilecek yanılgı.
    (bkz: her okuduğunu doğru sanma)
    1 ...
  4. ?.
  5. tarihsel kavramların 75 yılda bir kitaplara düşmesiyle oluşan bir sorundur. şahsen 80 li dönemlerde doğan bir birey olarak 80 ihtilali, adnan menderes vb olayları sadece bir takım yazarların kitaplarından tamamen objektif olmayan düşüncelerle öğrenmiş durumdayım. bu tamamen sistemin, maarifin ve ttk*nın hatasıdır.
    1 ...
  6. ?.
  7. geniş açıdan bakıldığında hiçbir şey bilmemektir.
    0 ...
  8. ?.
  9. her okuduguna inanmakla özdeş olan bir durumdur.araştırmayla tanışmamış insanların,okuyunca bir tek şeye baglı kalmasının neticesinde bu tavrını tüm hayatı boyunca sürdürür.yanlıştır.

    (bkz: bildiginin bilmemek olması)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük