sehrin her yerine her gün ayrı ayrı cami yapıyorlar. hiç birinin en ufak bir mimari güzelliği, bir değeri yok. bu kadar çok bütce ayırıp cami yapacaklarsa, hepsine verdikleri parayla daha güzel ve daha az cami yapsalar çok daha mantıklı olur. insanların ibadetlerini yaptıkları yerler 5 ytl ye yapılmıs yerler olmamalıdır. bunun bir güzelliği olmalıdır. kişi basına bir cami düsmemelidir. yer yüzünde bir tane çirkin kilise yoktur. ki camiler çok daha güzeldir, daha güzel olmalıdır. (bkz: mimar sinan)
buram buram aldatmaca, rakamlarla insanları zehirlemeye çalışan bir görüşün düşünceleridir efendim bunlar.
islamiyetten sonraki türk tarihine baktığımızda, köy diye tabir edilen ve hatta çoğu zaman 10-15 haneyi bile geçmeyen yerleşim birimlerinde bile bir cami görürüz. bu türklerin tarih boyunca islamiyete ve maneviyatlarına çok fazla değer verdiğini gösterir. ayrıca, sağlık ocakları, hastahaneler devlet gözetimi altında, camilerdeki gibi bir disiplin boşluğu yok. bir hastehane kurulması trilyonlara, ilgiye, teknik personele, doktorlara, hemşirelere, hasta bakıcılara bağlı. bütün bunları hazırlamak kurmak ciddi maliyet organizayon isteyen işler ve çok zor. parayı bulursunuz, doktoru bulamazsınız. doktoru bulursunuz, teknik üniteler eksiktir vsvs
oysa cami kumak için 10 bin ytl civarında para yeterlidir. başına iyi eğitim almamış, asgari ücrete çalışabilecek bir sarı çizmeli mehmet ağa koyarlar, olur biter. aylık giderleri çok azdır. caminin ihtiyaçlarının büyük bölümünü zaten halk karşılar.
şimdi dağın başındaki bir köyde yirmi otuz hane için bir hastahane kurulması düşünülebilir mi? tamam kurmadınız, hatta cami de kurmadınız. o halk, kısa sürede fakirliklerine bakmadan, kendi evinin yamasını yapmadan gider cami yapar. engelleyemezsiniz. özgür iradedir.
bu tabloya bakarak istatistiklere baktığımızda, durmun hiç de, aman da şerit gelio kaçalım, yobazlar ülkeyi bastı nihaaahuuu luk bir tarafı yoktur.
bu, hastane yapmayalım demek de değil, bu her köye bir cami demek de değil.
bu tamamen ülkenin kendi maddi durumuyla, personel yetiştirme potansiyeliyle alakalı bir konu. kişi başına düşen hastahane sayısında çok gerilerdeyiz, utanç verici. sağlık sektörü yetersiz bütünüyle, ama umutluyum yine de. gelişmekte olan bir ülkeyiz, inanıyorum düzeleceğiz de. camiler de içler acısı, gösterişsiz, ilgisiz, pis kokan yerler çoğunlukla. insanı dine sevk etmek için güzel mimari yapıda değiller mesela. kliselere bakıp iç geçiriyorum süperler. ama büyük ve çok ciddi bir önyargı söz konusu, devlet, kamu binalarını modernleştiriyoruz dese kimsenin sesi çıkmaz. cami deyince hooop, şiişşşt dur bakalıııım, sen gene efendigene şeriat mı getirioon diyorlar efendim. neyse,
rakamlara baktığımda, en içimi burkan kütüphane sayısı oldu. yazık, kitap okumayan bir milletiz.
sayılar, sayılar ne yöne çekseniz uzar,
klise sayısına bakıyorum, sayıları az izlenimi bırakılmış. bu ülkede azınlıklara verilen değerler kadar acaba başka ülkelerde de veriliyor mu? bir hıristiyanın klise hakkı elinden mi alınmış, yetersiz mi? yetersiz, ben bu ülkede dinimi yaşayamıyorum diyen azınlık varsa ona gülerim ben çünkü yurtdışını da biliyorum.
süper bir üslüp ile yazılmış yazıyı kutluyorum. sayılar doğrudur efendim. ama yazarın görüşü okuyucuyu içine çekmeye çalışmaktadır. ben durumun bu kadar iç karartıcı olduğu kansında değilim. can dündar'a katılmıyorum.
nerden baksan en fazla 12000 kişilik mahallemde 5 cami 2 okul 2 hastane var, camiler bizde de sadece cuma ve bayram namazlarında dolu çekerken * okullarda sınıflar 50 kişilik hastanelerde ise sıradan geçilmiyor her ne kadar "internetten ve cepten randevu" "yaşaşın teknoloci" deseler de ***. ne din düşmanlığı ne paranoya yanlış yaptığımız en az iki tane iş var orası kesin...
milletin kazanacağı sevapları içinden hesaplaması sonucu ortaya çıkan doğal durumdur. yaygın kanı cami yaptırmanın okul, hastane, kütüphane vs. yaptırmaktan daha sevap olduğu yönündedir ve bu yüzden camiye ahalinin yardımı diğerlerinden kat be kat fazladır. aslında bir bakıma normal karşılanmalıdır çünkü bu ülkede şarap içmenin ekstradan günaha mal olacağını düşünen mallar da yaşar.
86.244 kişilik mahallemde 12 cami, 48 dene mescid, 5 ilkokul, 5 lise var. öğrenciler, 55 kişilik sınıflarda, 3erli oturuyor. fakat camiler bir tek cuma ve bayram namazlarında doluyor, diğer vakitler maksimum 3 saf oluşuyor. maksat paranoya olsun.
edit:eyy, elini eksiden çekmeyen mücahid! buraya gelenece, başlıktaki yazıları tek tek oku yeter ki, ben yine domalırım sana. he bu arada eksiye basarkene ;"dinsiz imansız gavurrr, alll sanaa!!" deyu bağırıyorsan, cuma öncesi kul hakkına girerekten güzel hazırlık yapıyorsun. eksilemeden evvel abdest almayı unutma yavrimo.
can dündar'a yakışmayan bir çarpıtmadır.
hastahane, kütüphane, okul ihtiyacı cami inşasına engel mi teşgil etmelidir ?
bu gereksiz ve çarpıtmalarla dolu kıyaslamaları yapanların bilmemesi doğaldır; ama her cuma camiler dolmaktadır, çoğu camide cemaat dışarıya taşar.
üstelik o camilere harcanan her kuruş, milletin cebinden çıkmıştır. bahsi geçen 85.000 camiden kaçını devlet inşaa etmiş acaba ?
hani okul, kütüphane ihtiyacı, kahvehane sayısı ile kıyaslansa, bu tutum bi' anlam ifade edecek ama şu anki haliyle samimiyetten çok uzak. hadi iyi niyetimizin sınırlarını zorlayalım, düşmanlık demeyelim ama hiç bir kıymeti olmayan, hatalı bir mukayesedir.
boş geçmeyelim cemaat, kütüphaneye/hastahaneye/okula yardım dense, bu millet elini cebine atmayacak mı sanki ?
Bir ülke, Diyanet'e, bütün üniversitelerine ayırdığı bütçe kadar pay ayırıyor ve bunu son bir yılda ikiye katlıyorsa, doktordan, öğretmenden fazla imam yetiştiriyorsa, hastane değil cami yaptırıyor, kütüphaneden çok Kuran kursu açıyorsa, o ülkenin durup bir daha düşünmesi gerekmez mi?
NTV'deki "Neden" programında "Aleviler ve Siyaset"i tartıştık. Açılışta Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Turan Eser'e sordum:
"Neden her seçim öncesi 'Sünniler ve Siyaset' değil de 'Aleviler ve Siyaset' tartışılır?"
Eser, rakamlarla yanıtladı bu soruyu...Verdiği rakamlar, tartışmaya yer bırakmayacak kadar net bir tablo sergiliyordu.
Bu rakamları yorumsuz olarak sizlerle paylaşmak istiyorum:
* * *
Türkiye'de kaç okul var?
67 bin...
Kaç hastane var?
1220...
Kaç sağlık ocağı var:
6 bin 300...
Peki kaç cami var?
85 bin...
Her 60 bin kişiye 1 hastane düşerken, 350 kişiye 1 cami düşüyor.
Peki kaç kilise var?
270...
Kaç cemevi var?
100.
* * *
Türkiye'de kaç doktor var?
77 bin...
Peki kaç din görevlisi var?
90 bin...
Türkiye'de her 900 kişiye bir doktor düşerken, her 780 kişiye bir din görevlisi düşüyor.
Eğitim-Sen'e göre Türkiye'nin 200 bin öğretmen açığı var.
* * *
Türkiye'de kaç kütüphane var?
1435...
Almanya'da kaç kütüphane var?
11 bin...
Türkiye'nin kaç kentinde devlet tiyatrosu var?
13...
Kaç kentte kuran kursu var?
81...
Bu kursların toplam sayısı kaç?
3852...
* * *
Türkiye'de 1 opera derneği var; 11 bale, 10 heykel, 18 resim, 18 sinema, 38 tiyatro derneği var.
Peki kaç tane "cami yaptırma derneği" var?
35 bin...
* * *
içişleri Bakanlığı'nın bütçesi ne kadar?
783 trilyon...
Ulaştırma Bakanlığı'nın?
678 trilyon...
Bayındırlık ve iskân Bakanlığı'nın?
677 trilyon...
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın?
632 trilyon...
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın?
280 trilyon...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın?
249 trilyon...
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın?
404 trilyon...
Sadece Sünnileri temsil eden Diyanet işleri Başkanlığı'nın bütçesi ne kadar?
1.3 katrilyon...
8 bakanlığın bütçesi kadar...
22 üniversitenin toplam bütçesine denk...
* * *
Diyanet işleri Başkanlığı bütçesinin yıldan yıla büyümesine bakalım:
1997'de 66 trilyon.
1998'de 119...
1999'da 180...
2000'de 270...
2001'de 302...
2002'de 553...
2003'te 771...
2004'te 1 katrilyon...
2005'te 1 katrilyon...
2006'da 1,3 katrilyon...
2007'de 2.7 katrilyon...
* * *
Bir ülke, Diyanet'e, bütün üniversitelerine ayırdığı bütçe kadar pay ayırıyor ve bunu son bir yılda ikiye katlıyorsa, doktordan, öğretmenden fazla imam yetiştiriyorsa, hastane değil cami yaptırıyor, kütüphaneden çok Kuran kursu açıyorsa, o ülkenin durup bir daha düşünmesi gerekmez mi?