new york queens de pide salonu, kalitesi iyi degildir ama amerika'da oldugunu dusunursek idare eder. Cok guzel bir garson kiz vardir mavi gozlerine bakarken kaybolurusnuz. 7 treni ile gidilir 46. istasyonda inince hemen karsinizda hadi afiyet olsun.
Bir hemşin arkadaşımın dediğine göre hemşinler, türkleşmiş ve islamlaşmış ermeniler imiş. Sayılarını 40.000 civarı tahmin ediyordu. Güzel bir dilleri, laz ağzından farklı bir ağızları vardır. Hemşin horonu da meşhurdur ayrıca; ''oyna dik oyna/kollar çirpik olacak/horonda oynayanlar/daha dik oynayacak'' arada bağırırlar; ''hey hoo! 3 tür 5 tür, hey hoo! ... p.çtur hey hoo!'' / evrum mevrum, hey hoo! tek yol devrum, hey hoo!'' Horonlarından da anlaşıldığı gibi %90 ı devrimcidir bu insanların, halkdırlar, halkçıdırlar.
rizenin en güzel yerlerinden birisidir. özellikle yaz aylarında gezmek, temiz dağ havası almak hatta kamp yapmak için seçilecek en iyi yerdir. gençlik daha bi çoşkuludur orda hele de tulum eşliğinde lazca türküler söylniyorsa. geniş halkalar kurarak bağıra bağıra tulum eşliğinde türküler söyleyip horona girmek yapılacak tek şeydir.
hopa, arhavi civarlarında yaşayan lazlar gibi bir etnik kimliktir hemşinliler. tulum sesine bayılırlar,horun tepmeyi ihtiyaç olarak görürler. ayrı dilleri vardır, ermeniceye benzeyen bu dil hemşince olarak geçer. örn: kezi soy putaa(kib), pat(odun), inc beses(nasılsın)
bir bölgenin adıdır hemşin: çamlıhemşin, hemşin, pazar hemşin, hopa ve kemalpaşa yerleşimlerini içine alır. 3'e ayrılır, kuzey hemşin, batı hemşin (baş hemşin, doğu hemşin(hopa hemşin). kuzey hemşin, ermeni tehciri sırasında dinlerini değiştirmeyi kabul etmeyen ve katliamdan kaçan hemşinlilerin gürcistan'a göç etmerleri sonucunda oluşmuştur. türkiye'de kalan hemşinliler ise dinlerini değiştirmeyi kabul etmişlerdir, yoğun bir şekilde asimilasyona maruz kalmışlardır. özellikle batı hemşin'dekiler dillerini tamamen unutmuşlardır. doğu hemşin dillerini korumayı başarmıştır. köken olarak ermeni olmalarına rağmen bu konu pek gündeme getirilmez türkiye de,devletin ermeni kelimesinden kastettiği ortodoks ermenilerdir. hemşinde kadınların başlarına taktığı çember veya puşinin renklerini gördüğünüzde onların türk kökenli olmadığını daha iyi anlarsınız...
hemşin ve çamlıhemşin olarak iki ilçede de adı geçen yerleşim merkezi. yaşlılar hala birincisini pazar hemşin olarak adlandırırlar. çamlıhemşin'in yöre halkının dilindeki adı ise vija altı'dır.