müslüman toplum içinde yetişip müslümanlar gibi yaşayan fakat tanrı kavramını reddeden insanın durumudur. dinlerin masal olduğunu bilir fakat günlük hayatında alışkanlıktan dolayı yer yer müslümanlar gibi davranır ve konuşur.
kültürel olarak bulunduğun yerden tamamen soyutlanarak yaşamazsın. bu gün dil dediğimiz içinde dini kelimeleri de barındırır. ve bu kelimeler deyim, atasözleri gibi kullanılır. bu kadar iç içe olunan bir toplumda dini kelimeleri kullanmamak da olur ama genelde zordur. ama gidip de ateistim diyen kişi namaz kılıyorsa burada sorun var demektir. bu durum çok farklı çünkü dil konusundan.
ikisinin bir arada olmasının mümkün olmadığı bir durum. ateistlik konusunda çok bilgim yok ama, mslümanlığın ilk kuralı olan kelime-i şahadet'e ( Allah birdir ve ondan başka ilah yoktur, Muhammed onun kulu ve elçisidir) tamamen zıttır.
hayatın anlamını çözmüş kadar iddialı bir arkadaşımız. din=masal diyor. ben de samimiyet diyorum. hem müslüman hem ateist diye tabir ettiğin insan hayatın anlamı konusunda samimi değildir. o ancak kolay yolu seçen bir tembel olabilir.
bunun en guzel ornegini twitterda bi kezban kardesimizden goruyoruz.
--spoiler--ateistim diyorum kimse inanmiyo. olsun Allah icimdekini biliyo ya--spoiler--
kavramları karıştırmış yazar beyanıdır. kültürel müslümanlık ile o sıçmıkvari başlık aynı şey değil kuzum. ona seküler deniyor.
kültürel müslüman: özellikle bulunduğu yörenin kültürü ile harmanlanmış bir inanca sahip olan müslüman kimse. yaratıcı olguları gelişmediği için, kişilikleride zayıftır.
hatta şu an tepemizde bulunan bağzı mitomaniklerde kültürel müslüman grubuna girer. hatta başı çeker.
evet.