hem atatürkçü hem de komünist olmak

entry10 galeri0
    ?.
  1. atatürk''komünizmi gördüğünüz yerde ezin''demiştir.bizim sözde atatürkçüler ise geçmişten beri hep komünistleri korumuşlardır.
    2 ...
  2. ?.
  3. ?.
  4. ayrıca Atatürk'ü komünist sanan insanlar hala yaşamaktadır efenim. *
    1 ...
  5. 0.
  6. atatürkçülüğün bir ideoloji değil, bir yaşam biçimi ve felsefe olduğunu anlamayanların garipsediği durumdur. atatürkçülük yada kemalizm bu ülkenin kuruluş ve kurtuluş felsefesidir, ideoloji değildir. dolasıyla bir kemalist, aynı zamanda liberal ya da sosyalist olabilir.

    mesela venezüela'nın devrimci lideri hugo chavez*, kendisini bolivarcı sosyalist olarak tanımlar. bu hiç de garip değildir, zira bir sosyalistin ülkesinde sosyalizm'i tesis etmek için, ülkesinin ulusal devrim ve felsefelerini benimseyip, referans almasından doğal birşey olamaz.

    edit: ayrıca şu anda dünya üzerinde tek bir tane bile komünist'in olmadığını, komünizm'in marksizm'in ütopyası olduğunu ve de başlığı "hem atatürkçü hem de sosyalist olmak" diye doğrusallaştırarak bu entry'mi girdiğimi eklemek isterim.
    3 ...
  7. 1.
  8. komünizm; toplum mühendisliği yapmayı gerektirir. proleter dikta rejimiyle bir geçiş öngörerek toplumun tepeden inme bir inşasını gerektirir. (gramsci bunu daha çok türkiye gibi batı-dışı toplumlar için savlamıştır.)

    komünizm; devlet müdahalesini ticaretin önkoşulu görür ve devletçidir.

    bunlar benzerlikler.

    ayrıcana deniz gezmiş ve mahir çayan gibi ünlü devrimci türk gençlerinin dönemin dergilerinde yazdıkları yazılara bakılırsa ordu ve devlet hakkında en büyük getirdikleri eleştirilerden birinin "atatürkçülükten uzaklaşma" olduğunu görürsünüz. "milli devrim" savını asker değil asi ilan edilen sosyalist türk gençleri geliştirmiş ve savunmuştur.

    günümüz karaktersiz türk soluna bakıp da komünizm ile atatürkçülüğü bir araya getirmemek normaldir ama genelinde hiç de mantıksız değil.
    1 ...
  9. 2.
  10. Mustafa Kemal'in yaptığı devrim esnasında zorunlu olarak yanında duran esasında solcu teranelerin geleneğinin bugüne gelmesidir. Ha 80 sonrası çoğunlukla aşılmıştır bunun çelişkisi çünkü ben sosyalizm istiyorum ben komunizm istiyorum ama ATatürk'ü seviyorumcuların çoğu sağolsun PKKlıların ve ülkenin gayri-Türk solcularının yaptığı maymunluklar ve soysuzluklar sonucunda "sikerim böyle komunizmi de halkların kardeşliğini de biz adamlara 80 yıldan beri halkların kardeşliği diyoruz bunlar ülkeyi bölme peşinde, biz sosyalist birliktelik diyoruz bunlar yugoslavya peşinde!" demektedir.

    Son tahlilde gerçekten Mustafa Kemal'e gönül veren bir insan kendini solcu veya sağcı, liberal sınırlarla belirtirse belirtsin tarih Mustafa Kemal'i ve ideolojisini haklı çıkardığından ve çıkaracağından ötürü en sonunda Gerçek MUstafa Kemal'e yönelecektir.

    Ha bir de devrimcilik, halkçılık ve devletçilik Sosyalist görüşler değildir, Halkçılık Milliyetçiliğin siyasi yansımasıdır, keza devrim dendiği zaman osmanlıda ve erken cumhuriyet döneminde 1800lerin ortalarından bugüne Türkçü düşünler veya çağına göre muadilleri akla gelir. Keza bu coğrafyanın devrimcileri de Türkçülerdir. Jön Türk hareketlerinden cumhuriyet hareketlerine, ittihat hareketlerine Türk aydınlarının incelemesi yapılmadan beylik sözlerle devrim'i devrim getirdiği hemen hemen her yerde acı, despotizm getiren sola maletmek absürtlüktür.
    3 ...
  11. 3.
  12. bu ikisinin garip bileşimine kemalizm diyoruz.
    3 ...
  13. 4.
  14. atatürk ün 6 ilkesini inceleyrlim birde komünizm ile kıyaslama yapalım.

    cumhuriyetçilik - komünizme uyar. (bkz: SSCB)

    halkçılık - komünizme uyar.

    milliyetçilik - komünizme uymaz.

    laiklik - komünizme uyar.

    devletçilik - komünizme uyar.

    devrimcilik - komünizme uyar.

    düz mantık ile baktığımızda 6 da 5.

    yani paralellik gösteren benzerlikler var.
    3 ...
  15. 5.
  16. inanırmısın hem ülkücü hem komistim diyenini bile gördüm denilecek durumdur. ki gördüm.
    0 ...
  17. 6.
  18. Yüzyılın çelişkisidir. Atatürk'ü solcu zanneden haysiyetsizlerin içinde bulunduğu durumdur.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük