beni şoka uğratan insandır. epey zaman önce sözlükte görmüştüm böyle bir yazar. üşendim, muhattap olmak istemedim vs yazmadım. ama daha da çok şaşırdığım kimse bu yazara "ayar" vermeye kalkmadı. bu işte bi tuhaflık yok mu sayın yazarlar. yoksa ben mi saçma düşünüyorum.
hem sünniyim hem ateist.
hem aleviyim hem ateist.
mümkün değildir. aleviler bir peygambere inanır ve peygamberler allah ın varlığını doğrular. ateist tanrı tanımaz anlamına gelir. imkansız ya sallamayın.
aleviliğe çamur atan insandır. bu söyleme göre hem alevi olmak hem ateist olmak mümkün gibi duruyor. oysa aleviler gayet de inançlı insanlar, çok içten ibadetleri var. alevilik kültüründe allah'a inanmamak var mı diye sorarlar adama.
sadece sıfat sayısını artırmak isteyen birinden çıkabilir bu sözler.
hani kendine gerizekalı diye bi sıfat yakıştır daha iyidir.
gerçek aleviler sen ben gibi müslümandır.
ateistken alevi olunamaz.
hem 15 olup hem 10 dan küçük sayı olmak gibi bir şey.
alevi bir ailede var olup böyle bir şekilde yetişip bu "kültür"ü benimsemiş (burada kültürü açmaya gerek yok) kişinin yaşamında aldığı kültürün öğretileri ile yaşayan ancak inanç kavramında kültürünün öğretilerini reddeden kişidir.
misal koli'nin ailesi (anne-baba, kardeş) alevidir o da bu kültürü almış ve sonuna kadar insan ilişkileri, toplumsal yapılanmalar, sorunlara yaklaşım vb. durumlarda bu kültürün izlerini taşırken "materyalizm" ideasının doğruluğunu savunur bu dünyevi işlerle kültürünü karıştırmamasının sonucudur.
bu arada alevilik için islamda olmayan mezhep diyenlere de islamda (islamın temel referansı kuranda) hangi mezhepten bahsedilmiştir, peygamber hangi mezheptendi soruları sorulmalıdır. mezhep kavramı islamı bölmüş ve hatta karmaşanın artmasına sebep olmuştur, anadolu topraklarında yaygın olanan hanefilik mi kuran da var yoksa şafilik mi yoksa diğerleri mi?
bunlar gibi alevilik te kuran da geçmemektedir dolayısı ile diğerleri ile eş statüde bir yol-mezhep-inanıştır. bu yol kendini var eden kültürle harmanlanmıştır. bu kültür anadolu halklarının yüzyıllarca arap kültürüne karşı direnişi ile ayakta durmuştur. bunlardan kaynaklı kültürü benimseyip inanışı benimsememesi gayet doğal bir süreçtir. sünnilik için bunun söylenememesi (en azından bilgim dahilinde) gayet doğaldır çünkü sünni inanış din-tarım impartorluğu olan osmanlının egemen inancıdır ve dikte edilen inanıştır bu inanışı benimsemişlerin kendilerine referans gösterilen saray ı ve sarayın temel referesi olan arap kavimlerini (halifelik-harem-çok eşlilik vb) baz alıp bu şekilde bir yaklaşımda bulunmamaları olağan karşılanmalıdır. sünniler inanışlarını bir kültür olarak ele almamakta kültürü inanışa bağlamaktadırlar.
kimi yazarlar tarafından dehşetçe bir metafor olduğu gibi bir algı oluşturulan başlık.
canım benim, hemen seni ferahlatmak amacıyla belirteyim, bu bir metafor değil. benimde dahil olmuş olduğum, sayısı yadsınamayacak kadar büyük olan bir benimseyiş, biz çok rahatız, aman ha bizim yüzümüzden gerilmeyin, biliyorum, o engin din bilginizle bizim kalemimizi çoktan kırdınız, karar belli, siz cennetin meyhanelerinde şaraplarınızı içip, ayaklarınızı hurilere leğen içinde yıkatırken, bizler cehennem denen termal tesisten cennette ki hurilere sıcak su pompalayacağız, el birliğiyle ayaklarınızı sıcak sudan soğuk suya sokmamak için çalışıp duracağız,bir nevi su tesisatçısı olarak cehennemde yaşayıp gideceğiz. hatta siz bizlere super mario bros lar diye lakap bile takacaksınız, şakacılar sizi, bu espri kabiliyetiniz bile cennete gitmek için tek başına yeterli bir vasıf zaten.
canlarım benim, evrenin bu mükemmel düzenini bir yaratıcıya bağlayıp, onun kudretine indirgemediğimiz için sizşlere karşı ne kadar mahçubuz, bu mahçupluğumuzu kelimelere dökmeyi bilseniz ne kadar çok isterdim, ama bu mahçupluğun yaratmış olduğu kederi yüklenebilecek kadar güçlü karakterde bir kelime olmadığından dolayı malesef bu isteğimizi yerine getirememekteyiz, zaman içerisinde böyle yiğit kelimeler ortaya çıkarsa buraya mutlaka yazarız, ama şimdilik affola.
söyle ki; alevilik kültürel bir yol olarak kabul edilse de, yasam tarzini benimseyen toplumsal kurallar olarak kabul edilse de, islamiyetin mezheplerinden ya da inanislarindan biri olarak kabul edilse de, alevi olmanin getirdigi bazi kosullar vardir. insan sevgisi, esitlik, eline beline diline hakim olma, vs. gibi toplumsal yaptirimlarinin yani sira, allah-muhammed-ali üclemesi ile yapilan ibadet kismi da vardir cünkü alevi olmanin rituelleri arasinda. cem'e gidip günahlarindan arinan, ayni cem'de edilen dualari allah allah diye onaylayan, dede nezaretinde topluca namaz kilan, dilinden allah ve muhammed'in adini düsürmeyen insanlardan ateist olmasi mümkün müdür gercekten de?