helikopter yayinevi

entry1 galeri0
    1.
  1. yeni bir yayınevi.
    asagida okuyacaginiz metin tamamiyla yayin yonetmeninden alinti olup virgulune dahi dokunulmamistir.

    --spoiler--
    Niye yeni bir yayınevi kurulur? Birkaç cevabı olsa gerektir: 1) Para kazanma
    arzusundan, 2) Delilikten, 3) Kendi kitabınızı basacak yayıncı olmadığından. Ben yayınevi kurmaya ilk on yedi yaşımda kalkıştım. Yıllar içinde iki yayınevi kurduğum gibi, sayısını hatırlayamadığım kadarında da ayrıca ek işlerde çalıştım. Çeviri yaptım, çeviri düzelttim, saç-baş yoldum, birçok kitabın çeşitli dillerde yayınlanmasına vesile oldum; çoksatar kitap bastım beklediğimden az sattı, azsatar kitap bastım, beklediğim kadar sattı.

    Para kazanmak için de kitap bastım, kimileri hakikaten çok sattı, mesela Harry Potter, ama bu, o kitaptan kazanılan parayı başka türlü basılamayacak kitapları basmakta kullanabilmek içindi, emeği geçenlere hakkını verebilmek için. ilk kitabını çıkaran yazarlar oldu uğraştığım yayınevlerinde, büyük, kerli-ferli yazarlar da... En son, Fransa da bir yayınevi kurdum, ortaklık böyle olur çoğu zaman, bozulur, o zaman memlekete geri döndüm, bir daha yayıncılık yapmam sanıyordum.

    O sırada benim gibi bir başka deli, Çağatay Anadol la karşılaştım. Kitap Yayınevi ni yönetiyor ve her aklı başında deli gibi edebiyat basmıyordu. Birlikte bir şeyler yapalım deyince, ben olur, edebiyat basalım diye tutturdum. Ama iki deli karşı karşıya gelince, işe üçüncü, derken dördüncü bir deli de karışıyor: Üçüncü delimiz Türkiye nin belki de en özenli matbaalarından Masın kurucusu Lokman Şahindi, dördüncüsü de TTVÖden (Tasarımda Temizlik Ve Özen) muzdarip Bülent Erkmen dostumuz. Tabii Füsun ile Salihayı, yani delileri akl-ı selim’e davet edenleri de unutmamalı ve eklemeli: Tüm bu anlattıklarım geçen seneydi... Bir düşünün, bu satırlar yazılırken alıntı sayfasının sağda mı solda mı olacağına hâlâ karar verememiştik!

    Anlayacağınız yeni bir yayınevi kurduk, adını da Helikopter koyduk. Niye Helikopter? Çünkü durduğu yerde havalanabilen tek alet, Helikopter. Yani, uçalım ama öyle çok yüksekten de uçmayalım: Manzarayı seyredebilelim! Kağıt Garda 80 gr., kapak Garda allah bilir kaç gram, maliyet yüksek, dereyi görmeden de paçaları sıvamamalı, deliyiz de o kadar değil, üç kitap basalım, sonra ayda bir kitap ritmine otururuz, ilk üç kitap zaten şahane... Belki, kimbilir, niye olmasın... gibi akıl yürütmelerle, kestirilemez olan kitap piyasasını kestirmeye çalıştık. Ve... karar verdik: Bir tanıtım metni, bir ilan lâzım. Neyi niye yaptığımızı kamuoyuna anlatmak zorundayız!

    O yüzden, oturdum ben bu metni yazdım. Tüm bunları niye yaptığımızı anlatmak için. Derdimiz şu: Dünyanın en güzel, en keyifli roman, öykü, deneme, şiir, hülâsa edebiyat kitaplarını, güzel bir tasarım, kağıt ve baskıyla size sunmak istiyoruz. Aldo Manuzio 1500 lü yıllarda yayınladığı kitapların ön sayfalarına bir Okura mektup ekler ve bu kitapların neden satın alınması gerektiğini (Aldo daha fazla kitap basabilsin diye) ve niye okunması gerektiğini (okuyanın dünyası zenginleşsin, zevkleri incelsin, şiddetten uzak dursun diye) yazardı. Ben burada onu taklit ediyorum: Sevgili okurlar, bizi mahçub etmeyin! Alın bu kitapları, okuyun, okutturun. ilk kitap André Mauroisnın iklimleri: Muhteşem bir aşk hikayesi. ikinci kitap Adolfo Bioy Casaresten Morelin Buluşu: Borgesin deyişiyle kusursuzbir kitap. Üçüncüsü ise ilhami Algörden Kalfa ile Kıralıça, bir nevi Büyük iskenderin hayatı. Bu çölleşen yayın dünyasında iyi edebiyat artık nadirattan oldu, buyrun, birlikte uçalım!
    --spoiler--
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük