iran ile birlikte arap ülkelerinin vazgeçilmez içeceği. hatta içerken bismillah denilip
besmele ile içmeye başlanır. şerefe diye havaya kaldırılmaz, şişeler birbirine vurulmaz.
kuzey afrika ülkelerinde çok yoğun satılan alkolsüz biradır.
libyalılar su yerine içerler neredeyse o derece severler.
körfez ülkelerinde marketlerin reyonlarını boydan boya işgal ederler.
içkiyi yasaklarsın da azcık yurt dışına çıkan herkes biliyor, içiyor.
mecbur bir teselli sunman gerekiyor onlara.
helal bira diye alkolsüz birayı sunuyorsun vatandaşına.
psikolojik etkisi tartışılmaz.
alkollü olup olmaması önemli olmayan biradır. önemli olan niyet olduğundan şifa niyetine içilen her bira helaldir. kırmızı tuborg dahil. nefasetle soğuk içiniz.
şeriat kanunu alkolsüz içecekler tebliğine göre üretilmiş olduğunu varsayarak, code red(red bull gibi bişey) yada alkolsüz bira arasından seçim yapmam isteği üzerine meraktan bir şişe içmiş bulunmaktayım. tadı tam olarak içinde arpa'yla kaynamış suyun, arpası alınarak soğutulmuş hali gibi. Yada bir nevi arpa özlü maden suyu.
Bu alkolsüz biralardaki iki önemli sorun, önce alkollü üretilip sonra alkolünün uçurulması ve diğeri ise yapısındaki bindeli hanelerle ifade edilen olağan alkolün dışında alkol oluşumudur.
ilki zaten başlı başına bir üretim yöntemidir. Diğeri ise diğer yöntemlerde oluşan bir sorun.
Ben yaklaşık 1 yıl önce peja'in distribütörüne 4982 sayılı kanunu öne sürerek şifahen proses hakkında bilgi istedim. Sağolsun çok da olumlu davrandı fakat proses hakkında detaylı bilgiyi Kosova'dan istemek zorunda olduğunu bunun da uzun sürebileceğini, bakanlığa yazılı başvurulduğu takdirde daha hızlı öğrenilebileceğini ifade etmişti. Onun dışında farklı bir yöntemle üretildiğini kabaca anlattı fakat teknik bilgiye de hakim olmadığı için yeterli bilgiyi alamamıştım.
O iş de öyle kaldı...
Bunu niye anlattım? En basitinden Alkolsüz bira için bile bu kadar yüzeysel şeyler bile çözümsüzken kalkıp da helal diye damga basmak mangal gibi yürek ister...