kişi ayakta durabiliyorsa arkasından sarılmak, duramıyorsa yere yatırmak sureti ile, göbek deliği üzerinde göğüs kafesi kemiklerinin başladığı noktadaki boşluğa uygulanacak baskı sayesinde kişinin nefes borusunu tıkayan cismin çıkarılmasıdır.
henry jay heimlich tarafından 1974 yılında keşfedilmiş hayat kurtaran hareket. "hemlik manevrası" şeklinde litaratür görmesi daha bi' türkçemsi olduğundan tercihe şayandır.
kullanılışı;
boğulma tehlikesi geçiren ebelebin arkasına geçilir. şahsa sarılamak yolu ile eller göğüs hizasında kenetlenir. sertçe kendimize doğru çekilir. (biraz erotik bi' hareket evet)
afiyet olsun..
normal insanda yumruk şeklindeki eller iman tahtası kemiğinin 2-3 cm altına yerleştirilir. hamile kadınlarda ise iman tahtası kemiğinin * alt ucuna yerleştirerek kuvvetlice baskı uygulanır. bu işlem cisim çıkana kadar tekrarlanır.
bunu ciddi bir şekilde herkesin öğrenmesi gerekiyor. ben biraz beceriksiz olduğum için su içerken bile boğulma tehlikesi geçiriyorum. kimse bunu bilmiyor diye ölüp gidicem bir köşede amk.
Hasta yaralanın soluk borusuna cisim kaçtığında, cismin tam tıkanmaya sebebiyet vermesiyle meydana gelen nefes alamama, morarma, konuşamama, göz bebekleri irileşerek gözlerden yaş gelmesi ve iki elini de boğazına götürerek boğuluyor görüntüsü vermesi belirtileri ile seyreden durumda, bilinci açıkken cismin soluk borusundan çıkması için yapılan manevranın adıdır.
Hayat kurtarıcı, gerçekten herkesin öğrenmesi lazım. Zorunlu eğitimi verilmeli sağlık ocaklarında. Zira boğulma olayında beş dakikada müdahale ettin ettin, o da bu manevrayı bilmekle oluyor.