Aşırı derecede zevk ve tutkuya bağlı bir şekilde yaşayan kişilerdir.
Özellikle çocukluğu ve ergenliği bastırılmış, gençliğini yaşayamamış kişilerde daha sık görülür.
Zararlı bir yaşam tarzıdır ama hayatını yaşayamamış kişi için bu yaşam tarzının zararı umurunda olmaz, sağlık açısından sonu ölüme gidecek olsa bile geçmiş yılların acısını çıkartmak için peşinden gider zevklerinin.
En güzel örneği pubdan diskodan çıkmayan irlandalı gençlik. Hepsi orospu, hepsi teneke. Kendilerine çok kıymetli üstad-yazar-journalist ebru Gündeş bir sözüm olacak. güvenme gençliğine, ölen hep ihtiyar mı?
Doğa hedonisttir. insan da Her hareketini zevk almak adına yapar. Bu evrimsel seçilimin gerekliliğidir. Her insan doğal olarak hedonizmin bir kölesi olarak doğar. Özgürleşmek işe doğanın prangalarından kurtulabilmek demekdir. Öğreti dinlerinin temel felsefesi ruhun hedonist yanını köreltmek ve bilgelik mertebesine ulaşmaktır.
Hedonizm, Yunanca : Hēdonē ("zevk" + -izm) kelimesinden türetilmiş, "zevkin iyi olduğu" görüşüne dayanarak, yaşamın motive edici en önemli unsurunun haz olduğunu savunan felsefi bir görüştür. Kökü eski Yunan’a kadar uzanan hedonizm, haz almayı yaşamın temel amacı olarak görmekte ve aynı zamanda zevkin iyi olduğunu (memnuniyet tek ve en iyi servettir), ve acının kötü olduğunu (ıstırabın tek ve en kötü servettir) iddia etmektedir. Hedonizm kavramı, hazzın mutlak anlamda iyi olduğunu, insan eylemlerinin sürekli haz verene yönelecek şekilde planlanması gerektiğini ve acı çekmekten kaçınma arzusuyla harekete geçirilen davranış tarzı olarak da tanımlanabilmektedir. Hoşa giden duygulanma, hoşlanma olarak tanımlanan haz, canlıları kendiliğinden eyleme iten bir güçtür ve bütün canlılar acıdan kaçarlar ve hazza yönelirler. Hedonizm, haz veren ya da acıdan kurtaran şeyi “iyi” acıya sebep olan şeyi de kötü olarak görmektedir. yunan filozof demokritus temellerini atmıştır.
Hedonizmin kurucularından biri olan Aristippos bedensel zevkin önemini vurgular. Diğer kurucu Epikros ise duygusal hazzın da önemli olduğunu savunur. Hedonistler devamlı olarak zevk ve hazzın peşinde koşarlar ve bunun en doğru yaşama biçimi olduğuna inanırlar. Ben neye mi inanıyorum ben zevk ü sefaya tapanlardanım arkadaş...
Hedonizmin bizim toplumda en yaygın ideoloji olduğunu düşünüyorum. Çünkü 1923 te devletin rejimi ve tüm sistemi değiştiğinde dine dayalı ahlak sistemi eğitim sisteminden kaldırılmış yani evet cehennem artık bizi korkutmuyor. Ama kaldırılan ahlak sistemi yerine kapitalist olsun bir bir sistem koyulmadığından kendiliğinden hedonizm zuhur etmiş. Herkes sadece kendini düşünüyor ve herkes sadece kendinin umrunda. Bu kime yarardı ki?
Aristippos ogretisidir. Turkce karsiligi hazciliktir. Bakin bu adam diyo ki haz guzel mutluk. Bisey insana haz veriyosa iyidir aci veriyosa kotudur. Yani bu kafayla ahlak dedigimiz sey olusuyo lakin herkesin haz aldigi sey farkli oldugu icin evrensel bir ahlak kurali yoktur. Daha da acik anlatmak gerekirse bu gorusu benimseyen insanlar biraz bencil insanlardir. Yemek icmek eglenmek icin yasarlar bedensel hazlar on plandadir.
Gorusun bir de epikuros tarafi var tabi. Epikuros bedensel hazdan ziyade ruhsal hazza daha cok onem vermis ve bunun da ancak bilgelikle olacagini soylemis.
Lübnan sendromu olarak ta bilinir. Çingendir yada roman olarak bildiğimiz dünyadaki ırkın yaşam biçimidir. Bu gün ü doyasıya yaşayalım, yarının ne olacağı belli değil nevinden düşünde tarzıdır.
Crusader Kings 2 adlı bilgisayar oyununda zevk-ü sefaya düşen karakterimizin bir skilli. Çok hoş olmasına karşın bastardları çokça sıralıyo ya ortalık karışıyo gardaşım.