bugün

modern insanın, günümüzün en çaresiz hastalığı.
"iç bade, sev güzel var ise akl ü şuurun

Dünya var imiş yok imiş ne umurun"

Nefsin egemenliğini ifade eden yukarıdaki sözün bugünkü karşılığı hedonizmdir. Zevkçilik akımı da denilebilir.
Zevki; insan yaşantısının tek değeri ve amacı sayan öğretidir.
bu görüşün amacı, bireysel haz ve bireysel mutluluktur.
(bkz: anti hedonizm)
yeni dünya düzeninin insanlara dayattığı kavramdır. insanları ruhlarının ihtiyaçlarından bedenlerinin ihtiyaçlarına yönlendiren bir dünya uyarıcının çıkış noktasıdır. artık sıçarken dahi daha fazla haz nasıl alırız, sekste partnerimizin kulağına sokarsak daha mı çok zevk alırız, bu indirimlerle alışveriş yapmazsan ölürsün ve türevleriyle bezeli bir yığın sapıklığın,sapkınlığın,haz üzerinden ruhsal mutsuzluğun müsebbibidir.
18.yy da avrupada kriminoloji'nin temelleri atılırken bu fikir akımının etkisiyle insanların suça meylettiği savunuluyordu.

(bkz: saçma)
dünyanın en güzel mottosu. kime göre, dünyadaki çoğu insana göre; herkes idealler hakkında konuşuyor, ama gerçekte sadece anı kurtarmaya çalışıyor insanlık içten içe.
başta kulağa hede hödö gibi gelse de epikuros'un bulduğu bir hede dir.

hazcılık anlamına gelen bu hede, zevk bağımlılığına kadar ilerler. hedonizm felsefesini benimseyen kişilere hedonist denir ve bu kişiler hazları doğrultusunda bir yaşam sürer.

(bkz: keyif pezevengi)
yaşamın anlamını hazda gören anlayış. ahlaki eylemin amacını hazda bulan ahlak öğretisi.
aslına bakılırsa bu felsefenin de kendine ait bir ahlak anlayışı vardır. çoğu kişi bunu bir felsefe olduğunu bilmeden savunur. epiküryen diye de anılır.
"Mutsuz bir Sokrat (Sokrates) olmak mutlu bir domuz olmaktan yeğdir"

john stuart mill in bu sözü söylediği gün hedonizmin bittiği gün olmalıydı bana kalırsa.

Ve Matrix'te Morpheus, Neo'ya sorar: "Gerçek nedir?... Sen bir hayal dünyasında yaşıyordun..."

Öyle olmadı.
Ve hedonizm bir trend olarak yayılmakta her geçen gün.
Engelli bir genç kıza tecavüz edilmekte,
sırf zevk için insanlar testereyle doğranmakta,
bedensel zevke ulaşılabilmek için tüm ahlaki ve vicdani normlar yıkılmakta,
Sadece eğlenmek için, daha fazla eğlenmek için sıkış tıkış barlarda geceler gündüzlere katılmakta..

Ve bunlar olurken ayağa kaldırılması, toparlanması gereken bir sistem var.
Ulaşmamız gereken bir "iyi" var.
Adalete, doğruya daha fazla ihtiyacımız var.

Para için kendini satan memurlara,
para için vatanı satan devlet adamlarına,
para için bacısını satan pezevenklere..

Söyleyecek sözümüz var;

" Maddi hayata tapanlar, deniz suyu içenlere benzerler.
içtikçe, susuzlukları artar. "
haz veren her şeyin mübah oluşu. kolay kolay kimsenin ulaşamadığı haz sürekli olan hazdır ki bu durumda hedonist olmak kolay değildir çünkü her hangi bir şeyden haz duyulsa da o hazzın sürekliliği imkansıza yakındır.

ve her türlü haz tatmine ulaştığında bitmeye mahkumdur.bedensel hazdan ziyade ruhsal haz insanı daha da mutlu eder.
aşrısı zararlıdır. çünkü ruhu nefse teslim etmektir. tatminsizlik hissinin ruha dolamsıdır.
cinsel hayatlarında farklılık ve heyecan yaratmak amaçlı eş değişikliği yapan insanların oluşturduğu kamplara da adı verilen felsefi düşünce.
Gerçek hazzı arayan felsefe,iyiliğin verdiği tad,bilgeliğin verdiği haz,insanları ve olayları analamanın verdiği haz,hayatın bilincinde olmanın verdiği haz aranır.
Sürekli olan haz aranır.kendini tanımayan insan hazcı olamaz,çünkü aptallık acıdır.
Hazcılık bedensel zevklerin peşinden koşmak değildir.Bedensel zevkler tükenir çünkü(mesela haftanın her günü her öğün baklava ye baklavadan bıkarsın,sürekli seviş
sevişmenin manası kalmaz.)Bedensel zevkler hazcılığın bir parçası olamaz.Bedensel zevkler nihai hazdan uzak,bugün içindir.hatta bu saniye.yani tüketilmek için.
Ama sanıldığının aksine hüznünde verdiği bir haz vardır.Mevlana ne demiş"aklın yoksa yandın,kalbin yoksa sende yoksun."insan hisleri ile yaşar yani
Her hissin ise bir Hazzı vardır.Bilincinde olduğun sürece.
Çünkü insan yaşarken herşeyi değiştirebilir.Yaptığı hatanın farkında olan kişi,yaptığı hatayı düzeltebilmenin hazzını duyar.
yasamin anlamini hazda goren anlayis. epikuros'da hazciligi devam ettiren filozoflardandir. ancak epikuros, arsitippos'un bedensel hazzina karsi tinsel hazzi yegler. onun icin en buyuk haz, ruh dinginligidir. bedensel zevkler yerine bilgelik arayisidir.
Tek yönlü yaşam (hazcılık)dır. Günümüzün en önemli ruh hastalıklarından biridir. insanların sadece haz alacakları maddi ve manevi zevkler peşinde koşması bunun yanı sıra ahlaki değer yargılarını hiçe sayan akımdır. genellikle ekonomik seviyesi çok iyi olan insanlarda görülen bi rahatsızlıktır. Hep daha fazlası istenir hazları eskitir yeni haz arayışına geçer bi yerde tıkanıp kalınır yavaş yavaş düşüşe geçilmesi kaçınılmazdır. Sonu intihar ölümdür.
iNSAN faydalıyı sever, ondan hoşlanır. fayda vermeyeni sevmez. bir ebeveynin çocuğuna: "nerede faydasız var, ondan hoşlanıyorsun be evladım!" demesi yanlıştır.
o çocuğun hoşlandıgı şeyin yanlışlanabilitesi ne ölçüde mümkündür ki? kendisine fayda ve haz aşılamayacağını bilse, hoşlanır mı ondan? zaten mutluluk kavramı da, acıdan ve ezadan uzak durma ile ölçülür. ne kadar acıdan uzak olunursa, o kadar hoşlanılıp, o derece mutluluğa erişilecektir.
bana en sevimli gelen felsefi akım. özellikle 'zevk almaya bakacaksın.' tekelindeki televizyon sektöründe gayet hoş karşılanabiliyor.
bu dünyadan, ölmeden önce alabildiği kadar zevk alma ülküsüdür. alabildiğine yemek, alabildiğine müzik dinlemek, alabildiğine uyumak, alabildiğine cinsellik, alabildiğine ...
inanç yoksunluğu, hiç ölmeyeceğini zannetme, dinini bilmeme ya da yanlış bilme, farkında olmadan şirke batmış olma durumu, manevi boşluk ya da bu boşluğun dünyevi metalarla doldurulması gibi nedenler insanın dünyanın zevklerine bağımlı olmasına neden olmakta ve hedonist hale gelmesiyle sonuçlanmaktadır.
ileri kuşak felsefecilere göre, özellikle alman ekolündekilere göre, 2. bir bilinmeyenin girmediği düz hesap denklemler gibi bir anlayıştır. ilk bakışta basit görünen bir açıklamadır lakin basitliğe kaçışı sağlayan etkenlerin , sonuca ulaşma güdüsü yanında göz ardı edilebilecek kadar optimist yaklaşımında, en doğrusudur.
basitlik ancak karmaşayı sindirmiş benliklerde gerçekten 'basit'tir. bu ,sonuçtan geriye gidildiğinde, gayet mantıklı ve kavgasız bir yaklaşımdır.
ilk olarak epikür değil, aristippos bu akımı başlatmıştır.

Aristippos'un bedensel hazzına karşı tinsel hazzı yeğleyerek akımı bir adım daha ileriye taşımıştır. Onun için en büyük haz, ruh dinginliğidir. Buna da bedensel zevkler peşinde koşmakla değil, bilgelikle varılır. ama aristippos çok sevdiği silphium bitkisinin etkisiyle bedensel zevklere hayatı boyunca dalıp çıkmıştır. bu bitkinin yaptığı kafayla zaten bu akımı başlatmıştır. kirene de kızlığı bozulmadık kız bırakmamıştır mübarek.

--spoiler--
ESKi Mısır inancına göre, bir insan ölüp de cennetin kapısına gelince kendisine iki soru sorulurmuş ve bu sorulara verdiği cevaplara göre cennete kabul edilirmiş.

1- Hayatında hiç mutluluğu yakaladın mı?

2- Hayatın boyunca hiç başka bir insana mutluluk getirdin mi?
--spoiler--
carpe diem dövmesi yazdırmayan hedonisti samimi bulamıyorum.
insanın yüzbinlerce yıldır bıkmadan usanmadan taptığı ibadet ettiği tanrısıdır. insan hedonist bir varlıktır, hedonizm ise onu var eden.