%10'dan fazla oyu olan bir partiyi dışlamak mümkün değildir. ancak bu parti kendi kendini dışlayabilir. hdp'nin yaptığı da budur. hdp, açık açık bir terör örgütüyle bağını ilan ettiği sürece kendini demokratik siyasetten dışlamış olacaktır.
peki bunun çözümü nedir? parti kapatmak olmadığı açık. parti kapatılırsa yenisi kurulur. önde gelenlerine siyaset yasağı getirsen alttan yenileri yetişir. (selahattin demirtaş da bu şekilde parlamıştı. ahmet türk, aysel tuğluk jenerasyonu dtp kapatıldığında siyaset yasağı yemişti ve o dönemde çok da tanınmayan milletvekillerinden selahattin demirtaş kendini bir anda hareketin başında bulmuştu.) bu işin en mantıklı çözümü, hdp'ye oy veren 6 milyon seçmenin hdp'ye oy verme sebebini ortadan kaldırmaktır. çünkü pkk ve hdp, kürtlerin yaşadığı mağduriyetlerin ekmeğini yemektedir. iktidar adayı olan partiler, kürtlerin kimlikleriyle ilgili talepleri görmezden gelmemeliler. eğer kürtler kürt olarak kucaklanırsa, göreceksiniz, kürtlerin hdp'ye olan desteği hızlı bir şekilde düşecektir.
Türk milleti olarak HDP oylarının hiçbirine muhtaç değiliz. Muhalefet oyları hdpnin tamamı karşı tarafa oy verse bile Tayyip Erdoğan ı geçiyor.
Akp 30
MHP 5
HDP 10
kendini ''muhalefet'' olarak nitelendiren ittifakın en stratejik hatasıdır. Yerel seçimlerin Kürt seçmeninin oylarıyla kazanıldığı unutulmamalıdır. Türkiye muhalefetindeki heterojenik bu çizgi, tamamen iktidar cenahının işine yarar/yaramaktadır. Türkiye halkları ve muhalefeti ortak değerlerde birleşmelidir. Kürt realitesi kabul edilip, diyalog yoluna gidilse ve kürt siyasetine sahip çıkılsaydı, bu bir problem olmaktan çıkacaktı; ancak sağ tandanslı her iktidar, Türkiye'nin kanayan bu yarasına tuz bastı, böylelikle kendi milliyetçi tabanlarını beslediler ve popülist, palyatif söylemlerle iktidarda kaldılar.
Din ve milliyet üzerinden yapılan siyasetin, üretilen politikaların hiçbir zaman halk için müspet sonucu olamaz. Demokrasi çoğulcudur. Tek sesin, tek fikrin, tek dinin, tek milliyetin olduğu parlamento demokratik değildir.
Türkiye muhalefeti rasyonel ve kapsayıcı olmalıdır.
kapatıp siyasi yasak getireceksin. bu partiye üye olan hiç kimse bir daha siyaset yapamayacak. ondan sonra bakalım bir daha hdp diye bir sorun oluyor mu?
Bunlar hep iktidarın stratejisi olduğundan dikkate alınmaması gereken mevzulardır. iktidar istese hdp diye bir parti ne olurdu ne meclise girerdi. Mecliste böyle bir parti olsun ki iktidar sürekli bu yarayı kaşıyıp prim yapsın.
Davutoğlu hdpyi dışlamak doğru değil demiş. Her nekadar yasal bir partiysede icraatları bakımından illegaldir ve pkknın siyasi ayağıdır ve parti başkanıda halkı isyana çağırıp 50 vatandaşın ölümüne sebep olmaktan hapistedir.