iki alt ünitesi vardır. bir arada bulunur ve kanda serbet dolaşırlar.
alfa hcg, lh (erkekte testosteron yapımını uyararak sperm üretimine yardımcı olur, kadınlarda yumurta üretiminde etkilidir. ), fsh (kadında adet döngüsünü düzenler.) , tsh ( tiroid bezini uyarır.) gibi hormonlarla benzer yapıdadır. ayrımı zordur.
beta hcg, hamilelik tespitinde, hamileliğin kalitesini ve gidişatını belirlemede, doğumsal anormalliklerin taranmasında , rahim veya rahim ağzı kanseri gibi kadın hastalıklarıyla ilgili kanserlerin taranmasında, erkeklerde ise testis kanseri gibi durumların tespitinde kullanılır. Mide, pankreas, kalın bağırsak, akciğer veya karaciğer kanserlerinde değerlerin incelenmesi gerekebilir.
yani bir erkek hazır hamilelik testi uyguladığında pozitif sonuçla karşılaşırsa derhal beta hcg değerini öğrenmeli ve üroloğa başvurmalıdır.
kadınlarda yüksek oranda sonuç verdiyse, hamilelik, çoklu hamilelik, dış gebelik, Down sendromu gibi doğumsal anormallikler, belirli kanser türlerine işaret olabilir.
Plasenta’nın hamilelik sonrası ürettiği hormondur. Genelde hamilelik testlerinde bu hormonun bulunup bulunmadığına bakılır. Hamilelik hormonuda denilebilir. Açılımı Human chorionic gonadotropin‘dır.