eger yabanci bir liseye gidecekseniz ya da gitmisseniz en cok zorlanacaginez senelerde ilk 2ye oynar ama kesinlikle gereklidir. basarili ve gorece rahat(!) bir lise hayatinin anahtaridir.
boşa geçen bir yıl olmasına rağmen oldukça yararlı olabilecek sınıftır. bu sınıfta olanlar ders yoğunluğu açısından daha rahattır. bu süre zarfında şehir * tanınabilir. yeni arkadaşlıklar kurulabiilir. eğer zor bir bölüm okunacaksa sınav yorgunluğunu atmak açısından güzel bir fırsat olur. ancak bu sınıfın rahatlığına kapılıp bölüme geçince perişan olanlar da görülmektedir, dikkatli olmak gerekir.
zamanında hem ortaokulda hem üniversite de zaman tüketen hede. ortaokuldaki bi boka yaramadı, üniversite de ben kaldım, bölüme geçince mecburen öğrettiler. bu yüzden;
bölüm, bölüm dediğin nedir ki gülüm, ben senin için hazırlığı göze almışım.
sistemden bihaber olan o zamanların kesimi sınıfınızı sorar, son hazırlıklardansanız ve o yıl liselerin 4 yıla çıktığı duyulmuşsa 5 sene okumuş muamelesi görmenizi sağlayan yabancı dil ağırlıklı ilk senedir ve gereklidir, üniversitede hazırlık okumaktansa lise çağında o dili öğrenmek daha iyidir. çoğu kişinin lise yıllarının en eğlenceli senesidir. *
ingilizcen 5 olmadığı zaman takdir alamıyorsun bu sınıfta. * ve ben hazırlıktayken ki 2 ile geçtim, takdir alanlar vardı efenim. evet böyle bir nesiliz biz.
-Kaça gidiyorsun sen?
+9'a teyze.
-Sen bu sene mi kazandın liseyi?
+Yok geçen sene. Bir sene hazırlık okudum ben, o yüzden 9'a şimdi geçtim.
-Hıı, anladım. Eee, dersler nasıl falan?
...
Asıl zor olan o değil de, 9'da dershaneye falan gittiğinizde diğer dokuzlardan bir yaş büyük oluyorsunuz -çünkü türkiye'de sadece birkaç tane hazırlığı olan okul var- ve bu çoluk çocukla ders işliyormuşsunuz havası veriyor.
Yaşlı hissediyorum kendimi, ağlamak istiyorum sözlük. Geçen sene öyle miydim ben? Ya harbi çocuk onlar sözlük, çocuk! Bir sene alt tarafı?!
fazladan bir sene okumanın bahanesidir. kötü müdür? hayır, tabi ki iyidir. en azından okulda arkadaşlarınızla fazladan bir sene daha geçirmiş olursunuz.
çok fazla işe yaramayacak olan ve yabancı dille eğitim veren bir okulu kazanan öğrenci için "tatil yapmak" anlamına gelen sınıftır. eğitim sistemindeki çarpıklık hazırlık sınıflarının eğitim seviyesini de cıvıtmıştır son zamanlarda. milli eğitim bakanlığı veya üniversite yönetiminin anlamadığı nokta şudur: evet teorik olarak süper dersler verilebilir, gramerin en ince noktası öğretilebilir ancak; pratik yapmadıktan sonra veya günlük yaşamda nasıl kullanıldığı öğrencilere anlatılmadıktan sonra derslerin hepsi de havada kalmaktadır. sonuçta öğrenciler dersten çıktığı gibi türkçe konuşmaya devam etmektedir ve öğrenilen yabancı dili konuşmak için ortada zorlayıcı bir faktör yoktur. bir de; hazırlık sınıfında öğrenilenler tekrar edilmediği takdirde en geç 3 sene içinde unutulur. öğrenmek için harcanan zaman yazık olmuştur. hayırlı olsun ondan sonra işin yoksa tekrar hatırlamak için didinmeye devam.
karşılıklı diyaloglarda sıkça kullanılan ''hi'' sözcüğünün derste yaran diyaloglara sebep olacağı sınıftır.
''Hello Ali!''
''Hay, Ayşe...''
telaffuz böyle olunca sınıf yarılıyor.
aslında çok komik de anlatınca güzel olmadı.
hayatımın bir yılını boşa giden,aptalca bir sınıf.yıllar sonra üniversiteye başlayıncada aynı işkenceyi çekmemek için kayıt sırasında masanında osurduğum yer.masada da ne biçim insanlar vardı ya...
hakkında danıştay kararı'nın olduğu söylenen sınıftır. eğitim dili türkçe olan ve %30 un altında ingilizce eğitim veren bölümlerde zorunluluğu kalkmıştır..
essay, off-topic gibi birçok kavramı hayatıma sokmuştur. 4 sene okuyacağım kampüste değilde başka bir kampüste olmasından ötürü okula da arkadaş çevresi haricinde hazırlamamıştır...
off-topic falan... allah herkesi korusun...
(bkz: writing)
(bkz: listening)
(bkz: grammar)
(bkz: reading)