hazreti muhammed e hazret dememe hakki

entry37 galeri0
    12.
  1. bazı pıtırcıkların kendilerinde gordukleri haktır. yok yani sen "hazret" demesen, peygamber efendimiz tüm insanlara gönderilmiş, tüm insanların peygamberi olmayacak sanki...

    ayrıca, n'olur de !
    5 ...
  2. 11.
  3. kıçtaki hümanistler benzer şekilde türban konusunda tepki verirler. e demezler mi adama, "bu kadar basit bir temel hakkındı madem, neden özellikle bu hakkını bildirmeye çalışıyorsun, dar dar giyinip, parlak parlak başını örtüp gözlerimize sokuyorsun?" diye...

    hayır, özgürlüğün her türlüsünü, her türlü sebepsiz dogmalarla baskılananını gözlere sokmak lazım. gaz yapıyor biliyorum ama, sokmak (gözlere) her zaman gelecek vaad eden bir eylem.
    3 ...
  4. 10.
  5. her konuda olduğu gibi bu konuda da sahte "ifade özgürlüğüne" dayandırılmaya çalışılan hak.

    konunun çıkış yeri neresi belli, konunun geçtiği olay belli, sözde hakkı kullanan kişi belli, daha neyi anlatıyorsun ifade özgürlüğü diye ? bu kadar basit temel bi hakkındı madem niye özellikle bu hakkını bildirmeye çalışıyorsun, illa göze sokuyorsun ? diye sorarlar adama.

    iki süslü laf kullanmayla, samimiyet dersi vermeyle olmuyor canım "demokratlık" "hümanistlik". sen kime nasıl hitab etmek istiyorsan edersin kimse karışamaz, ama sonra da hitab ettiğin kişiye sonsuz saygı ve sevgi besleyen insanlar tarafından da ayıplanırsın. hele bi de bu mevzuya bahis olan olaydaki gibi bir de dalga geçersen, diğer insanlar da demokratik haklarını kullanarak seni kınarlar. heralde kimse meşale, tırpanla kovalamadı seni ?

    (bkz: kıçımın hümanistleri)

    edit: alttaki entry "forum ve chat tarzı olduğu için" (bkz: yersen) silinmiştir, düzeltilerek buraya eklenmiştir;

    değişik haklarla ilginç bi şekilde karşılaştırılan hak;

    - başörtüsünde elden alınan bir hak ve bu hakkın mücadelesini veren bireyler vardır
    - bu konuda ise belirttiğim gibi kimsenin hakkı elinden alınmamış, sadece beğenilmediği belirtilmiş ve özür beklenmiştir.

    sebepsiz dogmayı şaşırmadan yazabilen zeki ayarcı insanlara duyuru; sebepsiz dogma denilen şeyler her ne kadar küçük akıllar almasa da 1.5 milyar "aptalın" inandığı şeyler, yapılan saygısızlığı kınamak baskı oluşturuyorsa ezik dimağlarda, daha çok gaz lazım bazı balonları uçurmaya...
    4 ...
  6. 9.
  7. isteyen der istemeyen demez. dememek hazreti muhammet'in buyuklugunden bir sey eksiltmez. demeyenin de siki tavana degmez sanirsam.
    bir de soyle bir sey var. hazret demeyenler bunu her ortamda yapamiyolar. anca internet ortamlarinda, ya da kendileri gibilerin bulundugu arkadas ortamlarinda boyle davranabiliyorlar. tanimadiklari kimselerin bulundugu bir ortamda macalari yemiyor gibi.
    benim yanimda birisi hazreti muhammet'e muhammet dese kilimi kipirdatmam onu da soyliim. zira dedik ya o onun kisisel tercihidir. zorla guzellik olmaz.
    2 ...
  8. 8.
  9. benim hiç kimsenin annesine "anneciğim" deme zorunluluğum yok. onlar benim için hayriye abladır, ayşe teyzedir ya da başka bir şeydir, saygı duyarım. bu da böyle bir şey. o benim peygamberim, kainatın efendisi. hazret derim, sevgili peygamberim derim. ona bu gözle bakmayanlar bu şekilde hitap etmek zorunluluğunda değillerdir elbette saygı çerçevesinde kalmak şartıyla.
    Ama ona yüce yaradan bile "habibim" diye hitap etmiştir. peygamberimiz döneminde sahabeler efendimize Allah'ın rasulü diye hitap ederken O'na inanmayanlar abdullah oglu muhammed demişlerdir.

    edit: üstteki entry'den esinlenmiş gibi duruyor. ben yazarken o gelmiş oysa. * *
    4 ...
  10. 7.
  11. bu konuda aihm'e bir dava açtığınızı ve hazret "dememe" hakkınızın olduğunun aihm tarafından saçma da olsa teyit edildiğini düşünelim hemencecik, çabuk!

    erdoğan bıyığı ordan kıvrılırdı değil mi? "hazret için söz söyleme hakkı din ulemasınındır!" diye.

    kıl-kuyruk.
    2 ...
  12. 6.
  13. önder sav denen tiplerin hakkı. kullanmasın da zaten. samimiyetsiz bir şekilde diyeceğine hiç dememesini tercih ederiz.
    5 ...
  14. 5.
  15. Saygi cercevesinde istediginin ismini gerektiginde "agzina alma" hakki ile basat gider. Mesele de budur zaten, "ya bizdensin ya dusman, olur da bizden degilsen ona buna suna hakkin yok ve biz sana ne yapip yapmaman gerektigini soyleyebiliriz, her oyunun kuralini biz koyariz" anlayisi ne islami ne de halklari bir yere getirebilmistir.

    Diger konu da samimiyetsizlige toplum olarak nasil bayiliyor oldugumuz. Kisinin inanmadigi seyi soylemesi ya da inancini genelin aksi oldugu icin saklamasi bizi niye rahat hissettirir? Hazreti Muhammed'in Hazret oldugunu dusunmeyen birisinin hazreti muhammed'i hazret olarak ifade etmesini, yani dupeduz ikiyuzluluk yapmasini niye isteriz? Hazreti Muhammed'in kendine inanmayanin taltifine ihtiyaci oldugunu sananlar mi vardir? Bunu sananlar dini kimden ve ne sekilde ogrenmislerdir? yoksa bu dayatmaci zihniyet dini ya da dini kisilere "sozde" saygisizliktan degil de kendisinin inandigina baskasinin inanmamasindan mi rahatsizlik duymaktadir?

    Tekrar etme ihtiyaci ile yanip tutusan edit: herkes fikrini soyleme hakkina sahiptir, kimse kimseye hangi fikrini aciklamamasi gerektigini ogretemez. Inanci ifade etmek de sadece semavi dinlerin cemaatlerinin hakki degildir. Cogunlugun inanci herhangi birinin inancini ifade etmesine kural getiremez.
    4 ...
  16. 4.
  17. Konu sadece hazret dememe olmadığından havada kalmış hak.

    (bkz: lafı istediği yere çekmek)
    1 ...
  18. 3.
  19. kendi bildiğindir. hazreti onu yüceltmek manasında arapça sevgili anlamındadır.
    3 ...
  20. 2.
  21. 1.
  22. Inancini ozgurce ifade etme hakkinin bir uzantisidir. Kisi Hazreti Muhammed'i anarken onun "hazret" olduguna inanmiyorsa, baskalarinin inandigi sekilde ifade etmeye zorlanamaz. birinin bir sahsin paygamber olduguna inandigi icin isminin onune saygi ifadesi eklemesi ne kadar haksa, oburunun peygamberligine inanmadigindan oturu ayni sahsin isminin onune herhangi bir ifade eklememesi de haktir. Bu herhangi birinin inancina saygisizlik da degildir. Saygisizlik olabilecek tavir; baskasinin hazret dediginin isminin onune saygisizlik ifade edebilecek bir sifat getirmek olacaktir.
    16 ...
© 2025 uludağ sözlük