Üniversiteden sonra is bulamayan milyonlarca gencten biridir. kendini teselli etme cümleleri genelde "olsun oğlum ben diplomalı issizim en azından" ya da " üniversite mezunuyum be abi bu da yeter" seklinde olur.
bir anda boşluğa düşen gençtir. üstelik bir de başbakandan "her üniversiteyi bitiren iş bulacak diye kaide yok" sözünü duyduktan sonra "spor olsun diye okudum zaten üniversiteyi" dimi diye düşünen gençtir.
bağlantılarını iyi kuaramdığı ya da işe alım sınavlarında bi taraflarını tutmuş insandır. ben daha mezun olmadan üç ay önce iş anlaşmamı yapmıştım hatta ana hatları ile 2011 aralığına kadar programım belli. bi iki ufak detay kalıyo geriye, onları da halletmek bana bağlı. daha doğrusu belirtmeye çalıştığım kimse kimseye durduk yerde iş vermiyo çünkü etraf kalifiye eleman kaynıyo. bu gencimiz de biraz araştırsın göt büyütüp yatmasın, uğraşsın.
bir yandan eğitim sisteminin diğer yandan kendi tembelliğinin kurbanı olmuş gençtir. şöyle ki eğitimim sistemimiz maalesef kalifiye eleman yetiştirmiyor. diğer taraftan böyle eğitim sistemine sövmenin de kişiye kazandırdığı bir şey yoktur. bu noktada söz konusu genç kendi çabalarıyla bir şeyler yaparak kendi seçtiği alanda uzmanlaşmalıdır. bunun yolu master yapmak, az ücret karşılığında bilgi olarak getirisinin çok olduğunu düşündüğü bir işte çalışmak yoluyla tecrübe kazanmak, dil öğrenmek vs olabilir. o kadar yıl okudum işsiz kaldım demek işin kolayına kaçmaktır. ben de bir patron olsam haklı olarak sorardım 'senin gibi üniversiteden mezun olan binlerce insan var, senin farkın ne' diye. bu soruya cevap verilemiyorsa hatayı biraz da kendinizde aramak gerekiyor.
hiç bir sebeple suçlanamayacak gençtir. ve mümkünse tecrübe kazanmasın veya uzmanlaşmasınlar. işte o vakit 30' lu yaşlarında siktiri çekerler. zira sömürge tayfası, uzman elemana 3 vereceğine; aza tamah eden yeni yetmeyi ben 4 5 ay sıkıntı çeker yetiştirir 5 sene 1 veririm, biti kanlanınca da siktiri çekerim mantığıyla hareket etmektedir.
ayrıca türkiye' de bankacılık sektöründen başka sektör kalmamıştır. sabancı, koç vs. gibi troller de kartelleşmiş ve elemanlarını kendi okullarında yetiştiren oluşumlardır. açıkçası bugün, türkiye' nin en iyi üniversitesinden dahi mezun olsanız, ağzınızla kuş tutsanız, götünüzle madonna taklidi yapsanız dahi alacağınız para en fazla 1500 tl' dir.
ve istanbul' da yaşam; bursa, izmir veya ankara' ya benzemez. o 1500 tl adamı bunalımlardan bunalımlara sokar. bugün siz sanıyor musunuz ki, özel sektörde liyakat sistemi mevcuttur? şirketlerin %80' i şirket içi üst düzey kadronun tanıdıklarıyla doludur. yani torpil olayı sadece kamu sektörüne özgü bir mevzu değildir. yani bir şirkette 4 kişilik açık pozisyon varsa, bunun 3' ü amcaoğlu, teyzeoğludur. mümkünse hiç kimse gençliği suçlamaya cüret etmesin.
dışardan bakıldığı gibi işsiz olmayan gençtir. canım ülkemde erkek ise askerliğini bekliyordur, kadın ise evlenecek erkek arıyordur. görevlerini tamamladıktan sonra profesyonel bir işsiz olabilirler.
eğer daha önceden bir çalışma tecrübesi yoksa bir anda hayatın tokadını yediği için sersemler. Ama belli bir süre sonra alışır. Diğer işsiz gençler gibi.
''canım bitanecik güzel ülkem'' sloganından çıkıp ''bu ne lan ortalık ib..e kaynıyo herkez şerefsiz olmuş, köpek gibi çalışıyosun para alamıyosun e kurumsal şirketlerede giremiyosun torpilin yok bu ne amk yaaa'' sloganına geçecek olan insandır...
Üniversite hayatında kendi mesleği ile alakalı bir işte çalışmayan ve iş dünyasına atıldığında başta aza kanaat etmeyip masa başı iş arayan tayfanın düştüğü durumdur.
üniversiteye başladığı yıl mezun olduğunda hemen iş bulup dehşet paralar kazanacağını, hemen altına arbasını çekeceğini sanan aklı havada gencimiz son yıl fark eder ki mezuniyet=işsizlik.
şanslıysa hemen işe başlar, azıcık bir maaşla yetinemk zorunda kalır. sürünür de sürünür.