hazır vişnesuyu hakkında bilinmesi gerekenler

entry12 galeri0
    1.
  1. Özet geç piç, veya Okumadım durumum yoktu
    Diyenlere sesleniyorum: olm feci mokoko var lan... Eva Mendes ile geçen çılgın gecemizi anlatacam. Her ne kadar Eva: "aramısda qalsın bu qecemis, bni mhvettin s.s." dese de ben sizi aydınlatmak adına anlatacam. Bence okuyun.

    Gelelim vişne konusuna.
    Işin içinden birisi olarak anlatacağım. Duyum olarak size gelen bazı bilgileri birinci ağızdan teyit edeyim. Istediğiniz bilgiyi araştırın, sonuç olarak dediğime gelirsiniz.

    Içtiğiniz vişne sularının hangi marka olursa olsun, temiz olma ihtimali %0 dır. Bu kadar iddialı konuşuyorum. Size bu işin nasıl yapıldığını anlatayım, kendiniz karar verin.

    Mart ayında vişne ağaçlarını budarız. Bizim köy bu işin ustasıdır. Diğer köyler bizden adam çağırırlar budama işi için. Vişnede para kazanmak isteyen, budama işine ehemmiyet vermelidir.

    Vişneler nisan ayında çiçek açarlar. Biz bu ayda traktörlerin arkasına holder dediğimiz aleti takar, meyveyi güçlendiren hormon neyse onu olması gerekenden fazlaca sıkarız. Ilacın adını bilmiyorum çünkü tüm köy aynı adamdan alıyoruz, adam vakti gelince kamyonuyla-kamyon diyorum bak- köye geliyor, ilacın ne işe yaradığını ve ne zaman sıkılması gerektiğini söylüyor, biz de alıp onun dediğinden daha fazlasını ağaca sıkıyoruz. Niye fazla sıkıyoruz? çünkü bizim memleket soğuk biryer. Ağaç çiçeği dökerse köylü s.ki tutar. Onun için işi garantiye almak lazım. Gelecek para gayet büyük çünkü.

    Haziran ayı geldiği zaman dallar kızarmaya başlar. Hormoncu abi tekrar gelir.-tabi o sizin tabirinizle tarımcı- bu kez vişnenin sulu olması için bir ilaç getirmiştir. Bunu da holderlerle dayarız ağaca. Bize göre önemli olan, vişnenin ağırlığıdır. Bu da sulu olmasından geçer.

    Bu günlerde vişnesuyu fabrikaları, köyde kantar açarlar, köyden anlaştıkları biriyle beraber köylüden mal alırlar. Seçtikleri adam ne kadar çevresi geniş biri olursa o kadar çok mal alır. Çevresi geniş olan adam da o fabrikadan daha çok komisyon alır. Her iki taraf da yolunu bulur. Bu aracı, fiyatı yüksek tutmaya çalışır. Çünkü kendi köylüsünün malı para etsin ister. Köyün huyunu bilen köklü fabrikalar genelde geç gelirler. Çünkü köylü ilk gelenlere vişne vermez. Vişne para edene kadar dalında bırakıp sonradan piyasaya sürerler. Ilk gelenler acemidir, fiyatı aşağıdan açalım, sonra yukarı çekeriz diye düşünürler ancak on-onbeş gün boyunca babaları aldıktan sonra çeker giderler.

    Gelgelelim işin asıl önemli kısmına. Vişnenin iyisi pazara gönderilir. Kötüsü vişnesuyu fabrikasına. Fabrikaya gidene şurupluk denir bizde. En boktan mal ona verilir. Diyeceksiniz ki nasıl ayırıyorsunuz ikisini.

    Çok basit: vişneyi silkeleriz, iyi olanlar dalında kalır, onlar pazara daha yüksek fiyattan sürülür. Aldığınız vişneler bunlar işte. kötü kuru ve kurtlu olanlar dökülür. Biz de onları yerden toplar kasaya doldururuz. Şuruba veririz. Onların temiz olmasını beklemek iyimserlik değil aptallıktır. Yere düşen vişne kanar, çamur olur. Biz de onu çamurlu falan demeden alır, kasaya koyarız. Içimiz rahat, ve biz helal kazanıyoruz çünkü alan bizden alırken öyle olduğunu görüyor ve kabul ediyor ve daha acısı, siz de bunu bilerek fabrikadan alıyorsunuz. Devlet de siksen gelip kalite kontrolü yapmaz. Olan size olur amk.

    Bugün meyve suları ile ilgili bi başlık açıldı, orada üç beş andaval yazmış: yok "tadına önem verin", yok "olsa nolacak", yok "kötüye bişey olmaz"... Olm ergensiniz lan. O kadar kimyasal senin elbisene değse onu bile s.ker atar. Sen onu içiyorsun, çocuğuna içiriyorsun. Daha çürüğünü, kurdunu, çamurunu saymıyorum bak.

    Kolanın formülünü bilmiyorlarmış. Hamuğa koyyim siz önce dizinizin dibindeki vişnesuyunun formülünü öğrenin de kola ya öyle sıra gelsin.

    Biz bu işi yapıyoruz çünkü sağlam para var. Alın size kısa bi hesap:

    Bizim 450 den fazla ağaç var.
    Her ağaç ortalama 8 kasa şurupluk verir. -Biz pazar işiyle uğraşmayız, hepsini şuruba verir geçeriz-
    Her kasa ortalama en az 25 kilo gelir.
    Şurupluğun kilosu ortalama düz hesap 2 lira olsa:
    450*8*25*2: 180.000

    Bunun 60 milyarı tarla kirasına-herkesin bizim gibi bahçesi yok, işi yapamayanlardan mevsim başında bahçe kiralar işten anlayan köylüler.-, mazota, ırgat ücretine, gübreye gitse, safi 120.000 lira cebe kalır. Aylık 10.000 lira da çoğunuzun rüyasını süsler. Ağzınız sulandı demi fakir piçler.

    Korkmayın lan parayı bize koklatmıyor dede piçi. Gidip cami yaptırıyor, diğer amcalarıma tarla daire alıyor.

    Buradan dedemle arayı bozan babama sesleniyorum:
    aklının sapına sokayım. Senin gururunun bokuna biz de para almıyoz dedem denen yavşaktan. Severim ama ben dedemi. Lakabı cin imam. Cinini siktimin...

    /seriatin kestigi parmak

    Edit1:
    Vişne ile zeytini kıyas etmek yanlıştır. Bi kere bu işi bizim gibi yapanlar, normal yemelik vişne veren fidan almazlar. Gider, çok ve sulu meyve veren geniyle oynanmış fidan alırlar. Bunun nektar oranı çok yüksektir. Ama o ağacın bakımından budama ve sulamasından anlamak gerekir. Yani 8 kasa ortalama sayılır. Ben 30 kasa vişne veren ağaç gördüm. Adres: ankara-çubuk yolu, munzur çiftliği.

    Bazen kıçı kırık şurupluk vişne, pazar malından daha pahalı olur. Pazarda siz onu almazsınız, çünkü aşırı derecede ekşidir. Bu arada ekşi sözlükteki bağzı üst düzey elemanların da ta amk.

    Neyse yav iyi oldu. Bilgi içerikli entry böyle olmalı bence, hem hiçbiryerde yazmayan ham bilgi olmalı, hem halk dilinde anlatılmalı, hemi de bilgiyi verene anında ulaşıp kafaya takılan şeyler sorulabilmeli.

    Tekrar
    /seriatin kestigi parmak

    edit2:
    benden size tavsiye,
    -herşeyi mevsiminde yeyin,
    -meyve sebze aldığınız adam tanıdık olsun.
    -hoşaf yapmayı tercih edin. hem besin değeri yüksek, hem de meyveyi seçme şansınız var.

    meyve sebzeleri ne olursa olsun, alınca bir gün suda bekletin.

    vişne, üzüm, elma, domates ve benzeri meyve sebzeleri yiyeceğiniz güne yakın ıslayın. baştan suda bekletip sonra dolaba atayım demeyin. Birçok meyve sebze, ıslanırsa kararır, beklemez fazla. bozulur gider.

    gübre-kimyasal değmemiş ürün yoktur. o bahçe sıkmasa yan bahçe sıkıyor. o kimyasallar çok etkili. rüzgar taşıyor, ki o da size yeter zehir olarak. mesela ağ kurdu falan olmaz ağaçta. o arsız hayvanı bile kaçırıyor ilaçlar. yani siz suda kesin bekletin. Saygılar, sevgiler.

    Eğlenceniz daim, sevgiliniz kuduruk olsun.

    Tekrar tekrar
    /seriatin kestigi parmak.
    96 ...
  2. 2.
  3. (bkz: kana kırmızı rengi verir)Çok zararlıdır.içinde 0,72 gr vişne konsantresi vardır gerisi fabrika işidir.
    1 ...
  4. 3.
  5. tek bildiğim güzel bir iki dizem vardır.

    vişneyi seven sevgili!
    sen gittin değil mi?
    bak şimdi kızıl kız kulesini aydınlatan ortaköy'e.
    vişne yağmurları yağıyor.
    asaf...
    2 ...
  6. 4.
  7. kan yapar diye zorla litrelerce içtiğim ve bi halta yaramayan meyve suyudur.
    1 ...
  8. 5.
  9. hazır vişne suyundan bahsetmişken, çok takılmayın.
    0 ...
  10. 6.
  11. 7.
  12. Once zihniyet sonra denetleme dedigim durum.
    Parababalari zaten insan degil sen satarsan ucuz diye alir satanda oclugu.
    0 ...
  13. 8.
  14. sonuna kadar okuyup. sokella tusuna basan benden baska kimse yok galiba?
    1 ...
  15. 9.
  16. domates salçasıda aynı yollardan geçmektedir. fare olmayan buğday ambarıda görmedim.
    1 ...
  17. 10.
  18. okudum, anladığım kadarıyla yazar kilosu 2 liraya şurupluk vişne alan salak fabrikatörlere sahip bir bölgede oturuyor.
    neden mi? vişnecilikten anlamam ailem asırlardır zeytin işiyle uğraşır, şimdi salamura zeytinin fiyatı bugün en iri boyu tezgahlarda 15-18 lira civarıdır. peki bu üreticiden kaça alınır? en fazla 6 liraya buda en iri ve lekesiz çürüksüz boyudur. bizim oralarda yağlık zeytinin kilosu ise 1,20 lira ile 1,70 lira arasında değişir. çünkü yağlık zeytin tezgaha çıkamayacak vaziyetteki zeytindir.
    şimdi gelelim vişneye, tezgaha çıkabilecek kalitedeki vişnenin kilosu pazarlarda 3-5 lira civariyken, çürük çarık yenilmeyecek vişnenin fiyatı nasıl 2 liradan satılabilir ki! çünkü vişne birinci elden tezgaha çıkamaz ki, bize gelene kadar ohoooooooo....

    http://www.sabah.com.tr/A...ukta-visne-hasadi-basladi

    bu linkte de görüleceği gibi üretici tezgah vişnesini bile ancak 2 liradan satabilmiş.
    daha da 1 kilo vişneden ne kadar vişne suyu elde edilebileceğinin hesabına girmiyorum bile?
    ayrıca 450 ağaçla aylık 10 bin lira net kazancınız varsa, bizim x kadar ağacın köküne kibrit suyu...
    2 ...
  19. 11.
  20. tavsiye edilmeyendir. dalından taze kopmuş doğal vişnenin suyunu çıkarmak en idealidir .* (bkz: swh)
    0 ...
  21. 12.
  22. az önce aradığıdır.

    5 dakikaya hazırmış.

    dişi vişne suyuna denk geldik.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük